ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι τακτικοί ελιγμοί του Κασσελάκη και ο πήχης των ευρωεκλογών

Χρειάζεται ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ, δήλωσε ο Κασσελάκης από το νοσοκομείο της Κω

Συνεχίζονται οι αψιμαχίες ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στους αποχωρήσαντες, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε επίθεση το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές που εκ των πραγμάτων αποκτούν χαρακτήρα ορόσημου για τις πολιτικές και εσωκομματικές εξελίξεις, αποφεύγοντας πάντως να επαναλάβει ότι στόχος του είναι η πρώτη θέση.

Στην συνέντευξή του στο “Βήμα” ανέφερε για τους αποχωρήσαντες: «Προφανώς τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα του προέδρου του κόμματος», ενώ για το ποιος έχει την ευθύνη προσθέτει: «Εκείνοι που σχεδίασαν τη διάσπαση του κόμματός μας από το ίδιο το βράδυ της εκλογής μου, την οποία δεν αποδέχτηκαν ποτέ. Που εξαπέλυσαν προσβολές για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανήκουστες ύβρεις για το πρόσωπό μου. Εκείνοι που ενώ ήταν οι αυτουργοί και συναυτουργοί της απολίτικης και ναρκισσιστικής διάσπασης που προκάλεσαν, προσπαθούν τώρα προσχηματικά να την ντύσουν με δήθεν πολιτικό περιεχόμενο».

Επίθεση όμως εξαπέλυσε και από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο όπου ανέφερε: «Επειδή ακούγονται πολλά τώρα τελευταία για “μετάλλαξη” του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Την απάντηση έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτησή του στην οποία αναφέρει: «…Και ρωτάω αν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός, δούλευαν για τις τράπεζες και τους servicers ή μόνο οι πρώην υπουργοί που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ; Φαντάζομαι ότι ο μόνος τρόπος για να αποδεικνύουν οι απομείναντες πρώην υπουργοί ότι δεν ήταν, δεν είναι, και δεν θα είναι ποτέ υπηρέτες των συμφερόντων, τραπεζικών και μη, είναι να παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο στόχος στις ευρωεκλογές

Για το αν στόχος είναι η πρωτιά στις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης λέει: «Οι στόχοι μας είναι μεγάλοι γιατί είμαστε Αξιωματική Αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει στο μέλλον. Δεν μας αρκεί η άμυνα απέναντι στις πολύ συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Θα βγούμε στην αντεπίθεση με ρηξικέλευθες λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και θέλουμε οι ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Για αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους».

Ο κ. Κασσελάκης απέσυρε την αναφορά στην πρωτιά, συνεχίζει όμως να μιλά για ανατροπή. Πρόκειται σαφώς για μία επίδειξη αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας με στόχο να καλλιεργήσει θετικές προσδοκίες και να εμφυσήσει ελπίδα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει όμως πολιτική σημασία ότι την ώρα που η “Νέα Αριστερά” βάζει στόχο να κόψει ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκλέξει ευρωβουλευτή, με ή χωρίς συνέργειες, το ΠΑΣΟΚ θέτει στόχο να είναι δεύτερο κόμμα, και το ΚΚΕ να πλησιάσει το 10%.

Σ’ αυτό το κλίμα, ο κ. Κασσελάκης δηλώνει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Πάει να νικήσει τον αντίπαλο» και αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αριθμητική των ημερών που αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις καθιστά παρακινδυνευμένη την προβολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η πολιτική δεν είναι αριθμητική και η δυναμική των πραγμάτων φαίνεται να τον ευνοεί, ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο ίδιος.

Ο Κασσελάκης και η φθορά της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση έχει εισέλθει στον φυσιολογικό κύκλο φθοράς της δεύτερης τετραετίας. Μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι με πυρκαγιές και πλημμύρες, που έπληξαν καίρια το αφήγημα περί επιτελικού κράτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε ένα φορολογικό που για πρώτη φορά μετά το 2015 τον έφερε αντιμέτωπο με επαγγελματικούς φορείς και κατηγορίες του πληθυσμού που τον στήριζαν και έχουν αυξημένη επιρροή στο κοινωνικό σώμα.

Σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ακρίβεια που πλέον και να θέλει δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, καταρρέει και το αφήγημα της οικονομικής αποτελεσματικότητας των “αρίστων”. Ας μην ξεχνάμε και τα “απόνερα” του διπλού σκανδάλου των υποκλοπών και της συγκάλυψης, ενώ ατυχή περιστατικά όπως αυτά που σχετίζονται με την οπαδική βία καταρρίπτουν την κυβερνητική προπαγάνδα περί “ασφάλειας και τάξης”.

Επιπλέον, για πρώτη φορά τείνει να σχηματοποιηθεί μία εσωκομματική αντίθεση γύρω από θέματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Πιο σημαντικό είναι ότι το σαμαρικό στρατόπεδο δεν διαχωρίζει ευθέως τη θέση του από την προπαγάνδα για θετική προοπτική που δήθεν άνοιξε η στροφή της Τουρκίας. Αντίθετα, διακηρύσσει μεγαλοφώνως ότι «όχι απλώς η Τουρκία δεν άλλαξε αλλά αντίθετα εμείς συμφιλιωθήκαμε με τα τετελεσμένα σε βάρος μας».

Η πολιτική επένδυση του Κασσελάκη

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης επενδύει στην προοπτική ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως τα βάρη και τις παθογένειες του παρελθόντος. Προφανώς, προσδοκά το κόμμα του να γίνει φορέας υποδοχής της διαρκώς διογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις από θέσεις του παρελθόντος. Στο ελληνοτουρκικό επιμένει να ζητά εξηγήσεις για το Σύμφωνο Φιλίας και να εκφράζει επιφυλάξεις.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι επισκέφθηκε τον αστυνομικό που τραυματίστηκε και ζητά αποτελεσματικά μέτρα για την ασφάλεια στα γήπεδα. Τέτοιες συμπεριφορές και θέσεις ήταν μέχρι τώρα ξένες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, ο κ. Κασσελάκης ελπίζει πως το συνέδριο που είναι μπροστά, είναι εκ των πραγμάτων μία διαδικασία που δημιουργεί θετική δυναμική και προκαλεί συσπείρωση.

Το στοιχείο που συγκρατεί το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος –όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων– δεν είναι οι θετικές γνώμες ή η προσδοκία των πολιτών αλλά η απουσία αξιόπιστου πολιτικού φορέα ικανού να εισπράξει την κοινωνική απογοήτευση. Αυτή είναι και η ευκαιρία του κ. Κασσελάκη ο οποίος ακολουθεί μία διαφορετική πολιτική-επικοινωνιακή τακτική δημιουργώντας ρήγματα στην παντοδυναμία των συστημικών μέσων που τον αντιμετωπίζουν αρνητικά. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι προς το παρόν τουλάχιστον αποφεύγει να κάνει συμφωνίες μαζί τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στις ευρωεκλογές. Πραγματικός στόχος του είναι να πετύχει μία μείωση της διαφοράς που χωρίζει το κόμμα του από τη ΝΔ, έτσι ώστε να δημιουργεί η πεποίθηση ότι ο χρόνος για την κυβέρνηση μετρά αντίστροφα. Εάν το πετύχει, κανείς δεν θα του ζητήσει εξηγήσεις. Εάν δεν το πετύχει, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τον ίδιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι