Quantcast
Κόντρα Τσίπρα-Κεραμέως στη Βουλή – Επεισόδια στα συλλαλητήρια (upd) - slpress.gr
Κόντρα Τσίπρα-Κεραμέως στη Βουλή – Επεισόδια στα συλλαλητήρια

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η ψήφιση για το νομοσχέδιο της εκπαίδευσης, εν μέσω πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, που χαρακτηρίστηκαν από εντάσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και των φοιτητών. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχαν μια έντονη αντιπαράθεση, με την πρώτη να απορρίπτει την πρόταση του δεύτερου, να σταματήσει η συζήτηση και  η ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια.

Η Κεραμέως ανέφερε, ότι πίσω από αυτή την πρόταση του Τσίπρα είναι «η προσπάθειά του να ανασκευάσει την πρωτοφανή δήλωση» που έκανε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του, λέγοντας πως «βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο» όταν του έγινε η ερώτηση για το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η υπουργός είπε, πως ο κ. Τσίπρας «δέχεται το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος!». Εμείς, είπε  «λέμε απερίφραστα εκ μέρους της κυβέρνησης: δεν θα σταματήσει η συζήτηση στην Βουλή, για να σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή αυτή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωί διαδηλώνει και χωρίς στοιχειώδεις αποστάσεις και το μεσημέρι έρχεται και καταγγέλλει τις αυξήσεις στα κρούσματα. Ο ελληνικός λαός κρίνει».

Η κα. Κεραμέως απάντησε και στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια δηλώνοντας ότι «οι πρυτάνεις είναι απέναντι στο σχέδιο νόμου» λέγοντας ότι «οι πρυτάνεις συμφωνούν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, συμφωνούν με τον περιορισμένο αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, με την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και συμφωνούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια. Δεν συμφωνούν όλοι ως προς την λύση, αυτή είναι η κατάσταση».

Πανεπιστημιακή αστυνομία 

Η υπουργός χαρακτήρισε  χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ακαδημαϊκή ασφάλεια ως, μεταρρυθμιστική τομή που επιχειρεί να σπάσει χρόνιες παθογένειες οι οποίες έχουν παραδώσει αρκετά πανεπιστήμια σε μειοψηφικές ομάδες τραμπούκων. Εξήγησε ότι η ειδική ομάδα φύλαξης κρίνεται απαραίτητη και αναφέρθηκε σε δεκάδες περιστατικά βίας και τραμπουκισμών σε ακαδημαϊκούς χώρους.

Η υπουργός σημείωσε ότι η ανάθεση των αρμοδιοτήτων ασφάλειας στις πρυτανικές αρχές απέτυχε στην πράξη. «Η λύση να αφήσουμε το θέμα στα πανεπιστήμια εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα. Αυτή η λύση έχει αποτύχει. Πριν 2 μήνες διαπόμπευσαν πρύτανη, ντροπιάζει τη χώρα και την ακαδημαϊκή κοινότητα αυτό». Επισήμανε δε, ότι «για τα θέματα αξιόποινων πράξεων η αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΛΑΣ και σε κανένα άλλο. Δεν είναι δουλειά του πρύτανη να ασχοληθεί με αυτόν που φτιάχνει μολότοφ και πετάει καδρόνια».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ως «ύστατη καταφυγή» και όχι ιδεολογική επιλογή επισημαίνοντας πως η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει την «κρίση παρακμής» που αντιμετωπίζουν αρκετά ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας λόγω των εκτεταμένων φαινομένων βίας και ανομίας.

"Μη επανδρωμένα πληκτρολόγια" και "ένοχα μυστικά" στις δευτερολογίες

Επικρίσεις Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας την παρέμβασή του εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση «έχει αρχίσει να χάνει εντελώς τον έλεγχο της πανδημίας αλλά και τον πολιτικό έλεγχο και μέσα στον πανικό της οδηγείται σε αποφάσεις απαράδεκτες, σε μεθοδεύσεις αντιδημοκρατικές».

Κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι επιμένει και φέρνει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους φορείς και ενώ η Βουλή λειτουργεί σε «ειδικό καθεστώς» και το οποίο «εγείρει» αντιδράσεις «εύλογες», σε «όλη την εκπαιδευτική κοινότητα». Επισήμανε δε, ότι στις αντιδράσεις των φοιτητών, των πρυτάνεων, ακόμα και των αστυνομικών, προστίθενται και οι αντιδράσεις σημαντικών στελεχών και της ΝΔ, όπως ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Φορτσάκης.

Επίσης, άφησε αιχμές για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στη ψήφιση του νομοσχεδίου εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, ισχυριζόμενος με αυτόν τον τρόπο «δεν προκαλεί μόνο τη δημοκρατία, αλλά και την κοινή γνώμη». Ως εκ τούτου, μάλλον το κάνει «επίτηδες», συμπλήρωσε, μιλώντας για «ευκαιρία» της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο «στα μουλωχτά και χωρίς θόρυβο».

Επίσης, έκανε λόγο και για «προηγούμενο», όταν σε «άσχετο νομοσχέδιο», η υπουργός Παιδείας «εκμεταλλευόμενη την πανδημία» πέρασε «τροπολογίες» για την «εξίσωση» των πτυχίων ΑΕΙ με τα πτυχία των κολλεγίων τριετούς φοίτησης, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, εάν υπήρχε η δυνατότητα ονομαστικής ψηφοφορίας σε συνθήκες «κανονικότητας», ενδεχομένως να καταψήφιζαν και βουλευτές της συμπολίτευση. Επισήμανε, «επιχειρείτε για ακόμα μία φορά να αξιοποιήσετε τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας για να φέρετε προς ψήφιση κάτι το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Επεισόδια

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «οι αντιδράσεις αυτές είναι πάντοτε εύλογες. Είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας και μια δημοκρατία οφείλει να έχει τον διάλογο, να έχει τον αντίλογο, τη διαμαρτυρία ακόμα και τη διαδήλωση». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωράει σε «αθλιότητες» προκειμένου να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» ειδικά μετά το «φιάσκο» του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Ενώ οι αψιμαχίες στη Βουλή συνεχίζονταν αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν και με φοιτητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η ΕΛΑΣ έκανε χρήση κρότου λάμψης και χρήση χημικών. Όταν φοιτητές στο ύψος του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών, πετώντας πέτρες με αποτέλεσμα να γίνει μάχη σώμα με σώμα μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών. Με βομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα διέλυσε η ΕΛΑΣκαι το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη. Μια ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε στην αστυνομία η οποία απάντησε δυναμικά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.