Μητσοτάκης: Αναβαθμιστήκαμε – Αντιπολίτευση: Η τσέπη του Έλληνα δεν αναβαθμίστηκε
19/09/2026
Η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στη σημερινή ανάρτηση και στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία χαιρέτισε τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s και τη Scope.
Τα κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την αναβάθμιση για να προβάλει μια πλασματική εικόνα ευημερίας που δεν ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει προκλητικό το να πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός για «νησίδες σταθερότητας», όταν αρνείται πεισματικά να μειώσει τον ΦΠΑ και να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών και των διυλιστηρίων για να ανακουφίσει ουσιαστικά τα νοικοκυριά από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος
Τελικά ποιος επιβάλει τον ΦΠΑ;
Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τσουκαλάς θέτει και το ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση «όπως κάνουν άλλες χώρες». Το έθεσε λόγω της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στην καθιερωμένη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ρωτά “ποιος του απαγορεύει να το κάνει”.
Αναλυτικά ο Κώστας Τσουκαλάς αναφέρει στη σχετική δήλωση του ότι «ο Πρωθυπουργός μέχρι χθες επέκρινε ως ‘λαϊκιστές’ όσους έθεταν το ζήτημα της μείωσης έστω και προσωρινά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επιχειρηματολογώντας ότι «ακόμη και αν εφαρμοστεί, δεν θα περάσει στον καταναλωτή». Ο κ. Τσουκαλάς προσθέτει ότι «χθες κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος να θέσει μετ’ επιτάσεως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης».
Υπό το παραπάνω πρίσμα ο κ. Τσουκαλάς ρωτά: «Τώρα είναι αναγκαίο, δημοσιονομικά συνετό και θα φτάσει στον καταναλωτή, ενώ όταν το ΠΑΣΟΚ το προτείνει είναι λαϊκισμός, κύριε Πρωθυπουργέ;». Και συμπληρώνει: «Ποιος σας απαγορεύει να μειώσετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση όπως κάνουν άλλες χώρες;»
Τα ίδια καταγγέλλει και ο επικεφαλής της “Ελληνικής Λύσης”, που αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός ψεύδεται, όπως αποκάλυψε η Ελληνική Λύση, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τρέχει τώρα να τα μαζέψει, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης εκτέθηκε ανεπανόρθωτα: Καμία “άδεια” της ΕΕ δεν χρειάζεται για να μειώσεις τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ο οποίος εξαθλιώνει τους Έλληνες. Με απλά λόγια, η “αφαίμαξη” των Ελλήνων είναι συνειδητή επιλογή της επικίνδυνης κυβέρνησης».
Αναβάθμιση των ολίγων
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι οι οίκοι αξιολόγησης και οι αριθμοί ευημερούν, αλλά την ίδια ώρα οι πολίτες αδυνατούν να βγάλουν τον μήνα λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης.
Το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση, τονίζει ότι οι αναβαθμίσεις αυτές αφορούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία στηρίζονται στις πλάτες των εργαζομένων. Σχολιάζει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει πίσω από τους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και εμπαίζει με επιδόματα.
Η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην κυβερνητική ρητορική και την πραγματικότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ανεξαρτήτως της αναβάθμισης, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει φέτος με αυξήσεις πάνω από 50% και καταγγέλλει την προσπάθεια μείωσης των επιδομάτων ανεργίας.
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη αναφέρεται σε «επικοινωνιακή αριθμητική» και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα, όπως η στεγαστική κρίση και η αποτυχία συγκράτησης των τιμών στα βασικά αγαθά.
Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός
Στην σημερινή του ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει τα εξής:
«Η νέα διπλή αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s και, παράλληλα, της πιστοληπτικής βαθμίδας της χώρας από τον οίκο Scope, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, επιβεβαιώνει την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής μαζί με τη σταθερή και συνεχή πρόοδο της οικονομίας μας.
»Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αναταράξεων και αβεβαιότητας, η Ελλάδα αποτελεί πλέον για τους ίδιους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που λίγα χρόνια πριν χαρακτήριζαν τα ελληνικά ομόλογα “σκουπίδια”, παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους. Οι χθεσινές αναβαθμίσεις επιβεβαιώνουν την εικόνα της Ελλάδας ως νησίδας πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και αποτελούν μία ακόμα ψηφίδα σε μια εθνική επιτυχία.
»Όσοι επιμένουν να τη μηδενίζουν ή να την ακυρώνουν δεν αδικούν την κυβέρνηση αλλά τους πρωταγωνιστές αυτής της συλλογικής προσπάθειας που είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Και αυτή η αξιοπιστία και η σταθερότητα είναι η βάση για ένα καλύτερο μέλλον με λιγότερα βάρη για τα παιδιά μας, ώστε να αυξάνονται οι μισθοί και τα εισοδήματα, να δημιουργούνται περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και να ενισχύεται η δυνατότητα της Πολιτείας να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όταν αυτό είναι αναγκαίο.»





