ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα από την θυελλώδη ΠΓ – Ποιος εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνεδρίου

Υποχώρηση Κασσελάκη – Δεν δίνει λευκή επιταγή η ΠΓ – Παρέμβαση Τεμπονέρα,

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επήλθε συμβιβασμός και τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που αρχίζει αύριο το απόγευμα με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Την ίδια στιγμή πρόεδρος του συνεδρίου εκλέχτηκε ο Πάνος Ρήγας, καθώς επικράτησε στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου(ΚΟΕΣ) με 24 ψήφους, έναντι 14 του Νίκου Μαδεμλή που προτάθηκε με παρέμβαση του Χρήστου Σπίρτζη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μαδεμλή, είχε τη στήριξη και της ομάδας που πρόσκειται στον Διονύση Τεμπονέρα, που ζητούσε συναινετική εκλογή Προέδρου από τα μέλη του προεδρείου, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό. Ο κ. Ρήγας έχει την υποστήριξη του Στέφανου Κασσελάκη, αν και διαφώνησε με το ερωτηματολόγιο που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος και οδήγησε σε εσωκομματικές αντιδράσεις.

Αμοιβαίες υποχωρήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε την θυελλώδη επιστολή της Δευτέρας που προκάλεσε αντιδράσεις. «Όλοι κρίνονται ως πολιτικά πρόσωπα. Έχει την δική μας εμπιστοσύνη και εμείς τη δική του. Προχωράμε στο συνέδριο και στις ευρωεκλογές. Δεν δίνουμε Λευκή επιταγή. Ανακαλεί την επιστολή που προκάλεσε δυσαρέσκεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να δώσει τη «λευκή επιταγή» που ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι το 2027 και πήρε πίσω τα περί προσφυγής στη βάση. Και οι δύο πλευρές τόνισαν πως υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και στο Συνέδριο θα συζητηθούν μόνο οι θέσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Το «διακύβευμα» της Πολιτικής Γραμματείας

Την ίδια ώρα στο «διακύβευμα» της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας αναφέρθηκαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θέλοντας, όπως σημείωσαν, να «αποκαταστήσουν την αλήθεια».

Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι το διακύβευμα της χθεσινής ΠΓ ήταν «επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο των μελών της ΠΓ ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη».

«Η ΠΓ επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη και την στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου και προχωρούμε ενωμένοι στο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο», πρόσθεσαν.

Οι ίδιες πηγες επισήμαναν ότι «μόνο ένα μέλος της ΠΓ ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής του προέδρου και απορρίφθηκε από όλους στην ΠΓ» και ότι «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISYRIZA».

Η παρέμβαση Τεμπονέρα 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης: Τόνισε πως αν «το επιθυμεί, ας ανοίξει θέμα προεκλογικής εκλογής».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη διεξαγωγής συνεδρίου πριν της προεδρική εκλογή ενώ ξεκαθάρισε πως το «καταστατικό του κόμματος δεν είναι απλά λέξεις ατάκτως ειρημένες στο χαρτί». Συγκεκριμένα ανέφερε πως «με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, παραμείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιμένουμε να εκφράζουμε μαζί με τους συντρόφους μας, την αγωνία και την συνείδηση της οργανωμένης εκλογικής βάσης και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν μετανιώσαμε ποτέ για την επιλογή μας αυτή.

Έγκαιρα, πριν από 8 μήνες, είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη διεξαγωγής ενός συνεδρίου, πριν την προεδρική εκλογή προκειμένου, όχι μόνο να γίνει ο απαραίτητος απολογισμός και η αναγκαία αυτοκριτική, αλλά και για να αποτυπωθεί η ιδεολογική ταυτότητα και η φυσιογνωμία του κόμματος, μετά από μια στρατηγική ήττα. Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να τίθεται σε αμφισβήτηση η ιστορική παράδοση και ο προσανατολισμός του κόμματος, όχι με δική μας ευθύνη.

Το καταστατικό του κόμματος δεν είναι απλά λέξεις «ατάκτως ειρημένες» στο χαρτί. Είναι αποτέλεσμα συλλογικά ειλημμένης δημοκρατικής απόφασης των χιλιάδων μελών μας, που δεσμεύει άπαντες, μέχρι να αλλάξει μέσα από μια νέα, συντεταγμένη καταστατική διαδικασία. Το καταστατικό είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν υπόκειται σε κανενός είδους «εργαλειοποίηση». Σεβασμός στο καταστατικό, σημαίνει σεβασμός στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτοι εμείς, σε σχετική συνεδρίαση της ΠΓ πριν 2 μήνες, είχαμε ζητήσει το επικείμενο συνέδριο να είναι και καταστατικό (και να εκλεγεί και νέα ΚΕ-ΠΓ) για να εξετάσουμε το μοντέλο του κόμματος, την διάρθρωση, την δομή, τα όργανα και την λειτουργία του. Η εισήγηση του Προέδρου, ήταν αντίθετη.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε την μετατροπή της ΠΓ σε «πολιτικό κέντρο» για τον καλύτερο συντονισμό στην λήψη των αποφάσεων και για την ανάκτηση μιας περισσότερο πολιτικής λειτουργίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της «ΠΓ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» πριν από μία εβδομάδα ουδέποτε τέθηκε το σχετικό ελλειμματικό και αποπροσανατολιστικό ερωτηματολόγιο, υπόψη των μελών του οργάνου. Δεν νοείται αδιαμεσολάβητη σχέση με τα μέλη του κόμματος, δίχως σεβασμό στην κομματική δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει «μη κόμμα».

Ομόφωνα έχει ψηφιστεί η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2019, που απαντάει σε ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού και στρατηγικής και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα. Η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου, δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές, που αγνοούν τα μέλη. Τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς.

Έγκαιρα, χωρίς διχαστικούς αιφνιδιασμούς και με σεβασμό στα μέλη του κόμματος, αλλά και στο σημαντικό επικείμενο συνέδριο που πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά, καταθέσαμε κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο(«Μέτωπο Δημοκρατίας») προκειμένου να συζητηθεί στις οργανώσεις του κόμματος και να είναι αντικείμενο διαλόγου και επεξεργασίας. Τολμήσαμε με θάρρος, να αντιμετωπίσουμε και να εκτεθούμε στην κρίση των μελών, παίρνοντας θέση όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική και να δώσει διέξοδο στα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα. Αυτή η προοπτική προϋποθέτει αξιοπιστία και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και όχι απολιτικές, επικοινωνιακές ακροβασίες.

«Άλλαξε τα όλα» δεν σημαίνει «διάλυσέ τα όλα». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και στους χιλιάδες ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία για να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στη θετική εμπειρία του παρελθόντος, σε αριστερή-προοδευτική κατεύθυνση.

Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση και να κατακτήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο απευκταίο σενάριο, που το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών δεν είναι καλό, όλοι θα έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης για την ήττα, όμως οι επιλογές και οι παραλείψεις, αφορούν πρώτα από όλους τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή.Όλοι κρινόμαστε.Προσωπικά δεν έχω πολιτικές ανασφάλειες.Το αποδεικνύει η πολιτική μου διαδρομή.Σκεφτόμαστε και λειτουργούμε πολιτικά. Είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Θα στηρίξουμε τον «Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία» γιατί στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηρίζουμε τον εργαζόμενο λαό, τους μικρομεσαίους, την νεολαία, τους αγρότες, τους ανέργους, τους διανοούμενους, τους μη προνομιούχους.

Δεν αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας. Κοιτάμε έξω και μπροστά και έχουμε μοναδικό μέτωπο απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, στον αφανισμό της αγροτιάς, στην καταπάτηση του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.Έχουμε μέτωπο απέναντι στη Δεξιά και στις δεξιές πολιτικές.

Θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα στηρίξουμε το μοναδικό μας σπίτι, για να το κάνουμε αποκούμπι και καταφύγιο για τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας. Τέλος, δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής», είπε ο κ. Τεμπονέρας.

Τί είπε ο Κασσελάκης

Προηγουμένως, να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της αμφισβήτησής του ζήτησε ο πρόεδρος Κασσελάκης, πετώντας το γάντι στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν δείξει πρόθεση αμφισβήτησης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες είπε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα μέλη. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο που θα είναι συνέδριο επανίδρυσης». Το καταστατικό Συνέδριο είναι προγραμματισμένο για το Φθινόπωρο.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα πω, ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν δεν με εμπιστεύεστε ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών». Κλείνοντας ανέφερε: «Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς την μόνιμη αμφισβήτηση. Δεν προτίθεμαι να γίνω Ιφιγένεια».

«Αν δεν με εμπιστεύεστε ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών», φέρεται να είπε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Αν κάποιος με αμφισβητεί ας το κάνει εδώ και τώρα, εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια». Είπε ακόμη: «Σέβομαι τα όργανα και τα σέβομαι παρότι δεν υπήρξε συλλογική διαδικασία που δεν σημειώθηκαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε την διαδικασία;».

Υπέρ Κασσελάκη η Τζάκρη

Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη τάσσεται η Θεοδώρα Τζάκρη που τόνισε πως «οι προτάσεις να πάμε σε ΚΕ θέτοντας θέμα αναβολής του Συνεδρίου ή μομφής δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αν πείτε σε μια ΚΕ 300 ατόμων ή σε ένα συνέδριο 3500 ατόμων ότι αμφισβητείτε τον πρόεδρο επειδή έβαλε ερώτημα για την Κεντροαριστερά θα γελούν μαζί σας. Πολλώ δε μάλλον αν προσφύγετε στα μέλη για το ερώτημα αυτό».

Στην συζήτηση για την Κεντροαριστερά αυτό που τόνισε η Θεοδώρα Τζακρη είναι πως όσοι βάζουν διαδικαστικές ενστάσεις δεν πρέπει να ξεχνούν ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από μια ιδέα που έχει ωριμάσει και είναι έτοιμη να πραγματοποιηθεί.

Αποχώρηση Σκορίνη

Η θυελλώδης συνεδρίαση έφερε την πρώτη αποχώρηση από την Πολιτική Γραμματεία: Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Σκορίνης αποχώρησε από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Σκορίνης, ο οποίος είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη (20/11/2023, ΕΡΤ) για τον Στέφανο Κασσελάκη πως «είναι ένα νέο πρόσωπο, που έχει θέληση και αγαπά βαθιά τη χώρα», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «δεν καθορίζει μόνο ο Πρόεδρος το ποιόν του νέου ΣΥΡΙΖΑ».

Nα σημειωθεί πως προηγουμένως ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας έθεσε πλέον επίσημα ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», όπου είπε μεν ότι καλό είναι πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά προσέθεσε πως «αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να πάμε στις Ευρωεκλογές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι