Μήνυμα στον Ερντογάν από τον Έβρο – Επιμένει στην “ασύμμετρη απειλή” ο Μητσοτάκης

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: "Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά"

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, απέναντι στις απειλές που δέχονται τα σύνορά της από τις πολιτικές του Ερντογάν, επιβεβαίωσαν από τον Έβρο οι επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών. Συνοδευόμενοι από τον πρωθυπουργό, ο Σάρλ Μισέλ, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν και ο Νταβίντ Σασόλι είδαν τα “έργα και τις ημέρες” της τουρκικής προκλητικότητας και συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια στοχοποίηση της Ελλάδας που όμως στρέφεται εναντίον της Ενωμένης Ευρώπης.

Αφού πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Έβρου, ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών είδαν τα κατεστραμμένα από τις πέτρες οχήματα και τα τουρκικής προέλευσης στρατιωτικά καπνογόνα που πετάχτηκαν από την άλλη πλευρά και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το σημείο, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσής τους, οι Ευρωπαίοι θεσμικοί και ο πρωθυπουργός έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, μέσω της οποίας απάντησαν στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Πρώτος πήρε τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία και επιτέθηκε προσωπικά στον Ερντογάν, λέγοντας ότι συμπεριφέρεται ως διακινητής.

Δεν πέρασαν οι απειλές

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει την κυριαρχία της χώρας και να υπερασπιστεί τα σύνορά της που είναι και σύνορα της ΕΕ. Παραλλήλως ανέδειξε την εμπλοκή του τουρκικού κρατικού μηχανισμού στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «οι  απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν, γιατί προσέκρουσαν στο φρόνημα των Ελλήνων». Κλείνοντας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν εκβιάζονται, συζητούν» και ότι «τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

Παίρνοντας, στη συνέχεια, τον λόγο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό που οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών δεν έμειναν στις Βρυξέλλες, αλλά μετέβησαν στην περιοχή και επισήμανε ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα». Χαρακτήρισε επίσης, κρίσιμης σημασίας γεγονός για την Ευρώπη το ότι η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της, εξέφρασε την στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς της, ενώ απάντησε και στην προπαγάνδα του Ερντογάν.

«Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος και οι υπουργοί του έχουν επιδοθεί σε μια χωρίς προηγούμενο προπαγάνδα, κάνοντας λόγο ακόμη και για νεκρούς στον Έβρο. Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή στάση είπε ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εγγυόνται την συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουν και από την Άγκυρα να την τηρεί. Τόνισε τέλος, ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία.

Αναγκαιότητα η κοινή πολιτική 

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να παρέχει υποστήριξη στις ελληνικές αρχές. «Η Frontex θα ενεργοποιήσει άμεσα μια επιχείρηση Rapid. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος της Ελλάδας, για παροχή σκηνών, υποδομής κα. Θα παρέχουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη» είπε και πρόσθεσε: «Είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».

Στην ανάγκη να χαραχθεί «μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αντιλαμβάνονται αυτήν την αναγκαιότητα.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι αν «είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου-2 πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες». Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να εκφραστούν ευχαριστίες στην Ελλάδα και στους Έλληνες πολίτες, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να πει στην Τουρκία ότι «θέλουμε να συνδιαλλαγούμε, να συζητήσουμε, όμως θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι