Με συνέντευξη-αγιογραφία γιόρτασε τις 100 ημέρες στην εξουσία ο Κυριάκος

Με συνέντευξη-αγιογραφία γιόρτασε τις 100 ημέρες στην εξουσία ο Κυριάκος, Σπύρος Γκουτζάνης

Με συνέντευξη-αγιογραφία στο Νίκο Χατζηνικολάου, στον Αντένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιόρτασε τις 100 πρώτες ημέρες της πρωθυπουργίας του. Μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, για τον “μπαμπά” Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και για την μητέρα του Μαρίκα, αλλά και για τις σχέσεις του με τις τρεις αδελφές του. Μίλησε για τα παιδιά του και την σύζυγό του Μαρέβα, το πορτρέτο της οποίας είναι επάνω στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και το έδειχνε συνεχώς το πλάνο, όταν ο πρωθυπουργός μιλούσε στην κάμερα. Η συνέντευξη ξεκίνησε με προβολή ενός ιστορικού του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι να φθάσει στην πρωθυπουργία, ενώ διανθίστηκε και από ωραίες αφηγήσεις των δικών του ανθρώπων, της μητέρας του και του πατέρα του.

Απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη “νεοφιλελεύθερη πολιτική του”  και για την παλαιότερη φράση του ότι “δεν είμαστε όλοι ίσοι”, ενώ υπερασπίστηκε ότι ήταν ο νεότερος πολιτικός εξόριστος έξι μηνών στο Παρίσι: «Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Και η δική μου δουλειά είναι να εξασφαλίσω την ισότητα των ευκαιριών. Τι σημαίνει αυτό; Σε μία κοινωνία η οποία έχει κοινωνικές ανισότητες όλοι όσοι φαντασιώθηκαν κοινωνίες απόλυτης ισότητας, κατέληξαν τελικά να προωθούν τα πιο σκληρά απολυταρχικά καθεστώτα.

»Άρα είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα, ίσες υποχρεώσεις. Δική μου δουλειά είναι να μπορώ να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους, κυρίως στην αρχή της ζωής τους, στα νέα παιδιά τα οποία μπορεί να γεννιούνται σε οικογένειες που έχουν χαμηλότερες εισοδηματικές δυνατότητες για να μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά η σκληρή τους δουλειά τους επιτρέπει. Δεν πιστεύω στην ίση κατάληξη της διαδρομής του καθενός. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να δημιουργούν. Οι πιο επιτυχημένοι θα προχωρήσουν πιο μπροστά και χρέος του κράτους είναι να παρέχει ένα δίχτυ προστασίας γι’ αυτούς που στο δύσκολο αγώνα της ζωής μπορεί να μην τα καταφέρουν».

Μιλώντας προσωπικά είπε ότι «είμαι προϊόν της ελίτ όπως θέλουν κάποιοι να με παρουσιάζουν. Είχα ευκαιρίες, αλλά δούλεψα πολύ σκληρά, μπήκα στο Χάρβαρντ και αποφοίτησα αριστούχος. Δεν πιστεύω ότι νομίζει κανείς πως σε ένα σκληρά ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο ήμουν αριστούχος γιατί ήμουν γιος πρωθυπουργού. Είχα περισσότερες ευκαιρίες από τους περισσότερους, αυτό που θέλω είναι να δημιουργήσω προϋποθέσεις για ίσες ευκαιρίες όλων».

Για τη Μαρέβα 

Μίλησε για την σημασία της οικογένειας λέγοντας ότι «μας κράτησε όρθιους στα χρόνια της κρίσης». Για την σχέση του με την σύζυγό του Μαρέβα και την διάστασή τους είπε: «Αν ένας γάμος δεν μπορεί με τίποτα να στεριώσει προφανώς εκεί θα καταλήξει, στο διαζύγιο. Αλλά αξίζει πάντα τον κόπο να κάνει κανείς την επιπρόσθετη προσπάθεια, αν υπάρχει εκτίμηση, σεβασμός και βαθιά αγάπη.

»Και να πω και κάτι που μπορεί να ακουστεί και λίγο παράξενο: όχι για τα παιδιά. Κανείς γάμος δεν πρέπει να σωθεί αν δεν υπάρχει σεβασμός, αγάπη και εκτίμηση, μόνο και μόνο, το ακούω και αυτό, “είμαστε μαζί γιατί πρέπει να μείνουμε μαζί για τα παιδιά”. Όχι, οι άνθρωποι πρέπει να είναι μαζί αν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις μιας καλής και ποιοτικής σχέσης και πρέπει πάνω από όλα, για μένα το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή είναι να γινόμαστε καλύτεροι, να μαθαίνουμε».

Η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη, πιο έτοιμη, από πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, με ένα παράξενο τρόπο μπορεί να είμαστε πίσω στην ανάπτυξη, είμαστε μπροστά στην ωριμότητα. Και γι’ αυτό νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια πολύ καλά για την Πατρίδα μας. Και δεν θα είναι πολύ καλά μόνο γιατί πιστεύω ότι είμαστε μια καλή Κυβέρνηση που θα κάνουμε μια καλή δουλειά. Θα είναι καλά χρόνια γιατί η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί, να υποστηρίξει αλλαγές που πρέπει να κάνουμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει επίσης: «Έχω πει ότι δεν πρόκειται να συνδέσω σε καμία περίπτωση την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Έχω πει ότι αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους που απαιτούνται, τότε οι επόμενες εκλογές, επειδή δεν εκτιμώ ότι με την απλή αναλογική θα σχηματιστεί Κυβέρνηση, θα είναι διπλές εκλογές».

Για την Τουρκία που θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δήλωσε: «Οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω, ναι, ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία».

Κυριάκος-Αλέξης

Για τις σχέσεις του με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και την πρόσφατη συνάντησή τους ανέφερε: «μπορούμε να είμαστε στο Κυριάκο-Αλέξη χωρίς τα “μου”». Πρόσθεσε ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας αν και είναι ερώτημα αν θα προκύψει συνεννόηση. Για την συνάντησή τους ανέφερε: «Καμία αμηχανία δεν υπήρχε, εξ όσων διέγνωσα. Δεν υπήρχε από μέρους μου. Κοιτάξτε να δείτε, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσωποποιούμε τις πολιτικές διαφορές. Δεν το επεδίωξα ποτέ στην Αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον πολιτικό μου αντίπαλο. Πάντως δεν θα το επιδιώξω ως Πρωθυπουργός».

«Αν υπάρχει συνεννόηση αυτό είναι κάτι που θα το δούμε. Δίαυλος επικοινωνίας προφανώς και υπάρχει και πρέπει να υπάρχει και με τον κ. Τσίπρα και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Μπορούμε να βρούμε συνεννόηση και σύνθεση σε σημαντικά ζητήματα; Εύχομαι να το πετύχουμε στο ζήτημα της δυνατότητας να ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό από το μόνιμο τόπο διαμονής τους».

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε: «Όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο είχε τη δυνατότητα να γυρίσει πίσω και να ψηφίσει. Διευκόλυνση κάνουμε, δεν παρέχουμε δικαίωμα, ούτε πάμε να εγγράψουμε εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα στους εκλογικούς καταλόγους». Είπε πάντως ότι υποχωρεί στην επιστολική ψήφο για να υπάρξει συμβιβασμός.

Δύο είναι οι εθνάρχες 

Μίλησε για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και για το ποιός δικαιούται τον τίτλο του εθνάρχη: «Θα έλεγα και οι δυο δικαιούνται αυτόν τον χαρακτηρισμό. Άλλες οι προκλήσεις της εποχής του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος ηγήθηκε μια προσπάθειας εθνικής ολοκλήρωσης της Πατρίδας μας, αλλά ταυτόχρονα ήταν και ο πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου έγινε ο μεγάλος εθνικός διχασμός.

»Μου αρέσει και βγάζω πάντα στην άκρη την συγγενική σχέση που έχω με την Ελευθέριο Βενιζέλο για να μπορώ να δω με καθαρή ματιά την ιστορική του παρακαταθήκη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος ταυτίστηκε πρώτον με το οικονομικό θαύμα της Ελλάδος της δεκαετίας του ’50 και του ’60, που είναι εντυπωσιακό και στο οποίο πρέπει να αναζητήσουμε σημεία αναφοράς. Και βέβαια με την αποκατάσταση της καλύτερης δημοκρατίας που είχαμε ποτέ ως χώρα, από το ’74 και μετά.

Άφησε την σφραγίδα του, δηλαδή, σε δύο πολύ σημαντικές περιόδους. Και με την κομβικής σημασίας απόφαση η οποία καθόρισε, καθορίζει και θα καθορίζει για πάντα τις τύχες της Πατρίδος μας. Πήρε μια χώρα και την έβαλε, για να το πω λαϊκά, με το ζόρι στην Ευρώπη. Με το ζόρι γιατί η ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη και γιατί οι Ευρωπαίοι δεν ήταν έτοιμοι όλοι να μας δεχτούν τότε ως μέλος της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Γι’ αυτή και μόνο την απόφαση του η Ελλάδα στο διηνεκές θα πρέπει να του χρωστάει μια πολύ μεγάλη, πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη».

«Είμαι Ολυμπιακός»…

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι Ολυμπιακός, ότι παίζει ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή τένις ανάλογα με τον χρόνο που υπάρχει. «Θεωρώ ότι ο αθλητισμός είναι μία απαραίτητη αποτοξίνωση για να μπορούμε να είμαστε πιο παραγωγικοί, πέρα από την ευχαρίστηση που μας δίνει… Αθλούμαι από πολύ μικρός. Είναι τρόπος ζωής. Είναι κάτι το οποίο αγαπώ πάρα πολύ. Αγαπώ και τα μοναχικά σπορ και τα ομαδικά. Το καθένα σου προσφέρει κάτι διαφορετικό  και δίνω μεγάλη σημασία στο δημόσιο μαζικό αθλητισμό. Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω αυτό το κίνημα το οποίο αναπτύσσεται και στην Ελλάδα».

Υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, για έναν Έλληνα πολιτικό, για τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι υπάρχει ιδιωτική στιγμή έξω από το σπίτι του. Είναι κάτι που το σέβομαι και το αναγνωρίζω και όταν θα βγω έξω, θα πρέπει να χαιρετήσω κόσμο και είναι ευχάριστο να έρχεται ο κόσμος να σε χαιρετάει. Είναι πολύ καλύτερο αυτό, παρά να μη σου μιλάνε… Είμαι περίεργος άνθρωπος από τη φύση μου και μου αρέσει να λύνω προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία η διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη δημόσια ζωή από την ιδιωτική, πρακτικά δεν υφίσταται».

Οι υπουργοί κρίνονται κάθε τρίμηνο 

Δεν αρνήθηκε ότι ενίσχυσε το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα και είπε ότι είναι παρεμβατικός και μίλησε για την αξιολόγηση των υπουργών του: «Ήδη έχουμε κάνει την πρώτη αξιολόγηση, κάνουμε την αξιολόγηση του τριμήνου. Κάθε τρίμηνο γίνεται μία αξιολόγηση. Ξέρετε, μου κάνει εντύπωση διότι προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε. Και αναρωτιέμαι: δυσάρεστη έκπληξη δεν θα ήταν το ανάποδο;

»Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο, είχαμε έτοιμα νομοθετήματα, γιατί; Διότι δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, διότι ο φαύλος κύκλος της οικονομικής κρίσης πρέπει να σπάσει γρήγορα για να μπορέσουμε να έχουμε δυνατότητα να ασχοληθούμε με τα πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα. Και εάν αυτό περνάει μέσα από έναν αυστηρό έλεγχο, χρονοδιαγράμματα, στοχοθεσία και λογοδοσία, αυτό πρέπει να γίνει, αυτό θα γίνει και στο τέλος εγώ θα είναι υπόλογος για την επιτυχία ή την αποτυχία».

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό δήλωσε: «Με θάρρος θα σας πω ότι στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού βρεθήκαμε απευθείας σε πολύ αυξημένες ροές και έπρεπε πολύ γρήγορα να σχεδιάσουμε μία διαφορετική πολιτική από αυτή την οποία είχαμε προγραμματίσει. Πρέπει όμως να την υλοποιήσουμε πιο γρήγορα. Λογαριάζαμε ότι θα είχαμε περισσότερο χρόνο να υλοποιήσουμε. Θα το κάνουμε. Θα προσαρμοστούμε. Η πολιτική, ξέρετε, είναι η προσαρμογή στο απρόοπτο. Μας έτυχε αυτή η κρίση. Θα την αντιμετωπίσουμε με μία διαφορετική πολιτική την οποία ήδη έχω παρουσιάσει ξεκάθαρα και στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές και θα διαχειριστούμε και αυτό το πρόβλημα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι