ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Pandora Papers: Άπληστες ελίτ και πολιτική διαφθορά

Pandora Papers: Άπληστες ελίτ και πολιτική διαφθορά, Δημήτρης Χρήστου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι νέες αποκαλύψεις για την παγκόσμια φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που ονομάστηκαν Pandora Papers, κυριάρχησαν στη διεθνή επικαιρότητα καθώς, από την πρώτη μικρή δόση των αποκαλύψεων, φέρονται εμπλεκόμενοι και αρκετοί πολιτικοί ηγέτες. Στην καρδιά των ερευνών βρέθηκε το δικηγορικό γραφείο Alcogal του Παναμά καθώς από τα 11.900.000 έγγραφα που συλλέχθηκαν, τα 2.000.000 αφορούν μόνο το συγκεκριμένο γραφείο.

Θα υπάρξουν συνέπειες και επιτέλους δράσεις για να περιορίσουν το φαινόμενο που στερεί από τα κράτη πολύτιμους πόρους για τις κοινωνίες τους; Ως σήμερα, παρά τις κατά καιρούς αποκαλύψεις, με ηχηρότερη εκείνη των Panama Papers, τις βαρύγδουπες απειλές πολλών πολιτικών ηγετών πως δεν πάει άλλο, τίποτα δεν έχει αντιμετωπιστεί. Αντιθέτως, η βιομηχανία απόκρυψης και ξεπλύματος του πλούτου καλά κρατεί.

Και συνεχίζεται, χωρίς σοβαρά εμπόδια, διότι το πολιτικό σύστημα σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει υποδουλωθεί στο χρήμα, δηλαδή, στις οικονομικές ελίτ που ορίζουν και καθορίζουν πρόσωπα και αποφάσεις. Η νέα αποκάλυψη, κάνει μεν εντύπωση, αλλά δεν είναι παρά ένα κερασάκι στο ρετιρέ μιας μεγάλης πολυώροφης τούρτας. Καθώς μάλιστα το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένο και οι ελίτ που το χρηματοδοτούν άπληστες, ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν. Οι μπάμπουσκες των offshore εταιριών και η ανωνυμία των μετοχών, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς τολμηρές κινήσεις και διεθνή συνεργασία.

Στο πλαίσιο συζήτησης στην πρόσφατη ολομέλεια με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν τις κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες επιτρέπουν την μαζική φοροαποφυγή, λόγω της ανικανότητάς τους να μεταρρυθμίσουν δεόντως την παρωχημένη φορολογική νομοθεσία. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσίευση των πλέον πρόσφατων εγγράφων της υπόθεσης των Pandora Papers.

Οργή στο Ευρωκοινοβούλιο

Μάλιστα μετά τις αποκαλύψεις, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ομόφωνη αγανάκτηση και απογοήτευση, επικρίνοντας τις ενέργειες των κυβερνήσεων ως κατάφωρα ανεπαρκείς για πάνω από μία δεκαετία! Ακόμα και όσοι ομιλητές επισήμαναν την περιορισμένη πρόοδο που έχει σημειωθεί, όσον αφορά τη βελτίωση της νομοθεσίας της ΕΕ, συμφώνησαν με τους υπόλοιπους. Κατηγόρησαν τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και την Επιτροπή, ότι έχουν κάνει πολύ λίγα πράγματα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να καλύψουν κενά που είναι γνωστά από καιρό.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές επισήμαναν την ειρωνεία που χαρακτηρίζει την απόφαση των υπουργών Οικονομικών που επέλεξαν να αφαιρέσουν(!) χώρες από την ήδη περιορισμένη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων στην ΕΕ. Στα χαρτιά έμειναν και οι κανονισμοί περί υποχρεωτικής δημοσίευσης των κερδών και των φόρων που καταβάλλουν, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ το 2014 για να αποτρέψουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να κάνουν χρήση των φορολογικών παραδείσων, σύμφωνα με στοιχεία του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της ΕΕ. Με λίγα λόγια, από τη στιγμή που οι ελεγχόμενοι ελέγχουν το πολιτικό σύστημα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

  Από την απλή αναλογική στην Προεδρική Δημοκρατία – Το αδύνατο άλμα

Κάποιες χώρες με σοβαρές και ανεξάρτητες δομές ελέγχου, μπορεί να δράσουν σε ό,τι αφορά τους δικούς τους παραβάτες πρωταγωνιστές. Και από την πρόσφατη υπόθεση ξεχωρίζει η αντίδραση των αυστριακών αρχών να ερευνήσουν το ρόλο του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του πολιτικού του επιτελείου στις βρώμικες συναλλαγές. Η εισαγγελία οικονομικών εγκλημάτων και διαφθοράς διενεργεί έρευνες εις βάρος του Κουρτς και εννέα ακόμη ατόμων με την υποψία της απιστίας, της δωροδοκίας και της διαφθοράς.

Η σύγκριση με την Ελλάδα

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν επιδρομές σε σπίτια στενών συνεργατών του καγκελάριου, στα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος, στην καγκελαρία και στο υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Αυστρίας Φαν ντερ Μπέλεν σε παρέμβασή του δήλωσε ότι: «Είμαστε μάρτυρες μιας εξαιρετικά ασυνήθιστης και βαρυσήμαντης διαδικασίας» και ζήτησε από όλους σεβασμό του κράτους δικαίου!

Τί θλιβερές συγκρίσεις με το δικό μας διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, όπου τα σκάνδαλα βαφτίζονται σκευωρίες, μάρτυρες απειλούνται, ανακριτές απολύονται ή παραιτούνται και τελικά οι υποθέσεις μπαίνουν στο ψυγείο μέχρι να παραγραφούν ή να ξεχαστούν! Θυμάστε την τύχη της λίστας Λαγκάρντ που προσφέρθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και η οποία τελικά “χάθηκε” στα συρτάρια του Βενιζέλου και του Παπακωνσταντίνου;

Σημειώσατε κάποια αντίδραση των ελληνικών αρχών με τον περίεργο θάνατο ενός ακόμα μάρτυρα στην “κολομβιανού τύπου” διαχείριση της υπόθεση του πλοίου Noor 1; Νεκρός βρέθηκε σε διαμέρισμα στο Ντουμπάι ο Βασίλης Γεωργιάδης, επιχειρηματίας και ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση Noor 1, για τη μεταφορά τριών τόνων ηρωίνης από τον Περσικό Κόλπο στην Ελευσίνα.

Και το πλέον τραγικό στη υπόθεση είναι, ότι οι ελληνικές αρχές δεν τόλμησαν, εδώ και πολύ καιρό, να στείλουν ανακριτή να λάβει τη κατάθεση του μάρτυρα, καθώς αυτός βρισκόταν σε περιορισμό στο Ντουμπάι. Και η αναφορά σε αυτήν την υπόθεση, δείχνει πως το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος από το εμπόριο ναρκωτικών και τις δωροδοκίες είναι μια ακόμη πτυχή της εκτεταμένης διαφθοράς και της συγκάλυψης ακόμα και εγκληματικών πράξεων από το υπόδουλο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι