Καταλύτης για την κυριαρχία Μητσοτάκη οι αποκαλύψεις για τα Τέμπη
25/03/2024Σε καταλύτη που διογκώνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και αμφισβητεί την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίσσεται το δυστύχημα των Τεμπών και ακόμη περισσότερο η διαχείριση του και η επιχείρηση συγκάλυψης που εκτυλίχθηκε από την αμέσως επόμενη ημέρα από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς. Για πρώτη φορά στην πενταετία της η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της επικαιρότητας και των πολιτικών εξελίξεων
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που ανακαλύπτει θεωρία συνωμοσίας οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων πίσω από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τα Τέμπη (“Βήμα της Κυριακής”) και από την πρόταση μομφής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δείχνει ότι το Μαξίμου είναι σε πανικό και ακολούθως αποκαλύπτει την ιδιοκτησιακή αντίληψη της εξουσίας που το διακατέχει. Η πρόταση μομφής που προβλέπεται από το Σύνταγμα και συνιστά κοινοβουλευτική πρακτική της αντιπολίτευσης –εθιμικά σε κάθε κυβερνητική θητεία υποβάλλονται προτάσεις δυσπιστίας – σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αποσταθεροποίηση.
Ο πανικός του Μαξίμου έγκειται στο ότι και πριν την κορύφωση των αποκαλύψεων για την παραποίηση των διαλόγων μεταξύ των μηχανοδηγών και του σταθμάρχη, οι μετρήσεις δείχνουν δυσαρέσκεια των πολιτών –στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία– που κλιμακώθηκε σε πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης και της αποδοχής του πρωθυπουργού και άνοδο του “κανένα” στο σχετικό ερώτημα.
Τα Τέμπη έγιναν η αιχμή του δόρατος της κοινωνικής αντιπολίτευσης που στο υπόβαθρο της έχει τα οικονομικά ζητήματα, την παρατεταμένη ακρίβεια, τις αρνητικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων σε Υγεία και Παιδεία στα χαμηλά βαλάντια, αλλά και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως και την υποβάθμιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Τα δείγματα της μεταστροφής του κοινωνικού κλίματος υπήρχαν, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να τα αγνοήσει υπό το πρίσμα της αλαζονικής θέσης ότι “δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που να κεφαλαιοποιήσει την φθορά”.
Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα υποβάλλει πρόταση μομφής (απαιτούνται 50 βουλευτές τους οποίους δεν διαθέτει) αλλά θα την στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Αριστερά αλλά και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα και η κυβέρνηση για ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει την ευαισθησία της κοινής γνώμης, να βρεθεί αντιμέτωπη με το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Τέμπη: Τα αμείλικτα ερωτήματα
Εκών άκων ο πρωθυπουργός – που περιφρονητικά απουσίασε από την συζήτηση της περασμένης εβδομάδας – θα βρεθεί απέναντι στα αμείλικτα ερωτήματα: Ποιος και με ποιου εντολή έκανε συρραφή φράσεων (μοντάζ) από διαδοχικές συνομιλίες που είχε τη νύχτα του δυστυχήματος ο σταθμάρχης με δύο διαφορετικούς μηχανοδηγούς, προκειμένου η τραγωδία των Τεμπών να παρουσιασθεί ως ανθρώπινο αποκλειστικά λάθος;
Ακολούθως ποιος και με ποιου εντολή αλλοίωσε και παραποίησε αποδεικτικά στοιχεία, με σκοπό την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών και την παραπλάνηση των πολιτών; Επίσης ποιος έδωσε στην πρώτη φάση παραποιημένα στοιχεία σε φιλικά ΜΜΕ; Στο βάθος υποφώσκει το ερώτημα τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και γιατί από την σύγκρουση προκλήθηκε έκρηξη; Υπενθυμίζεται ότι από το πρώτο 24ωρο ο πρωθυπουργός ανέπτυξε την θεωρία του “ανθρώπινου λάθους”, την οποία εν συνεχεία στήριξε η έρευνα του Γιώργου Γεραπετρίτη, με την οποία η κυβέρνηση έγινε δικαζόμενος και δικαστής του εαυτού της.
Ήδη με το άδειασμα του Κώστα Καραμανλή από τον Παύλο Μαρινάκη και τις δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών που του ζητούν να παραιτηθεί από την βουλευτική ασυλία και να δεχθεί να δικαστεί, άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ. Σε ένα άλλο πεδίο δεν έχει ξεμπερδέψει από το σκάνδαλο της διαρροής των e-mail των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου τα ερωτήματα αφορούν πλέον την υπουργό Εσωτερικών και τον πρώην γραμματέα του κόμματος. Το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές μοιάζει βιαστικό και πρόωρο. Εκτός, βέβαια, αν στις αμέσως επόμενες ημέρες καταδειχθεί ότι η κυβέρνηση γνώριζε και συγκάλυπτε ένα δυστύχημα με 57 νεκρούς.
Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές πλέον και από τις δημοσκοπήσεις ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σημείο καμπής. Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά εναγωνίως ένα αφήγημα για να συγκρατήσει την προϊούσα φθορά, ώστε να μην αποκτήσει χαρακτήρα χιονοστιβάδας στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Θα χρειαστεί όλη την στήριξη από το εσωτερικό του κόμματος του, όπου όμως υπάρχουν ισχυρές δυσαρέσκειες τόσο από την πολιτική διαχείριση ζητημάτων, όπως ο γάμος των ομόφυλων αλλά και από την αλαζονική συμπεριφορά του πρωθυπουργού και των συνεργατών του απέναντι σε βουλευτές και κομματικά στελέχη.
Το Μαξίμου βρίσκεται πλέον μπροστά στην βάσιμη πιθανότητα της μείωσης των ποσοστών κάτω από το 30% στις επικείμενες ευρωεκλογές που θα σηματοδοτήσει την απαρχή πολιτικών εξελίξεων.