ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κασσελάκης: “Να παραδώσουν τις έδρες” (video) – Επίθεση από Αχτσιόγλου που παραμένει

Σύγκρουση χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ για το "μαξιλάρι" των 37 δισ - Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη

Να επιστρέψουν τις έδρες τους ζήτησε από τα δύο στελέχη της Ομπρέλας που είναι βουλευτές, τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα και αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης,  στην ομιλία με την οποία έκλεισε την Κεντρική Επιτροπή ανέφερε: «Δεν πρέπει να χειροκροτήσει κανείς για την αποχώρηση της Ομπρέλας από την Κεντρική Επιτροπή. Διότι πολύς κόσμος που αναμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς δεν μπορούμε να προσβάλλουμε αυτό τον κόσμο που τους ψήφισε. Θέλω να πω σε αυτό τον κόσμο είναι ότι έχετε χώρο εδώ μέσα και η μόνη τάση που θα υπάρχει θα είναι η δημοκρατική τάση από την βάση του κόμματος. Για τους δύο βουλευτές ανέφερε ότι όλοι βουλευτές δεσμεύονται από την δεοντολογία ότι οι έδρες που καταλαμβάνουν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στους ίδιους». Τους κάλεσε να καταθέσουν τις βουλευτικές τους έδρες, λέγοντας «επιτέλους σεβαστείτε τον κόσμο και την δεοντολογία». Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι δύο βουλευτές της Ομπρέλας δεν παραδίδουν τις έδρες τους.

Ακολούθως ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στο θέμα που απασχόλησε την Κεντρική Επιτροπή: «Υπάρχει μία νέα πραγματικότητα ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για δημοψήφισμα. Το καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε και θα ισχύει». Ακολούθως ανέφερε την παράγραφο που θα περιλαμβάνει το κείμενο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης γύρω από το επίμαχο θέμα του δημοψηφίσματος και των διαγραφών. Σύμφωνα με αυτή «τα άτομα που εκτοξεύουν ύβρεις δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράζουν το κόμμα. Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας». Πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού με τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση που προέκυψε αμέσως μετά τη αποχώρηση της Ομπρέλας και είναι τα προσκείμενα στον Αλέξη Τσίπρα στελέχη. Αυτό τουλάχιστον σηματοδότησε η υπογραφή του Αλέκου Φλαμπουράρη σε πρόταση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπήρχε στο εξής δυνατότητα δημοψηφίσματος με θέμα διαγραφές κάτι που θα εκλαμβάνονταν ως ήττα για τον Κασσελάκη. Το πρωί της Κυριακής ο Διονύσης Τεμπονέρας ανακοίνωσε πως ο ίδιος και η ομάδα του παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, αν και εξέδωσε ένα κείμενο που  επικρίνει τις κινήσεις του νυν προέδρου: «Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς. Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το «άρρωστο» κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην «κομματίλα», το «πουμαρό», την «πέμπτη φάλαγγα».

Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε. Πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό.

Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή από την ομιλία του απουσίαζε, με τρόπο που εξέπληξε ακόμα και εκείνους που τον υποστηρίζουν, κάθε αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας και στα συγκεκριμένα βήματα για τη μάχη ενάντια στην ηγεμονία της Δεξιάς στη χώρα μας. Έτσι, η «πατριωτική αριστερά» δεν μπόρεσε να πει ούτε μια λέξη για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ο Πρόεδρος που επαγγέλλεται την «κυβερνώσα αριστερά» δεν μπόρεσε να πει κάτι συγκεκριμένο για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τον αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιδόθηκε σε έναν κατάλογο συνθημάτων, την ίδια ώρα που εξαπέλυε κατηγορίες περί «φλυαρίας» σε ανθρώπους που έχουν ασκήσει και παράξει εφαρμοσμένη πολιτική.

Το πλαίσιο που διαμόρφωσε το διάγγελμα και η εισήγηση του Στ. Κασσελάκη δεν άφησε περιθώρια για μια συζήτηση επί της ουσίας. Αποφασίσαμε, ύστερα από επίμονες προσπάθειες για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση όταν έγινε σαφές ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμούσε την ψηφοφορία και απόφαση του σώματος για την πρωτοφανή και αντικαταστατική πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή τεσσάρων στελεχών. Η δημοκρατία που διαρκώς επαγγέλλεται ο Στ. Κασσελάκης δεν έδωσε το δικαίωμα στα 300 εκλεγμένα από τη βάση του κόμματος να ψηφίσουν αν του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να παραβιάζει το καταστατικό και τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν είναι ένα τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα. Είναι πολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού για την αριστερά και για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο σεβασμός σε δημοκρατικά δικαιώματα είναι θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας. Το «δημοψήφισμα» καταργεί το κόμμα, την επιτροπή δεοντολογίας, την Κεντρική Επιτροπή. Παραβιάζει το καταστατικό, παρακάμπτει το αρμόδιο όργανο και προκαλεί έναν ακραίο διχασμό. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών «δημοψηφισμάτων». Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό.

Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά.

Από την πλευρά μας, καταθέσαμε χτες στην Κεντρική Επιτροπή ένα κείμενο πολιτικής απόφασης. Για να είναι το κόμμα μας ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα των οραματικών στόχων που θα μπορεί να συγκινεί και να κινητοποιεί. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσει μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σία Αναγνωστοπούλου
Έφη Αχτσιόγλου
Νάσος Ηλιόπουλος
Κωστής Καρπόζηλος
Δανάη Κολτσίδα
Νίκος Μπίστης
Μιχάλης Σαμπατακάκης
Δημήτρης Τζανακόπουλος
Μερόπη Τζούφη
Θεανώ Φωτίου
Αλέξης Χαρίτσης

 

Η αποχώρηση Πέρκα

Εντωμεταξύ η βουλευτής Φλώρινας Πέτυ Πέρκα Με μία μακροσκελή ανάρτηση την οποία και έκανε στο Facebook αναφέρεται στην τοποθέτηση που θα έκανε στη χθεσινή, τραγική όπως η ίδια χαρακτηρίζει, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (σ.σ ήταν μεταξύ των στελεχών που αποχώρησαν). Μεταξύ άλλων η κυρία Πέρκα κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη και τους νεοπροεδρικούς γράφοντας μεταξύ πολλών άλλων ότι «επιβάλατε ομερτά στις διαδικασίες του κόμματος. Ο ρεβανσισμός απέναντι σε όλους όσοι είχαν διαφορετική άποψη περίσσεψε. Δεν γλίτωσε κανείς και καμία. Βουλευτές, στελέχη, δημοσιογράφοι. Όσοι από εμάς μη βρίσκοντας άλλο τρόπο να μιλήσουν, τα είπαν στα κανάλια, απειλούνται σήμερα με διαγραφές. Η ηγεσία ετοιμάζει εσωκομματική εκκαθάριση με σύνθημα να τελειώνουμε με τους ψύλλους».

Πλέον είναι εμφανές ότι η κυρία Πέρκα βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την Κουμουνδούρου και μένει να φανεί εάν θα ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποχώρηση Τζουμάκα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο Στέφανος Τζουμάκας κατέθεσε το κείμενο της παραίτησής του στη γραμματέα Ράνια Σβίγκου. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα ακέφαλο κόμμα.

Κατά την αποχώρησή του από τον χώρο της συνεδρίασης μιλώντας σε δημοσιογράφους άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη. Στην δήλωσή του ανέφερε: «Δήλωσα την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και στο επίπεδο του μέλους και στο επίπεδο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Κατέθεσα την παραίτησή μου στην γραμματέα του κόμματος».

Εξηγώντας την αποχώρησή του ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την χώρα και με την ελληνική κοινωνία. Η προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στη χώρα. Ο αποχαιρετισμός δεν αφορά ένα τρέχον θέμα. Υπάρχει μία προσφορά αγώνων και με αυτή την έννοια ορισμένοι θρασύτατοι και μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες, που μπορούν όμως να αντιστραφούν. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Goldman Sachs στην Ελλάδα, ποιοι έφεραν μαθήματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δηλώνουν ότι από το χρηματιστήριο αυτό από τον τζόγο έχουν περισσότερο πλούτο και δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν;».

Ακολούθως απηύθυνε έκκληση: «Θεωρώ ότι κάθε βουλευτής κάθε στέλεχος όλων των επιπέδων, κάθε μέλος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Αυτή η ομάδα δεν έφερε το θέμα του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών αλλά άρχισαν τα οργανωτικά. Γιατί αυτή η ομάδα δεν έχουν μάθει να μιλάνε πολιτικά, αυτό που θέλουν είναι να πάρουν ένα πόστο. Μας πήγε σε μία πολιτική ήττα και θα μας πάει και σε δεύτερη. Είναι θέμα που αφορά όλον τον προοδευτικό κόσμο και το κυριότερο αφορά τους καλόπιστους». Κλείνοντας ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε δύσκολη θέση, μπαίνει σε ύφεση, θα πάμε σε νέα λιτότητα ενώ η περιοχή μας είναι σε κρίση. Με αυτή την ομάδα υπάρχει θέμα ασφάλειας για την χώρα υπάρχει θέμα δημοκρατίας και Συντάγματος υπάρχει θέμα κοινωνίας και θέμα για την πολιτική και την δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του άφησε αιχμές κατά του κ. Κασσελάκη λέγοντας ότι «με εκφράσεις τύπου “πέμπτη φάλαγγα” δεν γίνεται να προχωρήσουμε». Ακόμη ο Γιάννης Ραγκούση άφησε και αυτός αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον μάλιστα όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Αχτσιόγλου διαψεύδει Κασσελάκη

Στο μεταξύ είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κίνηση καλής θέλησης από πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη να αναζητήσει τηλεφωνικά χθες την κυρία Αχτσιόγλου προκειμένου να πέσουν οι τόνοι σχετικά με όσα κυκλοφόρησαν στον Τύπο και είχαν σχέση με τη στάση που θα κρατούσε η εσωκομματική αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κ.Ε.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ωστόσο, διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί τηλεφωνήματος, ενώ στενοί συνεργάτες της περιέγραφαν πως «έχει και η αντοχή τα όριά της» ζητώντας να σταματήσουν κάποιοι τα παιχνίδια: «Αναφορικά με το δημοσίευμα του “ieidiseis.gr”, διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης. Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού».

Υπάρχει κλήση λένε προεδρικοί κύκλοι

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Έφης Αχτσιόγλου κύκλοι του Στέφανου Κασσελάκη σχολίαζαν ότι «δεν χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο».

Λίγο μετά από τα όσα ανέφεραν πηγές του περιβάλλοντος Κασσελάκη ήρθε και η απάντηση από την πλευρά Αχτσιόγλου. Κύκλοι της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του. Η κυρία Αχτσιόγλου βρισκόταν στον χώρο της συνεδρίασης της ΚΕ από τις 11:30. Σε κάθε περίπτωση οι κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαράδεκτο να καθορίζονται από αναπάντητες κλήσεις και fake news».

Τροπολογία Φλαμπουράρη-Γεροβασίλη

Εν τω μεταξύ τροπολογία για να φύγει από τη μέση το δημοψήφισμα για τις διαγραφές κατέθεσαν στελέχη της παλαιάς φρουράς των προεδρικών του Αλέξη Τσίπρα. Την τροπολογία υπογράφουν η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Η τροπολογία ζητά να απορριφθεί από την ΚΕ η λογική του σημοψηφίσματος για διαγραφές και παράκαμψη της Επιτροπής Δεοντολογίας. Αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία:

  1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.
  2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.

Στο κάδρο της κρίσης και ο Τσίπρας

Κύκλοι από τους αποχωρήσαντες αναφέρουν ότι τα μέλη, που έφυγαν χθες, είναι 125 και έχουν καταγραφεί με τα ονόματά τους, ενώ καλούν την Κουμουνδούρου να δώσει στη δημοσιότητα τον ακριβή αριθμό όσων έμειναν τελικά μετά την αποχώρηση και συμμετέχουν στη διαδικασία.

Με δήλωση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου. καλεί τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει. Όπως είπε, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αν ο πρώην πρόεδρός του δεν μιλήσει τώρα, το κόμμα θα διαλυθεί». Να σημειωθεί ότι η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα, δεδομένης της σιωπής του όλο αυτό το διάστημα για τις εξελίξεις στο κόμμα.

Τεμπονέρας: Διχαστικό το δημοψήφισμα

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο Mega κάλεσε τον κ. Κασσελάκη «να κάνει πίσω και να ανακαλέσει μια ενέργεια (σ.σ. δημοψήφισμα) η οποία είναι αχρείαστη και μπορεί να φέρει τον χώρο σε μια εσωστρέφεια αχρείαστη για το επόμενο διάστημα. Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα να ασχοληθούμε και να αντιπολιτευτούμε τη ΝΔ. Θεωρώ ότι θα επικρατήσει η σωφροσύνη και η πρόταση αυτή θα αποσυρθεί. Είμαι αισιόδοξος ότι η πρόταση αυτή θα φύγει από το τραπέζι».

Ακόμη ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση αμφισβήτησης ενός καθόλα δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου όπως είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο αδιαμφησβήτητος πρόεδρος και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και οφείλει να είναι ο εγγυητής της ενότητας και της επόμενης ημέρας. Αυτό που θέλουμε είναι προσθέσουμε, όχι να ακρωτηριάσουμε». Επιπλέον επέμεινε πως «είμαι ξεκάθαρος και λέω ότι η επόμενη ημέρα θα μας βρει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να δίνουμε τη μάχη για τη Δημοκρατία και την Αριστερά. Πράγματι υπάρχουν εσωτερικά ζητήματα τα οποία θα τα απαντήσουμε σε μια διαδικασία την οποία έχουμε προσδιορίσει».

Ο Γιάννης Μαντζουράνης

Ο δικηγόρος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μαντζουράνης ανέφερε τα εξής: «Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος που ζήτησε χθες ο Στέφανος Κασελάκης είναι καταστατικά ανεκτή αλλά πολιτικά ασύμφορη γιατί, όπως κάθε ψηφοφορία, είναι διαιρετική. Μάλιστα στην παρούσα συγκυρία είναι και περιττή αφού η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της κεντρικής επιτροπής τάσσεται υπέρ της ξεκάθαρης καταδίκης της συμπεριφοράς των τεσσάρων στελεχών. Αυτή η χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους τοποθέτηση της πλειοψηφίας των μελών της κεντρικής επιτροπής είναι υπέρ αρκετή και καθιστά άνευ αντικειμένου τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του καταστατικού μπορεί να διεξαχθεί εσωτερικό δημοψήφισμα για μείζονα θέματα πολιτικά και λειτουργίας του κόμματος και η μη αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος ύστερα από μια δημοκρατικά άψογη και ομόφωνα συμφωνημένη εκλογική διαδικασία αποτελεί μείζον ζήτημα πολιτικής λειτουργίας του κόμματος. Το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα ζήτημα που αφορά δικαιώματα μελών είναι έωλο και εσφαλμένο γιατί μεταφέρει τα όσα συμβαίνουν σε μία έννομη τάξη ενός κράτους, όπου δεν μπορούν να τεθούν σε δημοψήφισμα τα δικαιώματα των πολιτών, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, όπως είναι η λειτουργία ενός κόμματος, όπου η συμμετοχή και η έξοδος είναι εθελούσια, ελεύθερη και ανεμπόδιστη και επομένως δεν μπορεί να συγκριθεί με την ιδιότητα ενός πολίτη που υπάγεται σε μία κρατική έννομη τάξη, αφού τα κόμματα αποτελούν εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες μάλιστα μπορεί να αρνηθούν την εισδοχή ενός μέλους χωρίς υποχρέωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, άρα δεν μπορεί να ισχύουν στα κόμματα ότι ισχύει στα κράτη και στα μέλη ενός κόμματος ότι ισχύει για τους πολίτες ενός κρατικού οργανισμού. Επίσης στο άρθρο 9 του κανονισμού λειτουργίας της επιτροπής Δεοντολογίας σαφώς ορίζεται ότι, όταν τίθεται θέμα Αναστολής κομματικής ιδιότητας ή διαγραφής μέλους ,τότε ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας ως μονοπρόσωπο όργανο υποχρεούται να αποστείλει ερώτημα στην κεντρική επιτροπή για να εκφράσει γνώμη επί του θέματος χωρίς όμως η γνώμη της κεντρικής επιτροπής να δεσμεύει ούτε την τριμελή εισηγητική επιτροπή ούτε την επιτροπή δεοντολογίας. Επομένως η καθυστέρηση ή άρνηση αποστολής του ερωτήματος αυτού θέτει θέμα ομαλής λειτουργίας της επιτροπής Δεοντολογιας και εμποδίζει την άσκηση αρμοδιότητας που της αναγνωρίζει το καταστατικό.

Αυτά όμως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους ‘Ελληνες πολίτες, που υποφέρουν από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για αυτούς αλλά και για μας η μεγάλη εικόνα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης χωρίς την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξαναγίνεται κυβέρνηση και παρατείνεται η παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Οι προσδοκίες Φάμελλου

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμμελος, τόνισε σε ανάρτησή του πως «η μεγάλη αγωνία της συζήτησης μας είναι αποτέλεσμα της εκλογικής ήττας και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα» και ότι «έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις».

Όμως, σημειώνει, «αυτό δεν μπορεί να γίνει με τοξικότητα ή με προσωπικές αντεγκλήσεις. Πρέπει να προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία μια καθαρή πρόταση για την επόμενη μέρα». «Έχουμε στόχο μέχρι να τελειώσει και η δεύτερη μέρα της ΚΕ να έχουμε ένα πολιτικό κείμενο. Διότι πηγαίνοντας προς το συνέδριο οι απόψεις και οι αποφάσεις πρέπει να είναι πολιτικές, το έχει ανάγκη η κοινωνία».

Τί θέλει ο Κασσελάκης

Κατά την εισηγητική του ομιλία της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε θέσει με καθαρό τρόπο το θέμα των διαγραφών των στελεχών που έχει ήδη παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας: «Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα», είπε ο πρόεδρος του κόμματος μεταξύ άλλων. «Και αυτή η θέση», τόνισε, «να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις».

Σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό»

Ανάρτηση Κασσελάκη για Μητσοτάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη δημόσια ανάρτησή του, δεν έκανε αναφορά στην θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σχολίασε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σουπερμάρκετ το πρωί του Σαββάτου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέκρινε την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη με τη δική του την Παρασκευή σε Μεγαλόπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, ισχυριζόμενος πως τον “αντιγράφει” ο πρωθυπουργός.

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη: «Χθες πήγα απροειδοποίητα σε Μεγαλόπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Χαϊδάρι, Αιγάλεω μέσα σε λίγες ώρες. Γιατί -όπως σας έχω πει από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε- έχω αδιαμεσολάβητη επικοινωνία μαζί σας. Σήμερα ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε απροειδοποίητα σουπερμάρκετ (ελπίζω να είδε το έργο του στις τιμές με τα μάτια του). Και μίλησε με… απλούς πολίτες (οι οποίοι αυθορμήτως τον υποδέχτηκαν με κόρνες) γιατί θέλει, λέει, να έχει “αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τον κόσμο” Μιλάει σε αυτήν τη φάση καλύτερα ελληνικά από μένα. Αντιγραφέας, αλλά ας τα λέει τουλάχιστον με δικά του λόγια»! Την ίδια στιγμή ο Διονύσης Τεμπονέρας έδωσε στην δημοσιότητα την ομιλία που θα εκφωνούσε αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η αποχώρηση του λόγω της «διχαστικής στάσης Κασσελάκη», όπως ανέφερε. Αύριο είναι η δεύτερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται η τελική απόφαση των αποχωρήσαντων αν θα παρευρεθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι