ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Καυτά ερωτήματα η αντιπολίτευση, την μπάλα στην εξέδρα ο Μητσοτάκης

Καυτά ερωτήματα η Αντιπολίτευση – Την μπάλα στην εξέδρα ο Μητσοτάκης, Σπύρος Γκουτζάνης

Πιεσμένος και αμήχανος, δίχως απαντήσεις στα κρίσιμα και καυτά ερωτήματα που αφορούν τις προσωπικές του ευθύνες, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, ενώ φάνηκε και η αγωνία του για τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό ότι δίχως να προκληθεί διαβεβαίωσε ότι θα βγάλει τον δύσκολο -εννοεί οικονομικά και ενεργειακά- χειμώνα και ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σε ηρωικό τόνο μάλιστα είπε: «Δεν θα υποχωρήσω, δεν θα εκχωρήσω την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός». Παράλληλα πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας τον να κάνει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για να διαπιστώσει την ομοψυχία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Και οι δύο αναφορές ερμηνεύτηκαν ως ενδείξεις ανασφάλειας του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στο παρασκήνιο, αλλά και της ανησυχίας του για τις ζυμώσεις στο εσωτερικό του κόμματός του.

Κατέφυγε μάλιστα σε θεωρίες συνωμοσίας, επικαλούμενος εξωτερικές δυνάμεις που θέλουν αποσταθεροποίηση της χώρας σε συνεργασία με εσωτερικές που τους κάνουν το χατίρι, ζητώντας εκλογές, επειδή δεν θέλουν την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός έδειξε την ανησυχία του και για την εκ των πραγμάτων συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας μάλιστα ότι κινδυνεύουν οι ψηφοφόροι στις προσεχείς εκλογές να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να τους βγει από την κάλπη Τσίπρας. Επιτέθηκε στο Νίκο Ανδρουλάκη για το ότι δεν τον δέχεται ως πρωθυπουργό επαναλαμβάνοντας ότι «πρωθυπουργό εκλέγει ο ελληνικός λαός κι όχι ο ίδιος». Παράλληλα αναφέρθηκε επανειλημμένα στο όψιμο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον οποίο επικαλέστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι δίχως σημασίας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην Εξεταστική Επιτροπή θα κληθούν και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ, οι Γιάννης Ρουμπάτης και Θοδωρής Δραβίλας, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Την αναφορά αξιοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, ρωτώντας αν με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός στέλνει κάποιο μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά και στο Νίκο Δένδια, τους οποίους φοβάται για εσωκομματικούς λόγους.

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην αρχική γραμμή του λάθους και της διαχειριστικής αστοχίας και φυσικά δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, επέμεινε ότι η ΕΥΠ είναι και πρέπει να παραμείνει ανεξέλεγκτη από την πολιτική εξουσία για λόγους εθνικής ασφάλειας, επιχείρημα που δεν στέκει σε δημοκρατικό πολίτευμα.

Καυτά ερωτήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του δεν έπεσε στην παγίδα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας που θα συσπείρωνε τη ΝΔ, αλλά επέμεινε να θέτει ζήτημα παραίτησης του πρωθυπουργού και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Θέλησε όμως να δοκιμάσει την συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι αν παραμείνουν στην σιωπή τους τότε η ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που τώρα χρεώνεται η μητσοτακική ηγεσία, θα διαχυθεί στο σύνολο του κόμματος.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρεξέκλινε σε γενικόλογες πολιτικές αντιπαραθέσεις ούτε στην πρωτολογία, ούτε στη δευτερολογία του. Έθεσε με επιμονή και έμφαση συγκεκριμένα ερωτήματα, αναδεικνύοντας την αδυναμία του πρωθυπουργού να δώσει έστω και προσχηματικές απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός έχει τρωθεί πολιτικά κι ότι οι πρόωρες εκλογές είναι το πιθανότερο σενάριο. Παράλληλα, θέλησε να ενισχύσει την συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι δεδομένο ότι η προοπτική συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει ακυρωθεί από τα πράγματα.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έθεσε κι αυτός παρεμφερή ερωτήματα, εκτιμώντας ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά την διαλεύκανση της υπόθεσης, άρα μέσα στον χειμώνα. Είναι το σενάριο που θέλει τις εκλογές να προκηρύσσονται το Νοέμβριο. Παρότι τα πραγματικά δεδομένα οδηγούν σε σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κατρίνης θέλησε να δείξει ότι το κόμμα του διατηρεί αποστάσεις και από τους δύο, προκρίνοντας τη δική του πορεία.

Συνολικά η συζήτηση έδειξε την δύσκολη θέση, στην οποία έχει βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιβεβαίωσε αφενός ότι θα βρίσκει στο επόμενο διάστημα μπροστά του το σκάνδαλο των υποκλοπών, αφετέρου ότι πολλά θα εξαρτηθούν από νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο. Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι κυκλοφορούν μετ’ επιτάσεων πληροφορίες στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς διαδρόμους ότι προσεχώς θα αποκαλυφθούν στοιχεία για παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων. Το σχετικό δημοσίευμα της “Καθημερινής”, άλλωστε, δεν έχει διαψευσθεί από την κυβέρνηση, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν παρακολουθείτο άλλο πολιτικό πρόσωπο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι