ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ευχολόγιο Μητσοτάκη για την πανδημία στην Ιερά Σύνοδο

Ευχολόγιο Μητσοτάκη για την πανδημία στην Ιερά Σύνοδο, Σπύρος Γκουτζάνης

Σε μία συμβολική κίνηση για να επιβεβαιώσει ότι η ΝΔ παραμένει πάντα «η δεξιά του Κυρίου», όπως είχε πει παλαιότερα ο Μακαριστός Χριστόδουλος, παραβρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η επίσκεψη, χαρακτηρίστηκε «ιστορική» στο κοινό ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μεγάρου Μαξίμου, αφού άλλωστε είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός συμμετέχει, και πραγματοποιήθηκε όπως επισημαίνεται σε «άριστο κλίμα συνεργασίας».

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την Εκκλησία σε μία συγκυρία που υπάρχουν προστριβές με το χριστεπώνυμο πλήρωμα λόγω των υποχρεωτικών εμβολιασμών και των μέτρων προφύλαξης που προκαλούν δυσαρέσκεια σε ένα σημαντικό τμήμα των πιστών. Στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει αναφορά στην υποχρεωτική τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες ενόψει και των Χριστουγέννων, αντίθετα υπάρχει αιχμή, εμμέσως πλην σαφώς προς την αξιωματική αντιπολίτευση, με την φράση ότι «Εκκλησία και Πολιτεία αντιμετωπίζουν από κοινού την πανδημία και όσους την εργαλειοποιούν υποδαυλίζοντας εντάσεις».

Επιπλέον σηματοδοτεί την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα εκκρεμή ζητήματα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Έχει ενδιαφέρον, όπως επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διέψευσε τις φήμες για τη μονιμοποίηση των 4000 κληρικών. Προφανώς έγινε μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε. Συγκεκριμένα το δελτίο Τύπου αναφέρει: «…Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ειλικρινή συνεργασία προς την κατεύθυνση της επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη μεταρρύθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης».

Το δελτίο Τύπου

«Έθεσε τα κύρια ζητήματα αφ’ ενός μεν της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου και την συμβολή στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, αφ’ ετέρου δε του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους Κληρικούς στη χώρα μας. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος» συνεχίζει το δελτίο Τύπου.

»Τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μίας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης». Στο επίκεντρο βρέθηκε βέβαια η πανδημία: «Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

»Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορωνοϊού. Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας».

Μετάλλιο στον Μητσοτάκη

Μετά την προσφώνησή του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επέδωσε στον πρωθυπουργό το Αναμνηστικό Μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κοπή του οποίου αποφάσισε για να τιμήσει την Επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ακόμη ότι «ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκανε έναν απολογισμό των σημαντικών αλλαγών που προώθησε η παρούσα Κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

»Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια». Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και ευχαρίστησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τη γόνιμη συνεργασία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι