Παρασπονδία από τα Σκόπια – Ομολογία Κατρούγκαλου

Πληροφορίες για "βόμβα" στη Βουλή - Παρασπονδία από τα Σκόπια

Όπως πρώτο το SLpress.gr αποκάλυψε, τα Σκόπια δεν πραγματοποίησαν όλες τις τροποποιήσεις του Συντάγματος που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Με άλλα λόγια την παραβίασαν κατάφωρα. Αντί η ελληνική κυβέρνηση να παγώσει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας, μέχρι η άλλη πλευρά να κάνει αυτό που δεσμεύθηκε να κάνει, απέκρυψε την παρασπονδία της κυβέρνησης Ζάεφ, επιχειρώντας να παραπλανήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Παρότι τα Σκόπια δεν έπραξαν αυτό που ήταν υποχρεωμένα με τη δική τους υπογραφή να πράξουν, η κυβέρνηση επιμένει να προωθεί με διαδικασία-εξπρές την κύρωση, προκαλώντας κρίσιμα ερωτήματα για τις προθέσεις της.

Η ΝΔ εστιάζει πλέον την κριτική της στο επιχείρημα ότι η ψηφοφορία γίνεται «στα τυφλά, χωρίς να έχει κατατεθεί στην Βουλή το ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων», κάτι που αναμένεται να υπερτονιστεί τις επόμενες ώρες και ίσως αποτελέσει και την αφορμή για την κατάθεση πρότασης μομφής. Ήδη από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης το αίτημα για την κατάθεση του ενιαίου  κείμενο του Συντάγματος τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, Δένδια και Λοβέρδο.

Στην συζήτηση παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών  Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είπε ότι το κείμενο που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή, γιατί δεν προβλέπεται στην συνταγματική τάξη της γείτονος. Η παρέμβασή του όμως αντί να κατευνάσει τα πνεύματα φόρτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα.

«Ο λόγος που προσκόμισα το δικό τους Σύνταγμα από την ιστοσελίδα τους είναι για να σας δείξω τον  τρόπο που ακολουθούν για τις δικές τους αλλαγές στο συνταγματικό κείμενο. Οι αλλαγές από την αναθεώρηση δεν προστίθενται ως  ενιαίο κείμενο, αλλά παρατίθενται στο τέλος του υπάρχοντος συνταγματικού κειμένου», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών,  ρίχνοντας νέο λάδι στην φωτιά. Δένδιας και Λοβέρδος επέμειναν στην κριτική τους, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές που προέκυψαν από την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων δεν υπάρχουν ούτε ως προσθήκη στο τέλος του κειμένου.

Οι παρατηρήσεις αυτές έκαναν τον Κατρούγκαλο να παρέμβει για δεύτερη φορά και εκεί έσκασε η βόμβα, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές αυτές θα προστεθούν μετά την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή!

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτό που ζητάτε γιατί δεν προβλέπεται στην γειτονική συνταγματική τάξη. Όμως έχουν  εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους που προέρχονται από την συμφωνία. Αυτό που προέβλεψαν, ότι αν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις δεν θα συνεχίσουν και  αυτοί  τις δικές τους, είναι αυτονόητο και είναι στο πλαίσιο της τήρησης των συμφωνηθέντων» ανέφερε ο Κατρούγκαλος ξεσηκώνοντας ακόμη περισσότερο τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Να τελειώνει η συζήτηση

Μετά την αποκάλυψη αυτή η αντιπολίτευση ζήτησε να σταματήσει εδώ και τώρα η συζήτηση της συμφωνίας κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό στην ψηφοφορία που ακολούθησε. Η ΝΔ πάντως αναμένεται να σηκώσει και άλλο το θέμα, όπως και η ΔΗΣΥ, σε μια προσπάθεια να δείξουν το επικίνδυνο της διαδικασίας που ακολουθείται και να θέσουν προ των ευθυνών τους, κυρίως τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ «πρόθυμους» βουλευτές να ψηφίσουν την συμφωνία.

«Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε τους χειρότερους  φόβος μας ότι οι αλλαγές  θα παραμείνουν ένα απλό  ψήφισμα, το οποίο θα είναι συμπληρωματικό κείμενο του  υπάρχοντος Συντάγματος στα Σκόπια και που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αν θέλουν και όποτε θέλουν» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, δίνοντας τον τόνο της έντασης που αναμένεται τις επόμενες ώρες. Πρόσθεσε επίσης ότι «η Βουλή  δεν μπορεί να εισέλθει στη συζήτηση  αυτού του θέματος υπό αυτούς τους όρους».

Το θέμα κρίθηκε ως παρεμπίπτον από την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου και οι βουλευτές ψήφισαν δι΄εγέρσεως, ενώ η ΝΔ ζητούσε καταμέτρηση. Η πλειοψηφία ωστόσο ήταν προφανής, καθώς το ΚΚΕ δήλωσε «παρών στον καυγά» και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι