Λασπομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή

Με αλληλοκατηγορίες στη Βουλή Μητσοτάκης και Τσίπρας – Τι καταγγέλλούν τα άλλα κόμματα, slpress

Η συζήτηση στην Βουλή εξελίχθηκε σε λασπομαχία μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό όμως να δέχεται τις επικρίσεις και των άλλων αρχηγών για την κάλυψη που προσφέρει στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Με δεδομένο ότι την συζήτηση την προκάλεσε ο πρωθυπουργός για να μειώσει το πολιτικό κόστος από τις καθυστερήσεις και τους ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη είναι αμφίβολο αν πέτυχε τον στόχο του. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί είχαν εύκολη δουλειά να υπογραμμίζουν απλώς ότι υπάρχουν αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες τις οποίες αποφεύγει να αναλάβει ή να αποδώσει ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά είναι ερώτημα ενός τμήματος της κοινωνίας, «ποιος έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση Λιγνάδη», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την έχει η κ. Μενδώνη. Μόνο που η κ. Μενδώνη στην συνέντευξή της την περασμένη Παρασκευή είχε πει ότι «δεν τον γνώριζε τον κ. Λιγνάδη και ότι μας εξαπάτησε». Ο κ. Μητσοτάκη άδειασε και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη, λέγοντας ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης υποχρεώθηκε σε παραίτηση πέντε ώρες μετά την καταγγελία από τον Νίκο Σ.. Ο κ. Ταραντίλης είχε πει στο μπρίφινγκ ότι «ο σκηνοθέτης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους».

Μέσα από αντιφάσεις και μισές απαντήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να υπερασπιστεί την στρατηγική στην οποία κατέληξε το Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα: πλήρη κάλυψη της Λίνας Μενδώνη και απάμβλυνση της αρνητικής θέσης του Δημήτρη Λιγνάδη με την επίκληση του τεκμηρίου της αθωότητας. Γι’ αυτό άλλωστε στην πρωτολογία του -που φυσικά ήταν γραπτή- είπε ότι «το λάθος της υπουργού ήταν που χαρακτήρισε επικίνδυνο άνθρωπο τον Δημήτρη Λιγνάδη». Αν και είναι ένα political correct επιχείρημα είναι αμφίβολο εάν περνάει στην βάση των ψηφοφόρων του κόμματος και συνολικότερα της ελληνικής κοινωνίας που έχει βγάλει τα συμπεράσματά της για τον Δημήτρη Λιγνάδη και τα πάθη του. Γι αυτό άλλωστε και για πρώτη φορά υπήρξε ρωγμή στην επίσημη γραμμή της ΝΔ με μία πλειάδα βουλευτών του κόμματος να ζητούν την παραίτηση Μενδώνη.

Πουθενά η Μενδώνη

Στο πλαίσιο της στρατηγικής που είχε χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να μεταφέρει την συζήτηση από τις πολιτικές ευθύνες του ιδίου και της Λίνας Μενδώνη, στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου που διεξάγεται στο διαδίκτυο. Στο πεδίο αυτό το επιχείρημά του ήταν οι αναρτήσεις που είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Παύλος Πολάκης και ο Κώστας Βαξεβάνης καθώς επίσης ότι χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, διάφορα trolls που δρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι αυτό και επανέλαβε αρκετές φορές στην διάρκεια των ομιλιών του εν είδη συνθήματος «Τσίπρας-Πολάκης-Βαξεβάνης. Από τη μία κάθε επίθεση στους ανωτέρω βρίσκει ευήκοα ώτα στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ ακροατήριο και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι δημιουργεί εσωτερικές τριβές στην Κουμουνδούρου.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι από τα υπουργικά έδρανα απουσίαζε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ αντίθετα παραβρισκόταν η υπεύθυνη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους μέχρι ενός σημείου, δεν κάλυψε φυσικά τις ακρότητες του διαδικτύου αν και δεν αποδοκίμασε τους Πολάκη και Βαξεβάνη όπως του ζητούσε ο πρωθυπουργός. Επέστρεψε τις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί δημοσίου ήθους, θυμίζοντάς του τις δικές του «αμαρτίες» όταν κατηγορούσε τον νεκρό πατέρα του. Εν ολίγοις θέλησε να καταρρίψει ως υποκριτικό το επιχείρημα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται για το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου, και να προβάλλει ότι το χρησιμοποιεί υποκριτικά για να αποφύγει τις πολιτικές του ευθύνες. Μάλιστα επικαλέστηκε τις παλαιότερες αναρτήσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη στο διαδίκτυο εναντίον του. Είναι γνωστό ότι ο βασικός λόγος που την επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν το μένος της κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε το θέμα της προσωπικής συμπεριφοράς του κ. Μητσοτάκη μέχρι ένα σημείο θυμίζοντας ότι ο στενός του συνεργάτης Νίκος Γεωργιάδης είχε δικαστεί για παιδοφιλία και παιδεραστία και ότι είχαν πάει σαν μάρτυρες υπεράσπισης βουλευτές της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως δέχθηκε επίθεση στην πρωτολογία και την δευτερολογία και από την Φώφη Γεννηματά, αν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε μικρότερο βαθμό στράφηκε και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Παρομοίως και από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την δήλωση του άλλοτε προσωπικού του συνεργάτη Μακάριου Λαζαρίδη που είχε χαρακτηρίσει κύναιδο τον Άρη Βελουχιώτη. Ο κ. Μητσοτάκης επ’ αυτού απάντησε ότι ζήτησε από τον συνεργάτη του να ανακαλέσει γιατί θίγει την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ, και όχι γιατί θίγει τον αρχηγό της Εθνικής Αντίστασης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι