ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Κωδικός “Νεολαία” – Τα σχέδια του Μαξίμου για την προσέγγιση των νέων

Τί θα κάνουμε που οι πολιτικοί μας δεν έχουν "Κα"; – Λέτε να πιάσει ένα τάμα; Γιώργος Μαργαρίτης

Σενάρια επί σεναρίων εξετάζει το Μαξίμου για την προσέγγιση των νέων και των πολιτών κάτω των “σαράντα”, μετά τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία, αυτές οι ηλικιακές ομάδες κρίνουν στην πλειοψηφία τους αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους αλλαγής του κλίματος σε αυτές τις ηλικίες, κυρίως στην ομάδα 18-34, η οποία δείχνει να της έχει γυρίσει κυριολεκτικά την πλάτη.

Όπως έδειξε η πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, η αποδοχή των κυβερνητικών χειρισμών στην αντιμετώπιση της πανδημίας υστερεί σημαντικά στην πληθυσμιακή ομάδα 17-44. Το γεγονός αυτό θορύβησε το Μαξίμου, κυρίως εξαιτίας του ποιοτικών χαρακτηριστικών που συγκεντρώνει αυτή η ηλικιακή ομάδα.

Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτήν ανήκουν οικονομικά ενεργοί πολίτες (όχι συνταξιούχοι), οι οποίοι στο σύνολό τους είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, εξαιτίας του Lockdown, ενώ πολλές χιλιάδες από αυτούς έχασαν εντελώς κάθε πρόσβαση σε εργασία. Στην ομάδα αυτή ανήκουν όμως και οι νέοι “17 συν”, οι οποίοι επλήγησαν επίσης από την αδυναμία πρόσβασης σε οποιαδήποτε μορφή ακόμη και περιστασιακής απασχόλησης, ενώ παραλλήλως πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα στον κοινωνικό τομέα, καθώς στερήθηκαν όσα δεν έχει στερηθεί καμία άλλη γενιά μέχρι τώρα.

Επιχείρηση “Νεολαία” στο Μαξίμου

Κρίσιμης σημασίας είναι και το γεγονός, ότι σε αυτήν την τελευταία υποομάδα ανήκουν και οι νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι συνήθως, μαζί με εκείνους που ψηφίζουν αυτόν που παίρνει το “πρωτάθλημα”, κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Για όλα τα παραπάνω το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το τελευταίο διάστημα σχέδια προσέγγισης των νέων, τα οποία μάλιστα φαίνεται ότι σχηματοποιούνται στον “κωδικό 17-34”.

Έτσι, πέρα από την γενικότερη αλλαγή του μείγματος των κυβερνητικών χειρισμών απέναντι στην πανδημία, οι οποίοι, βοηθούμενοι και από το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δείχνουν εμφανώς μια στροφή προς την οικονομία, στο τραπέζι πέφτουν συνεχώς προτάσεις για την συγκρότηση ενός πακέτου πολιτικών υπέρ των νέων. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον στενό πυρήνα γύρω από τον πρωθυπουργό να έχει βάλει στο μικροσκόπια ανάλογα μέτρα που έχει πάρει ο Μακρόν στην Γαλλία.

Σε αυτά περιλαμβάνονται από την δωρεάν χορήγηση ή τα εκπτωτικά προγράμματα για την αγορά βιβλίων και εισιτηρίων για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, έως ειδικά προγράμματα για την ένταξη στην αγορά εργασίας και διευκολύνσεις για τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων. Το θέμα βέβαια για την Ελλάδα είναι για ποιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις να χορηγήσει δωρεάν εισιτήρια η κυβέρνηση, όταν ο πολιτισμός, όπως έχουν καταγγείλει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχει εξοστρακιστεί εδώ και μήνες από τους σχεδιασμούς της, ενώ η χρήση μουσικής απαγορεύεται και στην εστίαση η οποία άνοιξε δειλά από σήμερα.

Ειδικό πακέτο μέτρων

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο πακέτο δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς πέφτουν συνεχώς νέες ιδέες και προτάσεις προς εξέταση. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ωστόσο μια σειρά υπουργείων να επεξεργάζονται συγκεκριμένα μέτρα. Στην πρώτη γραμμή φαίνεται ότι είναι τα υπουργεία Απασχόλησης και Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και τα Παιδείας και Πολιτισμού, όπως και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι να συγκροτηθεί ένα πακέτο μέτρων ουσιαστικής παρέμβασης, άμεσου και βραχυχρόνιου αποτελέσματος, το οποίο θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την επίλυση σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ζητούμενο είναι βέβαια η δημιουργία μιας δυναμικής που θα βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης σε αυτές τι ηλικίες και θα αντιστρέψει το καταγεγραμμένο αρνητικό κλίμα.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Μητσοτάκης είχε επενδύσει πολιτικά στις μικρές ηλικιακές ομάδες, τονίζοντας ιδιαίτερα τα ζητήματα της ανεργίας των νέων και της φυγής στο εξωτερικό. Ανάλογη σημασία είχε δώσει βέβαια στον πολιτικό του λόγο και σχεδιασμό και στη μεσαία τάξη, όπου επίσης καταγράφονται αρνητικές εκτιμήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι