Λιγότερο μένος, περισσότερη πολιτική

Τασιόπουλος Μένιος
1

του Μένιου Τασιόπουλου  - 

Το προ ημερών άρθρο του κ. Μητσοτάκη στην Καθημερινή είναι βαρυσήμαντο, διότι έδωσε με σαφήνεια το πνεύμα της νέας στρατηγικής που υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση: Λιγότερη μανία, λιγότερο μένος, περισσότερο πολιτική. Ο κομματικός ανταγωνισμός δεν μπορεί να έχει εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα του 2018 δεν είναι και δεν θέλει να είναι η Ελλάδα του 1944.

Συγκρίνοντας το τότε και το τώρα εντοπίζονται αναλογίες, οι οποίες δημιουργούν ανησυχίες στους σκεπτόμενους. Ποτέ πια εμφύλιος, θα πρέπει να είναι το σύνθημα που θα ενώνει τη Δεξιά με την Αριστερά. Το γεγονός ότι στην εξουσία βρίσκεται ένα κόμμα της ελευθεριακής Αριστεράς είναι πλεονέκτημα για το μέλλον.

Η δημοκρατία έχει σημασία να λειτουργεί, όταν σε ενοχλεί. Όταν η δική σου πολιτική έκφραση δεν πλειοψηφεί, όταν θα πρέπει να δεχθείς την πολιτική του αντιπάλου σου. Η δημοκρατία από τη φύση της είναι πολίτευμα απαιτητικό. Για μορφωμένους πνευματικά, ηθικά, κοινωνικά συμπολίτες. Καταργεί τις αριστοκρατίες, αντιμάχεται τη «φωτισμένη δεσποτεία» και παραχωρεί το καθεστώς των προνομίων στη μάζα, στους πολλούς.

Μακριά από υστερίες και μηδενισμούς

Είναι ενδεικτικό ενός κλίματος το γεγονός ότι υπάρχουν βουλευτές στην Κεντροδεξιά που θεωρούν όνειδος το γεγονός ότι η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται στην κυβέρνηση και ασκεί εξουσία. Είναι περίεργο ότι αρκετοί από αυτούς δεν θεώρησαν όνειδος τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπό ξένη εντολή. Υπήρξαν, μάλιστα, κάποιοι που απεδέχθησαν την αδυναμία ή την ανικανότητα των Ελλήνων να διατηρούν κράτος και επικρότησαν τα μνημόνια ως αναγκαιότητα και όχι ως αναγκαστικό καθεστώς.

Είναι αυτοί που παρέσυραν ως ρεύμα σκέψης την τωρινή ηγεσία της ΝΔ να επιχειρήσει στρατηγικές και ρητορικές ακρότητες, αντί να διαβουλευθεί πολιτικά με την κυβέρνηση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της χώρας. Ευτυχώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει στρατηγική. Μόνος του το διακήρυξε.

Ενόψει της επιχειρούμενης εξόδου από τα Μνημόνια είναι πολύ σημαντικό εγχείρημα η επικαιροποίηση των προγραμματικών θέσεων που είχε διακηρύξει ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο από το να καταστεί η Κεντροδεξιά συνοδοιπόρος της υστερίας κάποιων (μεταξύ αυτών και πρώην αριστερών), που δεν κατόρθωσαν ποτέ να πετύχουν ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.