ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η επιστροφή Χρυσοχοΐδη στα παλιά λημέρια και τα απόνερα του μίνι ανασχηματισμού

Η επιστροφή Χρυσοχοΐδη στα παλιά λημέρια και τα απόνερα του μίνι ανασχηματισμού

Η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για πολλοστή φορά στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη, είναι η μεγάλη είδηση του σημερινού μίνι ανασχηματισμού, οι διαρροές για τον οποίο ξεκίνησαν από το μεσημέρι.

Η δεύτερη αλλαγή υπουργού Προστασίας του Πολίτη μέσα σε έξι μήνες που προκάλεσε και τον “στοχευμένο μίνι ανασχηματισμό”, είναι απόδειξη ότι η κυβέρνηση πάσχει στον τομέα, που αποτελεί το θεωρητικά προνομιακό της πεδίο, την ασφάλεια του πολίτη.
Οι υπόλοιπες αλλαγές έγιναν από τις καραμπόλες που προκάλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού να επιστρέψει στο υπουργείο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και να αναλάβει ο Άδωνης Γεωργιάδης το υπουργείο Υγείας – επιστρέφοντας και εκείνος σε θώκο που επίσης είχε θητεύσει στο παρελθόν.

Η ανάθεση του υπουργείου στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – ο οποίος επανέρχεται για πέμπτη φορά στο συγκεκριμένο πόστο – δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς. Επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πολιτικού παράγοντα ότι η διαφθορά έχει επεκταθεί στην Ελληνική Αστυνομία, σε σημείο που δικαιώνεται η παλαιότερη καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι “το υπουργείο διοικεί η Greek mafia”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε απομακρυνθεί από το υπουργείο τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά την ατυχή τότε φωτογραφία με τον “υπουργό με τη μάνικα”, αλλά επί της ουσίας είχε χρεωθεί την αποτυχία του τομέα Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Έκτοτε τα πράγματα επιδεινώθηκαν στον τομέα της ασφάλειας, όπως δείχνουν οι πυροβολισμοί στους δρόμους, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, οι θάνατοι αστυνομικών, αλλά και η οπαδική βία. Η αναποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας αρχίζει και έχει πια μετρήσιμο πολιτικό κόστος.

Ορισμένοι σημειώνουν ότι την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε στοχοποιήσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού στα επεισόδια στον Ρέντη και τις αθρόες συλλήψεις φιλάθλων που είχαν γίνει. Στο ίδιο πλαίσιο ορισμένοι τοποθετούν ότι απομακρύνθηκε και ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος, προερχόμενος από τον Πειραιά, ενώ αναβαθμίστηκε η επίσης βουλευτής Πειραιώς, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο υπουργείο Εργασίας, από όπου αποχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η πρώτη σκέψη ήταν να αναβαθμιστεί στην θέση του Χρυσοχοΐδη η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αλλά δεν ευδοκίμησε.

Η τοποθέτησή του Γεωργιάδη σε ένα υπουργείο που επί της προηγούμενης θητείας του είχε συνδεθεί με την Novartis, επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ο κ. Γεωργιάδης, που θεωρείται ότι “δεν ορρωδεί προ ουδενός”, θα φέρει σε πέρας την «μεταρρύθμιση στην Υγεία» όπως λέγεται κατ’ ευφημισμό το κλείσιμο Νοσοκομείων και η επέκταση του ιδιωτικού τομέα στην παροχή υπηρεσιών υγείας που έχει δρομολογηθεί.

Η επιστροφή Χρυσοχοΐδη 

Η πρώτη αλλαγή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τις εκλογές του 2023 ήταν όταν αντικαταστάθηκε ο Νότης Μηταράκης, στο ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης, λόγω της τριήμερων διακοπών του εν μέσω πυρκαγιών. Αυτή την φορά την πλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έμεινε και εκτός κυβέρνησης.

Οι πρώτες πληροφορίες για αλλαγή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κυκλοφόρησαν το απόγευμα της Τρίτης. Μέχρι και την Τετάρτη το πρωί όμως δεν ήταν σαφές εάν ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε σε πιο εκτεταμένες, αλλά πάντα “στοχευμένες αλλαγές”. Στις φήμες που κυκλοφορούσαν περί ευρύτερου ανασχηματισμού ήταν και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν συμπαθεί” τον Βασίλη Κικίλια, όπως και η αντικατάσταση του Δημήτρη Καιρίδη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής – γιατί πρέπει να βρεθεί ένα εξιλαστήριο θύμα για το πολιτικό κόστος του μεταναστευτικού.

Τελικώς οι ευρύτερες αλλαγές απορρίφθηκαν, γιατί θα δημιουργείτο εντύπωση συνολικής αποτυχία της κυβέρνησης στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας της. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι τώρα μένει σε εκκρεμότητα ένας ευρύτερος ανασχηματισμός που μπορεί να τον χρησιμοποιεί σαν καρότο και μαστίγιο ο πρωθυπουργός, ενόψει των αντιδημοφιλών νομοσχεδίων που θα φέρει. Επίσης είναι μία επικοινωνιακή κίνηση όποτε την αποφασίσει, πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι