ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιστροφή Πολάκη και το ρίσκο του Τσίπρα

Η επιστροφή Πολάκη και το ρίσκο του Τσίπρα, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Παύλος Πολάκης με ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Συγκεκριμένα η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια που είχε λάβει στην προηγούμενη συνεδρίασή της. Άρα στην εισήγησή της προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα δώσει την τελική έγκριση για τα ψηφοδέλτια, θα υπάρχει και το όνομα του Παύλου Πολάκη.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης είχε κάνει θετική τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας αξιολογώντας την αυτοκριτική του Παύλου Πολάκη. Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Πολάκης είχε στείλει επιστολή στην Πολιτική Γραμματεία με την ανασκευή των επίμαχων δηλώσεών του και την δήλωση ότι δεν αμφισβητεί τις συλλογικές αποφάσεις ή τον πρόεδρο του κόμματος. Στην ανακοίνωσή της η ΠΓ αναφέρει:

«Το όργανο έλαβε υπόψη του την επιστολή που κοινοποίησε ο Παύλος Πολάκης, στην οποία δίνει εξηγήσεις για τις πρόσφατες αναρτήσεις του, αναγνωρίζει λάθη και αστοχίες και επαναβεβαιώνει τον απόλυτο σεβασμό του στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Πυξίδα όλων των στελεχών και υποψηφίων βουλευτών του κόμματος οφείλει να είναι ο σεβασμός στη συλλογική λειτουργία και στις συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις.  Η δημόσια στάση, οι παρεμβάσεις και δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, οφείλουν να υπηρετούν τον κοινό στόχο για τη νίκη στις εκλογές και τη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Όπως ήταν αναμενόμενο η ΝΔ δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Με τα όσα τραγελαφικά έγιναν με τον κ. Πολάκη, αποδείχθηκε  για άλλη μια φορά, ότι ο “πολακισμός” είναι ταυτισμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μία από τις γνωστές κωλοτούμπες του, πήρε πίσω τα περί αποπομπής από τα ψηφοδέλτια του κ. Πολάκη, δίχως ο βουλευτής να πάρει πίσω τις αθλιότητες που είχε αναρτήσει για δημοσιογράφους και δικαστές. Πρόκειται για την πιο τρανταχτή διάψευση κάποιων που διαφήμιζαν υποτιθέμενη στροφή του κ. Τσίπρα προς το κέντρο, αφού κέντρο και Πολάκης δεν χωρούν στην ίδια πρόταση. Ο κ. Πολάκης ήταν και παραμένει το άλλο πρόσωπο του κ. Τσίπρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του απάντησε: «Σε μια στιγμή που η τραγωδία των Τεμπών απαιτεί χαμηλούς τόνους, ενσυναίσθηση και αναζήτηση της αλήθειας, η Ν.Δ επιλέγει τον δρόμο της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τις εσωτερικές του διεργασίες. Στον κατήφορο της τοξικότητας, την αφήνουμε μόνη. Είναι φανερό ότι επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό από τις τραγικές ευθύνες τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησής της. 57 νεκροί, οι οικογένειές τους και η ελληνική κοινωνία, απαιτούν την αλήθεια. Γι’ αυτή θα αγωνιστούμε».

  Δυο παλιόφιλοι... "Πρωταγωνιστές"!

Είναι βέβαιο ότι η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας (φυσικά με τη εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα), με την οποία ανατρέπεται η διαδικασία αποβολής του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια και ενδεχομένως από τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί συζητήσεις τόσο εκτός όσο και εντός του κόμματος. Φυσικά έπαιξε ρόλο η πολιτική συγκυρία που δημιουργήθηκε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και η οργή σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης και δη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για το σύστημα Μητσοτάκη.

Το ρίσκο

Οι επικριτές του κ. Πολάκη υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να επιμείνει στην αρχική του απόφαση και να αφήσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου του κρητικού βουλευτή, ιδίως εάν η πολιτική του στόχευση ήταν να συμβολίσει σε κορυφαίο επίπεδο την προσέγγιση των κεντρώων και μετριοπαθών ψηφοφόρων. Από την άλλη ο Παύλος Πολάκης έχει ευρεία βάση υποστηρικτών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκρυβαν όλο το προηγούμενο διάστημα την δυσαρέσκειά τους για το ενδεχόμενο αποπομπής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχανε μόνο τους υποστηρικτές του στα Χανιά αλλά και ψηφοφόρους από όλη την χώρα. Επιπλέον ο κ. Πολάκης συνδέεται με ένα εσωτερικό δίκτυο στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει απολήξεις σε τμήμα των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει έτσι το ρίσκο να κάνει μία ακόμη από τις γνωστές του αναρτήσεις ο Παύλος Πολάκης και να τον εκθέσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πολάκης έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα αποφύγει παρόμοιες τοποθετήσεις και θα επικεντρωθεί στην εκλογική μάχη στην περιφέρειά του.

Εφόσον ο βουλευτής ανασκεύασε δημοσίως όλες τις επίμαχες τοποθετήσεις του και ζήτησε συγγνώμη η Πολιτική Γραμματεία δεν μπορούσε να μη το λάβει υπόψη. Θα έστελνε ένα μήνυμα ότι η δημόσια συγγνώμη δεν έχει σημασία και ότι δεν συγχωρεί λάθη; Ή θα δίκαζε στην ουσία και θα καταδίκαζε τον Πολάκη όχι για συγκεκριμένη πράξη για την οποία έδειξε δημόσια μεταμέλεια αλλά για τον πολιτικό του χαρακτήρα;

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι