ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως είδαν τα κόμματα τον ανασχηματισμό και την υπόθεση Αποστολάκη

Έχει μέλλον η πρόταση Τσίπρα για Εξεταστική;, Βαγγέλης Σαρακινός

Η υπουργοποίηση Αποστολάκη και όσα ακολούθησαν μετά την άρνησή του να αναλάβει την Πολιτική Προστασία, επισκίασαν τον ανασχηματισμό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς ήταν περιορισμένος και αποσκοπούσε στην απόδοση ευθυνών για την διαχείριση της πρόσφατης κρίσης με τις πυρκαγιές, αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή κυριαρχεί άλλωστε και στις αντιδράσεις των κομμάτων, παρότι οι επιλογές του πρωθυπουργού, σε αυτόν τον περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό, επιδέχονται πολλές αναγνώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά την κυβέρνηση είναι ο δημιουργός αυτής της νέας κρίσης, υποστηρίζει, μετά την άρνηση Αποστολάκη, ότι «ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός «τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του “επιτελικού κράτους”», σχολιάζοντας την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Πλεύρη.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση Αποστολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι, «όπως προκύπτει από τη δήλωση του, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του, χωρίς τη συναίνεσή του», για να προσθέσει ότι «μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση» και ότι «υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα». Πριν την αναδίπλωση του παραλίγο υπουργού Πολιτικής Προστασίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε πάντως λόγο για «εξαγορά» και αποκαλούσε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του.

Κριτική για Πλεύρη και Αποστολάκη 

«Για πλήρη απαξίωση του ίδιου του Πρωθυπουργού» κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ αναφερόμενο στην εξέλιξη γύρω από τον Ευάγγελο Αποστολάκη και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που καταργήθηκε πριν καν συσταθεί. Προσθέτει δε στο λακωνικό σχόλιό του, με αφορμή την υπουργοποίηση Πλεύρη, ότι πρόκειται πλέον για «κυβέρνηση Καρατζαφέρη».

Όπως έγινε πάντως γνωστό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει, λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, και στην κα Γεννηματά, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφασή του να τοποθετήσει τον κ. Αποστολάκη στο νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Απαντώντας σε αυτό, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, αναφέρουν ότι η απάντηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στον πρωθυπουργό ήταν ότι «είναι δική του ευθύνη η σύνθεση της κυβέρνησης».

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν συνιστά κάποιου είδους “επανεκκίνηση”, αλλά “επιτάχυνση” του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με τη “θυσία” κάποιων υπουργών που συνδέθηκαν με τις πρόσφατες καταστροφές και με σκοπό να κρυφτούν οι συνολικές πολιτικές ευθύνες» ανέφερε το ΚΚΕ. Αναφερόμενο δε στην υπουργοποίηση Αποστολάκη (πριν αυτή απορριφθεί) σχολίασε ότι «σε αυτόν τον ανασχηματισμό έγινε δεκτό και ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για “υπουργούς κοινής αποδοχής”».

Σε νεότερο σχόλιο του, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «κυβερνητικό τραγέλαφο» με την “υπουργοποίηση” Αποστολάκη, ο οποίος «παραπέμπει σε παρασκηνιακό παζάρι που, ανεξάρτητα απ’ την όποια εξέλιξή του, δεν αλλάζει την ουσία. Δηλαδή τη δυνατότητα μετακίνησης υπουργών και προσώπων από το ένα αστικό κόμμα στο άλλο, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής τους συναντίληψης, που συνυπάρχει με μικροπολιτικές κόντρες και ίντριγκες των ανθρώπων του κατεστημένου».

«Με «καμένα χαρτιά» δεν ανακατεύεις καμία «τράπουλα» ήταν το σχόλιο της Ελληνικής Λύσης, η οποία τόνισε ότι «ο μύθος περί δήθεν «επιτυχημένης διαχείρισης» της πανδημίας και των πυρκαγιών κατέρρευσε με πάταγο». Παραλλήλως, έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία» με την ίδρυση «υπουργείου πυροσβεστικής», προσθέτοντας ότι με την υπουργοποίηση Αποστολάκη, τον οποίο αποκαλεί «ζηλωτή» της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, «ανοίγει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών με την βεβαιότητα της μελλοντικής συγκυβέρνησης».

Τέλος, στην υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη επικεντρώνει την κριτική του το ΜέΡΑ25, το οποίο εκτιμά ότι πρόκειται για «ομολογία του πρωθυπουργού για την πλήρη ένταξη του στην ακροδεξιά πτέρυγα των πολιτικών τύπου Όρμπαν, Ερντογάν, Κουρτς κλπ.».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι