Η απόλυτη ατάκα της junk history

Ανδρονόπουλος Μάκης
3699

Θα τρίβει τα χέρια του ο Φράνσις Φουκουγιάμα! Ο πολύς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δικαίωσε» το «Τέλος της Ιστορίας» είκοσι επτά χρόνια μετά Για να δικαιολογήσει την προδοσία των συμμάχων του και να δώσει πράσινο φώς στον Ερντογάν να εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία, έγραψε παραπονούμενος στο tweeter πως οι Κούρδοι δεν ήταν μαζί με τους Αμερικάνους στην απόβαση στη Νορμανδία!

Μπορεί βέβαια ο Τραμπ να μην τέλειωσε την Ιστορία, αλλά εκστόμισε την απόλυτη ατάκα της μετα-αλήθειας. Φυσικά, η Ευρώπη έσκασε στα γέλια. Μπορεί για μία ακόμη φορά ο Τραμπ να έγινε περίγελος στον παγκόσμιο ιστό, αλλά δεν βγήκαν πενήντα πρυτάνεις αμερικανικών πανεπιστημίων να τον χλευάσουν με μια κοινή δήλωση, ούτε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον διέψευσε.

Πάντως, η μείωση του κύρους της Αμερικής και του Δυτικού Κόσμου που προκλήθηκε από την εν λόγω ατάκα είναι τεράστια και ενδεικτική της ραγδαίας παρακμής της Δύσης. Από την άλλη, έχουμε την υποψία πως δεν πρόκειται για ογκώδη άγνοια, για γκάφα ολκής. Διότι αν πράγματι πρόκειται περί αυτού, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό. Δηλαδή, αν στη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου προεδρεύει ένας παντελώς αμόρφωτος, που δεν έχει στοιχειώδη γνώση της ιστορίας, τότε, υπάρχει πρόβλημα με αυτούς που τον ανέδειξαν και τον εξέλεξαν πρόεδρο.

Εκτός κι αν έχουμε έναν πρόεδρο που γνωρίζει ότι απευθύνεται σε ηλίθιους που ότι και να τουιτάρει θα το χάψουν. Εδώ, μπορεί να μην τελειώνει η Ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά τελειώνει η ιστορία της αμερικανικής δημοκρατίας. Αν λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα, σημαίνει ότι επιχειρείται να εδραιωθεί στις διεθνείς σχέσεις η περιβόητη μετα-αλήθεια. Στη μετα-αλήθεια δεν υπάρχουν γεγονότα, αλλά μόνο ένας ψηφιακός άτυπος λαϊκισμός στη θέση τους. Είναι η μεγα-προβολή των junk news (παραποιημένα γεγονότα) στο μακρο-ιστορικό επίπεδο.

Πρόκειται για junk history. Ενδεχομένως να πρόκειται για την πρώτη απόπειρα εισαγωγής του "αλτσχάιμερ" --υπό την μορφή εργαστηριακού ιού-- στις διεθνείς σχέσεις. Ίσως πρόκειται για μία νέα στρατηγική κατάργησης του διεθνούς δικαίου, που ούτως ή άλλως δεν είναι πλέον και πολύ πειστικό. Το βέβαιο είναι πως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.