Η άρση των capital controls και η -κατά Κυριάκο- επιστροφή στην κανονικότητα

Λυγερού Νεφέλη
824
Η άρση των capital controls και η -κατά Κυριάκο- επιστροφή στην κανονικότητα, Νεφέλη Λυγερού

Στο πεδίο των capital controls, ή πιο συγκεκριμένα με αφορμή την οριστική άρση τους, εκτυλίχθηκε χθες νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το νομοσχέδιο είχε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και η συζήτησή του ολοκληρώθηκε το βράδυ με την ψήφισή του.

Παρ’ ότι είναι γεγονός ότι τα capital controls είχαν ήδη χαλαρώσει σημαντικά, η κυβέρνηση κέρδισε πόντους ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος μίας περιόδου που δοκίμασε την ελληνική κοινωνία και την επιστροφή στην περίφημη κανονικότητα. Κινούμενη στο ίδιο πλαίσιο δηλώνει πως θα επιχειρήσει ένα νοικοκύρεμα του κράτους με μειώσεις δαπανών σε ΔΕΚΟ.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης οριστικοποιούνται τις επόμενες μέρες. Για το 2020 εκτός από το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να το προχωρήσει γρήγορα, μεγάλη σημασία θα έχει οι εταίροι-δανειστές να αποδεχθούν τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη την διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα, όπως επίσης και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο επιτάχυνσης των επενδύσεων, οι δύο μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι οι εξής:

  • Πρώτον, η εκχώρηση του ελέγχου ένταξης και υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων σε πρώτη φάση στις εμπορικές τράπεζες.
  • Δεύτερον, η ψηφιακή χάρτα ακινήτων που θα είναι έτοιμη ως το 2021. Το δεύτερο αυτό μέτρο, θα δώσει την δυνατότητα σε κάθε επενδυτή να γνωρίζει την χρήση γης κάθε ακινήτου σε όλη την χώρα.

Εκλογικός νόμος και επιστολική ψήφος

Μετά τις αποκαλύψεις του “Πρώτου Θέματος” για τον εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εξετάζει την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. «Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών είναι να φέρει μέσα στον χρόνο, μέσα στο 2019, τη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των Ελλήνων που ζουν οπουδήποτε στη Γη να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου» υπογράμμισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ερωτηθείς σχετικά, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε με τους 14 νεοεκλεγέντες δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσαν τα δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Όχι. Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το θέμα των Κυριακών έχει ρυθμιστεί επαρκώς από την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Τέλος, ως εξαιρετικά σημαντική κρίνεται από την ελληνική κυβέρνηση η έλευση του Αμερικανού υπουργού Μάικ Πομπέο στην Αθήνα για τις επίσημες υπογραφές της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Η επίσκεψη προγραμματίζεται για τις 6-7 Οκτωβρίου. Σε αυτό πρέπει να προσθέσει κανείς και μία πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.