ΣΧΟΛΙΟ

Νέο Ελσίνκι στα ελληνοτουρκικά προτείνει ο Τσίπρας

Νέο Ελσίνκι στα ελληνοτουρκικά προτείνει ο Τσίπρας, Σπύρος Γκουτζάνης

Νέο Ελσίνκι στα ελληνοτουρκικά για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στην Χάγη, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας αφού είπε ότι στηρίζει το άνοιγμα της θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας πρόσθεσε:

«Πρέπει, όμως, να βασιστεί σε μια μακρόπνοη στρατηγική και ένα πλαίσιο όπως αυτό του Ελσίνκι το 1999, με νέους όρους. Η έναρξη της αναθεώρησης τελωνειακής ένωσης που αποφασίζεται σήμερα πρέπει να συνδεθεί με την υποχρέωση της Τουρκίας να προσφύγει μαζί με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ».

Προκαλεί εντύπωση ότι σε μία συγκυρία που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει προβλήματα με τα ελληνοτουρκικά, με έντονες επιφυλάξεις από το εσωτερικό του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας του δίνει χείρα βοηθείας και εμφανίζεται ως «επισπεύδων» μίας διαδικασίας ελληνοτουρκικού διαλόγου, με άγνωστη έκβαση και ενώ ο Ερντογάν επιμένει στο σύνολο των διεκδικήσεών του.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι «πρέπει ως ΕΕ να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ – μακριά από τις απαράδεκτες συζητήσεις για διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ, ή εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα». Χαρακτήρισε κρίσιμο στοίχημα την αναβάθμιση του διεθνούς διπλωματικού ρόλου της ΕΕ και χαρακτήρισε «απαράδεκτη την εξαίρεση της Ελλάδας από τη Γερμανία στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη».

Κριτική στην γερμανική χριστιανοδημοκρατία

Προηγουμένως ο κ Τσίπρας είχε επικρίνει τον Γερμανό υποψηφίοο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος για την καγκελαρία που έχει ήδη ταχθεί στην γραμμή Σόιμπλε υπέρ της επιστροφής στην δημοσιονομική σταθερότητα, απορρίπτοντας κάθε σκέψη για αμοιβαιοποίηση του χρέους, στην παρέμβαση που έκανε στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ακούμε τον Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο για την καγκελαρία να μιλάει για στροφή στην δημοσιονομική ορθοδοξία μετά την πανδημία και να ακυρώνει οποιαδήποτε συζήτηση για αμοιβαιοποίηση χρεών. Σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα από την οικονομική κρίση ή από το πώς οι ΗΠΑ στήριξαν και στηρίζουν την οικονομία και την κοινωνία τους προκειμένου να επανέλθουν στην ανάπτυξη».

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις συντηρητικές δυνάμεις να μας πάνε πίσω». Αναφερόμενος συνολικότερα στην δευτερογενή οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας ανέφερε ότι «Τον τελευταίο χρόνο έγιναν κάποια σημαντικά βήματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και η νέα Πράσινη Συμφωνία, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να βγούμε από αυτήν την περίοδο πολλαπλών κρίσεων».

Οι προτάσεις Τσίπρα

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι «ο ρόλος των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων σήμερα είναι να ανοίξουν, μαζί και διεκδικητικά, τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, με τόλμη και αυτοπεποίθηση. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και απέναντι στις ανισότητες». Ακολούθως κατέθεσε μία σειρά προτάσεων:

  • «Να ανοίξουμε εμείς έγκαιρα τη συζήτηση για τη μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας σε Σύμφωνο Σύγκλισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
  • Να στηρίξουμε ενεργά την Πράσινη Συμφωνία με όρους δίκαιης μετάβασης, όπως και τον συμπεριληπτικό ψηφιακό μετασχηματισμό.
  • Να αγωνιστούμε για τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού.
  • Να επιμείνουμε να αξιοποιηθεί παραγωγικά και με δίκαιους όρους στις χώρες μας.
  • Να υποστηρίξουμε τον Ελάχιστο Παγκόσμιο Εταιρικό Φόρο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της οικονομικής σύγκλισης και του κοινωνικού κράτους, όπως και τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που συζητήθηκε στο Πόρτο.
  • Και φυσικά να πρωτοστατήσουμε για την άρση των περιορισμών στις πατέντες με σκοπό τον ταχύτερο εμβολιασμό στην Ευρώπη και στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Επιπλέον, είπε, «πρέπει να πρωτοστατήσουμε στην στήριξη του κράτους δικαίου σε όλη την Ευρώπη, απέναντι σε συντηρητικές κυβερνήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας και Πολωνίας, ώστε να μην περιοριστούν δικαιώματα με αφορμή την πανδημία ή το προσφυγικό, καθώς και στην προώθηση ενός Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης που να επιμερίζει δίκαια τις ευθύνες και την υποχρέωση εξέτασης ασύλου, σε αντίθεση με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι