ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: “Υποκριτική” η απόσυρση Κατραντζή – Αντίδραση Σκέρτσου για Ζεϊμπέκ

Εκτός "γαλάζιων" ψηφοδελτίων ο Κατραντζή – Φωτογραφίες "φωτιά" για τον Ζεϊμπέκ

O υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Ροδόπη, Μουσταφά Κατραντζή, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. «Η διαδρομή μου στην πολιτική όλα αυτά τα χρόνια είχε ως μοναδικό στόχο τη συνέχιση της αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Ροδόπη. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις αποσύρω την υποψηφιότητα μου από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο μέχρι πρότινος “Γαλάζιος” υποψήφιος Μουσταφά Κατραντζή.

«Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν στις λίστες του και την επομένη των εκλογών μπορεί να κάθονται στα έδρανα της Βουλής μπορούν να μας πουν επιτέλους τι και ποιον εκπροσωπούν;», έγραψε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στη Ροδόπη του Κατραντζή, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.

«Η εκ των υστέρων απόσυρση από τα ήδη τυπωμένα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του υποψηφίου της κ. Μουσταφά Καταρτζή, απλά επιβεβαιώνει πόσο υποκριτής, αδίστακτος και τελικά επικίνδυνος για τα εθνικά μας θέματα είναι ο κος Μητσοτάκης», ανέφερε στην δήλωση του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Αντίδραση Σκέρτσου για Ζεϊμπέκ

Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά τις πληροφορίες περί σχέσης του με το τουρκικό προξενείο, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο με αφορμή πρόσφατες φωτογραφίες του που δημοσιεύτηκαν στον μειονοτικό Τύπο. Σε μια απ’ αυτές απεικονίζεται κάτω από πανό που γράφει: “Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης”. Σε άλλη φωτογραφία ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, στις εκλογές, ποζάρει και δίπλα στον Τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η ιστοσελίδα birlikgazetesi, την περασμένη Παρασκευή (16.6.2023) το – αποκαλούμενο από στελέχη της μειονότητας – «συμβουλευτικό Συμβούλιο της “Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης” (BTTADK) καταδίκασε την επίθεση Γάλλου τουρίστα στο τέμενος στο χωριό Ilıca της Ξάνθης.

Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής, İbrahim Şerif, ο εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης Mustafa Trampa τέλεσαν την προσευχή της Παρασκευής μαζί με τον γενικό πρόξενο Aykut Ünal και τον αντιπρόξενο Barış Çulha στο τζαμί όπου έγινε η επίθεση». Σε άλλη εκδήλωση της συμβουλευτικής επιτροπής ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ποζάρει κάτω από το πανό που αναγράφει Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης.

Αναφορικά με την υπόθεση των δύο υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη ο Άκης Σκέρτσος, επέμεινε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο βουλευτές του εξακολουθούν να κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο σαν στρουθοκάμηλοι».

Κάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει για τη φωτογραφία, που δείχνει τον κ. Ζεϊμπέκ σε εκδήλωση της ψευδομουφτείας κάτω από πανό, που έγραφε “τουρκική μει”, ερωτώντας επιπροσθέτως εάν οι κ. Φερχάτ και Ζεϊμπέκ στη επόμενη Βουλή θα αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο τουρκικό προξενείο.

Ερωτηθείς σχετικώς για την απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Κατραντζή από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Ροδόπης, ο Άκης Σκέρτσος επέμεινε πως πρόκειται για ξεχωριστές περιπτώσεις και επανέλαβε πως οι παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου έγιναν μόνον υπέρ των δύο υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια συμψηφισμού.

Τσίπρας για Κατραντζή

Χτες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια των διακαναλικών συνεντεύξεων τους έκαναν εκτενή αναφορά στην αντιπαράθεση για τους υποψηφίους στην Ροδόπη, τους μειονοτικούς βουλευτές, αλλά και το μεταναστευτικό, εξ αφορμής της τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου. Η απόσυρση του Μουσταφά Κατραντζή έρχεται μετά από τη χθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, κατά τη διάρκεια της οποίας επιτέθηκε στη ΝΔ για τον υποψήφιό της.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για το θέμα των μειονοτικών βουλευτών και απάντησε στις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι το έγγραφο της ΕΥΠ για το οποίο μίλησε προηγουμένως ο πρόεδρος της ΝΔ γίνονταν αναφορά και στον νεοδημοκράτη υποψήφιο βουλευτή Μουσταφά Κατραντζή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για ανεύθυνη και απαράδεκτη στάση:
«Είναι αθλιότητα και ανευθυνότητα που παίρνει χαρακτηριστικά απύθμενου θράσους καθώς στο ίδιο σημείωμα που μου έστειλε ο κύριος Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ. Αυτή η σαφής αναφορά μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Λυπάμαι που το κάνω αλλά οφείλω να προχωρήσω σε αυτή την αποκάλυψη για να αναδείξω και να αποκαλύψω τα απύθμενα όρια του θράσους του κυρίου Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του. Το κάνω και για έναν ακόμα λόγο. Πέντε μέρες τώρα παριστάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν αυτή τη δήλωση του γαλάζιου υποψηφίου ο οποίος δεν μίλησε για τον εαυτό, άρα δεν είναι ατομικός προσδιορισμός, αλλά συλλογικός προσδιορισμός, μίλησε για Τούρκους τη δυτικής Θράκης σε τουρκικό ΜΜΕ. Εγώ δεν θα ζητήσω σήμερα εξίσου ανεύθυνα από τον κύριο Μητσοτάκη να τον αποσύρω από τα ψηφοδέλτια ή να του ζητήσει δηλώσεις εθνικοφροσύνης. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Θέλω να καταγράψω την ανευθυνότητα και την υποκρισία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή. Τι μου ζητούσε εμένα να κάνω ο κύριος Μητσοτάκης μέσα από αυτό το τρικ, αυτό το σχέδιο, αυτή την παγίδα που έστησε; Μου ζητούσε να βγω και να πω ότι 20.000 – 25.000 Έλληνες πολίτες στη Θράκη είναι υποκινούμενοι και δεν έχουν ελευθερία κρίσης να κρίνουν ποιους πολιτικούς ψηφίζουν και άρα να δημιουργήσω μείζονα θεσμική κρίση, μείζονα κοινωνική κρίση και μείζονα εθνική κρίση. Δεν το έκανα γιατί προφανώς δεν θα τον ακολουθήσω σε αυτόν το ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας. Πάει πολύ 10 μέρες τώρα να έχει αναγάγει αυτό σε κεντρικό ζήτημα με αφορμή ένα έγγραφο της ΕΥΠ στο ίδιο όμως έγγραφο που είναι σαφής η αναφορά σε σχέση με τον δικό του υποψήφιο βουλευτή. Προφανώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν το πρόσεξε, δεν το είδε. Αν υπήρχε Νόμπελ ανευθυνότητας θα το είχε πάρει ο κύριος Μητσοτάκης με αυτή τη στάση του σε ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα». Να σημειωθεί πως ακολούθησε και ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για το θέμα του Κατραντζή.

Η διακαναλική Μητσοτάκη

Ο Μητσοτάκης νωρίτερα απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που αφορούσε το μεταναστευτικό, με αφορμή το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, αναφέρθηκε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Απορώ γιατί επιμένει να στοχοποιεί το Λιμενικό και όχι αυτά τα άθλια υποκείμενα -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- τους διακινητές». Μίλησε για όψιμο ανθρωπισμό εκ μέρους του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν είδε τέτοιο ανθρωπισμό για το κολαστήριο της Μόριας. «Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύω αιφνιδιάζεται από τον κ. Τσίπρα που επιλέγει να στοχοποιεί το Λιμενικό και όχι τους διακινητές. Ως προς τη φερόμενη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, δεν είδα να υπάρχει ανθρωπισμός στο κολαστήριο της Μόριας. Η πατρίδα μας καταδικάστηκε για αυτή την έλλειψη ανθρωπιάς» τόνισε ο Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας την υπόθεση των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι υπήρξε γενική ενημέρωση του Τσίπρα πολύ πριν τις εκλογές και στη συνέχεια άλλη μία, πολύ συγκεκριμένη ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις 21 Μαΐου, όταν ακόμα ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Αυτή η πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας εγκαινιάστηκε το 1990, συνεχίστηκε από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο όλων των κομμάτων. Το τουρκικό προξενείο ήθελε την κοινότητα απομονωμένη, να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική κόντρα στις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάνης. Αυτή η στρατηγική αποβαίνει εις βάρος ελληνικών συμφερόντων. Να θυμίσω ότι το θέμα αυτό μπήκε στο δημόσιο διάλογο με πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης. Αυτά είναι πράγματα τα οποία ήταν λίγο πολύ γνωστά, ότι το προξενείο έδινε σαφείς εντολές»

»Ενημέρωση του κ. Τσίπρα υπήρξε μία γενική πριν τις εκλογές και μία πιο ειδική ενόσω ήμουν ακόμα πρωθυπουργός μετά τις εκλογές η οποία εξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του προξενείου. Αυτή την ενημέρωση την έστειλα στον κ. Τσίπρα, του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για την έκταση της παρέμβασης. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο κίνδυνος. Να εκλεγούν δύο βουλευτές που και σήμερα αρνούνται να κάνουν δήλωση και να κλείσουν το θέμα. Θα υπάρχουν δύο βουλευτές οι οποίοι ουσιαστικά θα αγωνίζονται για τα συμφέροντα της εντός εισαγωγικών υποτιθέμενης “τουρκικής” μειονότητας».

Ρωτήθηκε και αν θα θέσει το θέμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. «Τα ζητήματα των μειονοτήτων αφορούν την Ελλάδα και βεβαίως θα το θέσω. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις. Ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσει η μουσουλμανική μειονότητα, εγώ την επομένη των εκλογών, έχω την υποχρέωση να εφαρμόσω την πολιτική μου στη Θράκη» τόνισε ο Μητσοτάκης.

Επαναπροσδιορισμός ελληνοτουρκικών

Στο ερώτημα ποιες είναι οι προσδοκίες από μια συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι θα επιδιώξει τον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημειώνοντας: «Θα προέλθω με καλή διάθεση, γιατί υπήρξε αποκλιμάκωση στη ρητορική και την δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Θα διαπιστώσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα συνέχισης του καλού κλίματος, και θα δούμε τη μια βασική διαφορά αυτή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει όμως και η θετική ατζέντα εμπορικές σχέσεις κλπ. Ακόμη και να μην μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μείζονα διαφορά μας δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε στα “κόκκινα” με την Τουρκία. Να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μειώσουμε την ένταση στο Αιγαίο». Ο Μητσοτάκης είπε επίσης ότι οι βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής δεν θα αλλάξουν.

Όσον αφορά το ζήτημα που προανήγγειλε ότι θα θέσει ο Ερντογάν για τους εξοπλισμούς ο Μητσοτάκης είπε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να μας υποδείξει τι θα κάνουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, όπως και εγώ δεν λέω τι να κάνει ο Ερντογάν με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας».

Σε ερώτηση για την πιθανότητα τρίτων εκλογών, ο Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «δεν θα χρειαστεί να ξαναβρεθούμε εδώ αυγουστιάτικα και δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτες εκλογές». Ο πρόεδρος της ΝΔ προσέθεσε, πάντως, ότι «η αυτοδυναμία της ΝΔ προκύπτει ως μονόδρομος μιας και ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως ακόμη και 149 βουλευτές να έχει η ΝΔ δεν θα μπει σε καμία συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι