ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί είπε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια, τη βία στα γήπεδα και το θέμα Μπελέρη

Μητσοτάκης: "Αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα" – Πότε θα δει τον Ερντογάν

Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία χθες ενέκρινε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά ανέβαλε τη συζήτηση για νέα οικονομική βοήθεια στο Κίεβο καθώς και για τα δημοσιονομικά της Ένωσης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε μετά το πέρας της Συνόδου.

Ο κ. Μητσοτάκης, αποσαφηνίζοντας τον λόγο που δεν συμφωνήθηκε χθες η αναθεώρηση του πολυετούς Δημοσιονομικού πλαισίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχει να κάνει με το βέτο που άσκησε η Ουγγαρία. Υπάρχουν αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν το 2014-2020, που δυστυχώς δεν καταφέραμε να κλείσουμε μια συμφωνία. Ως εκ τούτου εκτιμώ ότι θα υπάρχει έκτακτο συμβούλιο».

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδα-Τουρκίας, τόνισε, ότι «υπήρχε μία αναφορά στην έκθεση της ΕΕ η οποία είναι γνωστή και απηχεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Θεωρώ ότι η επίσκεψη Ερντογάν ήταν ένα οικοδόμημα στο πλαίσιο καλών σχέσεων και αυτό που υπογράψαμε χρειάζεται χρόνο». Για τη συνέχεια δήλωσε αισιόδοξος ότι οι ελληνοτουρκικές βρίσκονται σε καλή πορεία. «Το δύσκολο θα είναι η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τη στάση Ορμπάν στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ότι «όλες οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία και η χθεσινή λήφθηκε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, ενώ η Ουγγαρία δεν πρόβαλε βέτο». Στις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν βλέπει αλλαγή του τρόπου λήψης στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε για το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το θέμα Μπελέρη

Για το θέμα Μπελέρη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε την ευρωπαϊκή υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόσθεσε όμως ότι «κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά και το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους δικαίου, δεν είναι διμερές το ζήτημα. Ο Μπελέρης εξελέγη νόμιμα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή. Προσβλέπουμε μονίμως να βρούμε ένα τρόπο να γίνει σεβαστή η βούληση των πολιτών της Χειμάρρας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

To πρόβλημα της ακρίβειας

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ακρίβεια και αν εκτιμά ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή της αύξησης των επιτοκίων και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι έχει αναγνωρίσει πολλές φορές ότι αποτελεί το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει εστιάσει όλη της την ενέργεια για να απαλύνει τις επιπτώσεις.

«Με ρωτήσατε αν έχουμε φτάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο μάξιμουμ της αύξησης των επιτοκίων. Είναι πολύ πιθανό αυτό να έχει συμβεί, δεν μπορώ προφανώς να μιλήσω για λογαριασμό της ΕΚΤ. Όμως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ουσιαστικά προανήγγειλε κλιμακωτή μείωση των επιτοκίων στο δολάριο για τον επόμενο χρόνο και είναι πιθανόν να ακολουθήσει και η ΕΚΤ σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο ότι έχουμε δει τα χειρότερα στο μέτωπο του πληθωρισμού», ανέφερε.

Και συνέχισε : «Όμως ο πληθωρισμός είναι εδώ σήμερα που μιλάμε και θέλω να σας θυμίσω ότι μόνο μέσα στο μήνα Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν παραπάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ ως πρόσθετη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά για να είναι πιο εύκολες οι διακοπές στο Χριστουγέννων. Και και αυτό είναι ένα αναπτυξιακό μέρισμα, είναι το προϊόν της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Επειδή ακριβώς ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους πολίτες μας και θα σας έλεγα ότι αυτή είναι και η καλύτερη επιβεβαίωση της ορθότητας της οικονομικής πολιτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους, με δραστικούς ελέγχους και παρεμβάσεις στην αγορά και με στήριξη των εισοδημάτων. Επ’ αυτού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μέτρο της σταθερής μείωσης τιμών κα στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. «Ο μόνιμος τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Έβλεπα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειχνε ότι οι μισθοί το 2019 έχουν αυξηθεί αθροιστικά πάνω από 20% και ακριβώς αυτή η αύξηση των μισθών είναι αυτή η οποία θα μείνει τελικά στον Έλληνα πολίτη, όπως θα μείνει και η αύξηση των συντάξεων όταν οι τιμές αρχίσουν να υποχωρούν», πρόσθεσε. Επιπλέον, σημείωσε ότι έχουμε και μειώσεις τιμών και ανέφερε ότι οι τιμές της βενζίνης έχουν μειώσει τους τελευταίους δύο μήνες κατά 11%. «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απόλυτα το πρόβλημα της ακρίβειας ειδικά στα τρόφιμα και θα εξακολουθεί να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά».

Τα μέτρα για τα γήπεδα

Κληθείς να σχολιάσει δημοσκόπηση για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την οπαδική βία απάντησε: «Όταν παίρνουμε αποφάσεις στην κυβέρνηση δεν μετράμε την δημοτικότητα των αποφάσεων μας και δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Είναι σαφές ότι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είχαν φτάσει σε ένα σημείο που χρειαζόμασταν πιο τολμηρές παρεμβάσεις και είναι επίσης σαφές ότι τα μέτρα τα οποία είχαμε πάρει προφανώς δεν ήταν αρκετά και από κει και πέρα η ορθότητα των μέτρων μας θα κριθεί στην πορεία. Αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε την δημόσια τάξη και να επιτρέψουμε στους φιλάθλους να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου μακριά από οποιοδήποτε φαινόμενο βίας».