ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μένει μέχρι να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ομπρέλα – Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη

Μένει μέχρι να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ομπρέλα – Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη, Σπύρος Γκουτζάνης

Σε πολύωρη ομαδική ψυχοθεραπεία εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την Ομπρέλα και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να εκτοξεύουν βέλη κατά του Στέφανου Κασσελάκη – επιχειρώντας να του χρεώσουν ακόμη και την ήττα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – και να απειλούν με αποχώρηση από το κόμμα.

Οι τοποθετήσεις έδειξαν ότι η νέα προεδρική πλειοψηφία και η εσωκομματική αντιπολίτευση κινούνται σε αποκλίνουσες πορείες, ώστε η διάσπαση να είναι θέμα χρόνου και blame game. Το πραγματικό ερώτημα είναι με τόσα που καταμαρτυρούν στον ενός μηνός πρόεδρο, γιατί δεν υλοποιούν την απόφαση που φέρονται να έχουν λάβει για αποχώρηση.

Τα στελέχη της Ομπρέλας τοποθετούνται ωσάν τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκίνησαν με την έλευση του Στέφανου Κασσελάκη και να μην έχουν προηγηθεί οκτώ χρόνια – από το 2015 έως το 2023 – συνεχούς πτωτικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κυριολεκτικά απέτυχε να δημιουργήσει ερείσματα στην κοινωνία, καίτοι όλοι ορκίζονται στον αριστερό και φιλολαϊκό χαρακτήρα του κόμματος.

Εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτουν όλη την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα, ωσάν να μην ήταν κορυφαία στελέχη – μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, διευθυντές, γραμματείς – με ευθύνη για τις κλειστές πόρτες που απομόνωσε το κόμμα από όλες τις κοινωνικές διεργασίες και το οδήγησε στο 17,8% και στην πρόσφατη συντριβή. Στέλεχος της προεδρικής πλειοψηφίας έλεγε χαρακτηριστικά: «Αφού διαφωνούν σε όλα θα ήταν έντιμο να αποχωρήσουν αντί να υπονομεύουν καθημερινά τον πρόεδρο και την προοπτική ανάκαμψης του κόμματος. Πότε θα φύγουν όταν οδηγήσουν το κόμμα σε μία ακόμη ήττα;».

Γάμος και Συνέδριο

Ο Κασσελάκης, από την Αμερική όπου βρίσκεται για να παντρευτεί (όπως ανακοίνωσε στην τοποθέτησή του που έγινε με τηλεδιάσκεψη) μίλησε για ρωγμή στο σύστημα Μητσοτάκη που άνοιξε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ακολούθως μίλησε για συνεργασίες με τις προοδευτικές δυνάμεις – βασικά με το ΠΑΣΟΚ – όπου υπάρχει περιθώριο, στον συνδικαλισμό και στους κοινωνικούς φορείς, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη και η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στόχος είναι «Μια αριστερά που θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, η οποία θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Το ξεκαθαρίζω: Συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ: από τις αυτοδιοικητικές εκλογές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τη Βουλή, ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθαρίζω ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας τη σκέψη και την αγωνία. Όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους». Πρότεινε το συνέδριο του κόμματος να γίνει 23-25 Φεβρουαρίου και να προηγηθούν 13 περιφερειακά και θεματικά συνέδρια σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η εισήγηση Κασσελάκη για το Συνέδριο υπερψηφίστηκε τελικώς από 20 μέλη, με 10 κατά και 8 λευκά.

Ομπρέλα: Για όλα φταίει ο Κασσελάκης

Την δική της πρόταση με εννέα υπογραφές κατέθεσε η Ομπρέλα για την διεξαγωγή του Συνεδρίου τον Νοέμβριο, όπως έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Η Ομπρέλα έκανε την δική της ανάγνωση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, σημειώνοντας ότι «παρά την αποδοκιμασία των κυρίαρχων πολιτικών, στις εκλογές δεν ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συνεχίστηκε η εκλογική υποχώρησή του, κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα».

Ακολούθως προτείνει τον δικό της αριστερό δρόμο για το κόμμα με αιχμές κατά του προέδρου για προσωπική πολιτική: «Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια βαθύτερη ανασύνταξη της Αριστεράς, που δεν εξυπηρετείται από την υποκατάσταση της πολιτικής-ιδεολογικής αντιπαράθεσης με προσωπικές-επικοινωνιακές μονομαχίες. Η δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αναγκαία για να ανακόψει τη ραγδαία αναξιοπιστία του, που επιδεινώνεται από πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας του, που κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του Καταστατικού του κόμματος».

Τσακαλώτος: Μένει μέχρι να φύγει

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην δική του τοποθέτηση έθεσε την ενότητα σαν ζητούμενο και όχι δεδομένο που θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει από τις δύο εθνικές εκλογές, τις προεδρικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές βαριά τραυματισμένος. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ακούω τις εκκλήσεις για ενότητα. Αλλά δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα».

Σε αυτούς τους λόγους πάντως ανέφερε μόνο τον τρόπο με τον οποίο διεκδίκησε την ηγεσία ο Στέφανος Κασσελάκης, επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα γιατί όπως είπε δεν παρενέβη ώστε να διαψεύσει τα περί υπονόμευσής του και κατέληξε: «Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ο Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκε στον πρόεδρο του κόμματος λέγοντας ότι «η τοποθέτηση σου στον ΣΕΒ δεν έχει σχέση με καμία εκδοχή της Αριστεράς» ενώ πρόσθεσε ότι «ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός… Έχεις καλύψει όλο το τοξικό κλίμα που αναπαράγεται καθημερινά από διάφορα κομματικά παράκεντρα». Έκανε συνολική κριτική για την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ, υποστηρίζοντας ότι «αλλοιώνει τον πυρήνα της μισθωτής εργασίας και εκφράζει προβληματικές θέσεις για τη λειτουργία της οικονομίας και της ανισότητες». Ο δε Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε σχετικά με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ότι «δεν αλλάξαμε ηγεσία για να πάμε από το κακό στο χειρότερο».

Τί είπε ο Νίκος Παππάς

Απάντηση στις αιτιάσεις έδωσε ο Νίκος Παππάς ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ’ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί. Η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας. Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι