Γιατί αλλάζει στόχο ο Σαμαράς – Από την Κομισιόν στην Προεδρία

Γιατί αλλάζει στόχο ο Σαμαράς - Από την Κομισιόν στην Προεδρία, Σπύρος Γκουτζάνης

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ο Αντώνης Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για τις Βρυξέλλες, καθώς εθεωρείτο βέβαιο ότι θα έπαιρνε την θέση του Επιτρόπου της χώρας μας στην ΕΕ. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν, όπως φάνηκε και από την συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή.

Πλέον θεωρείται ότι είναι πιο πιθανό ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει στην Αθήνα σε αναζήτηση άλλου ρόλου. Αντίθετα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο που θέλει νέο Επίτροπο της χώρας μας, τον Μαργαρίτη Σχοινά –μέχρι τώρα εκπρόσωπο του απελθόντος προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ– αν και από κάποιους κύκλους κυκλοφορεί και το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου. Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ μειοψηφικό, επειδή αυτή η επιλογή θα προκαλούσε κραδασμούς στο εσωτερικό της ΝΔ.

Οι πληροφορίες για τον κ. Σχοινά έρχονται από τις Βρυξέλλες, καθώς φέρεται στην τελευταία σύντομη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Γιούνκερ να συζήτησαν για τον ορισμό του μέχρι τώρα εκπροσώπου της Κομισιόν στη θέση Επιτρόπου. Ο κ. Μητσοτάκης τον εκτιμά και γι’ αυτό είχε ακουστεί το όνομά του για την θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αρνηθεί στον Αντώνη Σαμαρά την θέση του Επιτρόπου. Όπως φροντίζουν να υπενθυμίζουν οι βουλευτές του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, «στον Σαμαρά χρωστά ότι έγινε πρόεδρος του κόμματος και επίσης του οφείλει την αντιπολιτευτική γραμμή στο Σκοπιανό που του έδωσε την εκλογική νίκη».

Η συμφωνία με τον Βέμπερ

Οι δυσκολίες, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχονται από τις Βρυξέλλες. Η συμφωνία για τον κ. Σαμαρά είχε γίνει μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Μάνφρεντ Βέμπερ, όταν ο τελευταίος ήταν υποψήφιος και φαβορί για την θέση του προέδρου της Κομισιόν. Με την καλή σχέση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και με τον κ. Σαμαρά, η Ελλάδα θα έπαιρνε αναβαθμισμένο παραγωγικό χαρτοφυλάκιο και ο κ. Σαμαράς, ως πρώην πρωθυπουργός, θα οριζόταν και αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως έλεγαν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του «αυτή είναι η θέση που αρμόζει στον πρώην πρωθυπουργό». Με την νέα, όμως, επικεφαλής της Κομισιόν, την Ούρσουλα Βαν Ντερ Λάιεν, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει στον Έλληνα Επίτροπο χαρτοφυλάκιο κύρους και αντιπροεδρία. Την προοπτική του κ. Σαμαρά είχε υπονομεύσει και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πριν αποχωρήσει είχε ζητήσει η  χώρα μας να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όπως είχε πει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, «ήταν ένα από τα τελευταία κόλπα του Αλέξη».

Ήταν πάντως μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές σε εκκρεμότητα η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της οποίας βέβαια θα συζητιόταν και το χαρτοφυλάκιο της χώρας μας. Η κ. Βαν ντερ Λάιεν δεν είναι άγνωστη του κ. Μητσοτάκη. Τον περασμένο Μάρτιο ήταν καλεσμένη του “Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής”, ως υπουργός Άμυνας την Γερμανίας, όπου οι δύο τους ήταν οι βασικοί ομιλητές σε εκδήλωση.

Ο Σαμαράς επαναπροσανατολίζεται

Κάπως έτσι ο κ. Σαμαράς είναι σε αναζήτηση ρόλου, αφού όσοι τον ξέρουν λένε ότι παραμένει πάντα ενεργός πολιτικός. Δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει το παράδειγμα του έτερου πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Οι παροικούντες την Πειραιώς θεωρούν ότι ο στόχος πλέον του Αντώνη Σαμαρά είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία θα επικρατήσει η πρόταση της ΝΔ, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνεται πλέον μετά από τρεις ψηφοφορίες και με 151 ψήφους. Άρα αρκούν οι  βουλευτές της ΝΔ. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι αριθμητικό αλλά πολιτικό. Ο κ. Σαμαράς έχει ανοικτή βεντέτα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας τον θεωρεί «τοξικό και διχαστικό». Ως εκ τούτου, ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα λειτουργήσει πολωτικά και θα σηματοδοτήσει περίοδο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πολλώ δε μάλλον, που όπως λένε φιλικοί του βουλευτές, ο κ. Σαμαράς δεν έχει ξεχάσει και θα συνεχίσει να κυνηγά τον κ. Τσίπρα για την υπόθεση της Novartis μέχρι να «τιμωρηθεί για την σκευωρία που έστησε εναντίον του». Ο κ. Τσίπρας επιπλέον θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό χώρο από την κυβέρνηση. Από το περιβάλλον του Μεσσήνιου πολιτικού λένε ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα την στηρίξει και το ΚΙΝΑΛ. Αφού είχαν συγκυβερνήσει στο παρελθόν δύσκολα θα τον αρνηθούν τώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αλλά και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει, καθώς ο τότε συγκυβερνήτης του κ. Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει αποχωρήσει και όχι με τον καλύτερο τρόπο. Όσο και αν το επιχείρημα είναι βάσιμο, λοιπόν, ενδεχόμενη στήριξη του κ. Σαμαρά θα προκαλέσει κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος της Φώφης Γεννηματά, η οποία θα κληθεί να λάβει μία δύσκολη απόφαση.

Οι άλλοι υποψήφιοι και οι απαιτήσεις των “βαρόνων”

Πάντως, η υπόθεση έχει και εσωκομματική για τη ΝΔ διάσταση, καθώς τον προεδρικό θώκο επιθυμούν κι άλλοι. Κατ’ αρχήν ο νυν Πρόεδρος προέρχεται από τη ΝΔ. Ακολούθως, υπάρχει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, διαψεύδοντας σθεναρά κάθε σχετική φήμη, έχει προστατεύσει την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Ακόμη και τώρα από το περιβάλλον του λένε ότι δεν ενδιαφέρεται.

Υπάρχει πάντα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είναι επίσης σε αναζήτηση ρόλου καθώς τελειώνει η θητεία του Επιτρόπου. Ο κ. Αβραμόπουλος είναι στην διάθεση των γεγονότων, όπως δήλωσε πρόσφατα. Θα ανανέωνε ευχαρίστως την θητεία του αν του το πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης, δεν έχει εγκαταλείψει την φιλοδοξία για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό, την οποία διατηρεί από τότε που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στη πρόσφατη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Μητσοτάκη του ζήτησε  να τον κάνει αντιπρόεδρο της κυβέρνησης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα τον προσεχή Νοέμβριο. Κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, όταν θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τον πρώτο ανασχηματισμό, πιθανόν με τον καινούργιο χρόνο όταν θα έχει αποδώσει τα πρώτα αποτελέσματα το σύστημα αξιολόγησης.

Δεν αποκλείεται, πάντως, το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να τον αφήσει στα “αζήτητα”. Γενικότερα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει το θέμα της νέας γενιάς “βαρόνων” της ΝΔ. Υπάρχει πάντα και η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη η οποία, ως απλή βουλευτής Χανίων, επίσης είναι σε αναζήτηση ρόλου, καθώς «θυσιάστηκε για τον αδελφό της και για τον γιο της». Το φαινόμενο των “βαρόνων”, πάντως, είναι σύμφυτο στη ΝΔ. Τα πρόσωπα αλλάζουν, αλλά η δομή αναπαραγωγής τους παραμένει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι