ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Περιορισμένες οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Δείγμα αδυναμίας ο ανασχηματισμός

Περιορισμένες οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα -δείγμα αδυναμίας ο ανασχηματισμός, ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, που επαναβεβαίωσε και ενίσχυσε τη δύναμη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Συζητήθηκαν ακόμη τα επόμενα βήματα, ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Με τόσους ανασχηματισμούς που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν εξαντληθεί όλα τα δημοσιογραφικά κλισέ αλλά στον σημερινό που έκανε ο πρωθυπουργός ταιριάζει το “ώδινεν όρος και έκεκεν μυν”.

Μετά από κυοφορία μίας εβδομάδας και ενώ την κυβέρνηση βαραίνει το 28% των ευρωεκλογών και το ιστορικό χαμηλό σε απόλυτο αριθμό ψήφων, ο ανασχηματισμός περιορίστηκε σε κάποιες μετακινήσεις που δεν σηματοδοτούν κάτι ευρύτερο, πέρα από τιμωρία προσώπων για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής.

Οι αλλαγές περιορίστηκαν στο Θοδωρή Λιβάνιο στη θέση της Νίκης Κεραμέως την οποία δεν τόλμησε να αφήσει εκτός κυβέρνησης για το σκάνδαλο με την διαρροή των e-mails και την μετακίνησε στο υπουργείο Εργασίας. Χρέωσε την αποτυχία στην ακρίβεια στον Κώστα Σκρέκα τον οποίο άφησε εκτός κυβέρνησης παράλληλα με μία ακόμη επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου. Παρομοίως χρέωσε στον Λευτέρη Αυγενάκη την αποτυχία στην αγροτική πολιτική -μάλλον τις προκλητικές δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν-, την οποία αναθέτει στον Κώστα Τσιάρα που επίσης επιστρέφει. Παράλληλα επαναφέρει τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μάλλον ο Δημήτρης Καιρίδης πλήρωσε παλαιότερες ατυχείς δηλώσεις του.

Ο ανασχηματισμός περισσότερο επιβεβαίωσε την αδυναμία του πρωθυπουργού μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική -που αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές-, ωσάν η δυσαρέσκεια να οφείλεται στους προσωπικούς χειρισμούς πχ στην ακρίβεια του Κώστα Σκρέκα και όχι στην συνολική οικονομική πολιτική και στις σχέσεις με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε αλλαγές ούτε στον πυρήνα του Μαξίμου πέρα από την μετακίνηση του Γιώργου Μυλωνάκη, που όμως ήταν στη Βουλή. Πάντως απομάκρυνε υπουργούς που φέρονται να έχουν σχέσεις με επιχειρηματία με τον οποίο είναι σε κόντρα το τελευταίο διάστημα.

Το αποτύπωμα που αφήνει ο ανασχηματισμός

Κορυφαίοι υπουργοί (όπως ο Κωστής Χατζηδάκης), αρνήθηκαν να μετακινηθούν δείχνοντας ότι δε δέχονται να αναλάβουν τμήμα της ευθύνης του κακού αποτελέσματος καθώς επίσης ότι ακολουθούν δικές τους ατζέντες ενόψει των εξελίξεων της τριετίας που πολλοί εικάζουν ότι για τον έναν ή τον άλλο λόγο θα τεθεί θέμα διαδοχής.

Εάν τα πρόσωπα ενός ανασχηματισμού συμβολίζουν ευρύτερη πολιτική τότε ο πρωθυπουργός έδειξε ότι αντιπαρέρχεται την κριτική από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος του -ότι η απομάκρυνση από τον ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα είχε εκλογικό κόστος-, και επιμένει στις βασικές του επιλογές και στα πρόσωπα που συμβολίζουν τον προσανατολισμό στο κέντρο.

Το επικοινωνιακό αποτύπωμα είναι περιορισμένο και αναμένονται πλέον οι αντιδράσεις από τους δυσαρεστημένους, αλλά και από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος και τον Αντώνη Σαμαρά “για το κακό αποτέλεσμα των εκλογών και την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα της παραδοσιακής εκλογικής βάσης”.