ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Πώς τροφοδοτούνται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό

Πώς τροφοδοτούνται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό, Σπύρος Γκουτζάνης

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, επέστρεψαν και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, παρότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συνεργάτες του το αποκλείουν κατηγορηματικά. Αν και ορισμένοι θα επιθυμούσαν ακόμη και τον “απόλυτο αιφνιδιασμό”, όσο διαρκούν οι θετικές εντυπώσεις από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, το επικρατέστερο σενάριο είναι για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα δίνονται και ημερομηνίες 25 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου.

Βέβαια και παλαιότερα διέψευδαν τα σενάρια πρόωρων εκλογών και τώρα κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο σχεδιασμός στις αρχές του χρόνου προέβλεπε την Άνοιξη, αλλά ανατράπηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το να επικαλεστεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση που επιφέρει στην οικονομία είναι επαρκής λόγος. Εν ολίγοις, μπορεί να ζητήσει ανανέωση εντολής για να διαχειριστεί μία κρίση που ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι είναι εισαγόμενη.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι έχει κάθε λόγο να προκηρύξει εκλογές όσο διατηρεί προβάδισμα έστω και βραχεία κεφαλή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και έχει αυξημένη πιθανότητα να τις κερδίσει. Βέβαια τώρα επιστρέφει με τις επικοινωνιακές δάφνες της επίσκεψης και δεν έχουν ακόμη ξεθωριάσει οι εξαγγελίες για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το βασικό στοιχείο όμως του σεναρίου, τουλάχιστον από εκείνους που εισηγούνται πρόωρες εκλογές, είναι ότι ακόμη έχει το προβάδισμα, έστω και βραχεία κεφαλή, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να κάνει εκλογές με αυξημένη πιθανότητα να τις κερδίσει.

Ακόμη και τον Σεπτέμβριο είναι αμφίβολο αν θα εξακολουθεί να προηγείται. Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της κυβέρνησης. Τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στους λογαριασμούς του ρεύματος, αποτελούν μία υπόσχεση προς τους ψηφοφόρους ότι στο προσεχές μέλλον θα τους επιστρέψει χρήματα και θα μειώσει την υπερβολική επιβάρυνση. Μέχρι στιγμής δείχνει να μειώνει τον ρυθμό πτώσης, όχι όμως και να σταματά την φθορά ή πολύ περισσότερο να ανακτά το χαμένο έδαφος.

Επιπλέον, ενώ μέχρι τώρα απλώς υπόσχεται, οι πολίτες βλέπουν την νέα αύξηση στην τιμή της βενζίνης και την συνεχιζόμενη ακρίβεια στα βασικά είδη κατανάλωσης που κινούνται προς το 40%, σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Βεβαίως δεν έχει μετρηθεί ακόμη η απήχηση στο εκλογικό σώμα της επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Σενάρια για πρόωρες εκλογές

Υπάρχει πάντα ο τουρισμός, καθώς αναμένεται μία καλή χρονιά. Ωστόσο, στην Βόρεια Ελλάδα θα υπάρξει μείωση από Ρώσους και Ουκρανούς επισκέπτες. Επιπλέον το να είναι γεμάτα τα ξενοδοχεία και οι ξαπλώστρες, όταν οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα κάνουν διακοπές φέτος λόγω της ακρίβειας, δεν είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει το πολιτικό κλίμα. Το καλοκαίρι όμως έχει πάντα και τον κίνδυνο πυρκαγιών, μία επανάληψη των περυσινών που όλοι απεύχονται θα είναι απλώς καταστροφική για το καταρρακωμένο επιτελικό κράτος.

Στους λόγους που συνάδουν υπέρ των πρόωρων εκλογών, είναι και η δυναμική που τείνει να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία μετά τις εσωκομματικές εκλογές και τα καινούργια χαρακτηριστικά που αποκτά το κόμμα. Υπέρ των εκλογών το αργότερο το Φθινόπωρο συνηγορεί ο φόβος ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει πολιτικά έναν δύσκολο χειμώνα ακρίβειας και ελλείψεων σε φυσικό αέριο και τρόφιμα, και ενώ ήδη η βενζίνη έχει φθάσει στα 2,2 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το σενάριο των αιφνιδιαστικών εκλογών διακινείται από κύκλους της αντιπολίτευσης. Εντός της ΝΔ, πάντως, διακινείται το σενάριο του ανασχηματισμού, το  οποίο όμως και αυτό παρουσιάζει για τον πρωθυπουργό περισσότερα προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως θα του λύσει. Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος σε εσωκομματικές ισορροπίες και αδυνατεί να κάνει σημαντικές αλλαγές. Δεν μπορεί να αλλάξει τους κορυφαίους υπουργούς του, ενώ το να κάνει ξανά έναν ανασχηματισμό περιορισμένων μετακινήσεων ή ανασχηματισμό υφυπουργών για να καλύψει ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, δεν προσφέρει ούτε επικοινωνιακά.

Σε κάθε περίπτωση εκλογές κάνει ένας πρωθυπουργός όταν θεωρεί ότι μπορεί να τις κερδίσει ή όταν είναι έτοιμος να αποχωρήσει, είτε για την αποστρατεία είτε για άλλους ρόλους. Μέσα από αυτό το πρίσμα θα περιμένει τις δημοσκοπήσεις στο τέλος του Αυγούστου και ανάλογα θα αποφασίσει. Σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΘ θα είναι προεκλογική και ο πρωθυπουργός θα βάλλει το βασικό του δίλημμα: Αυτοδύναμη ΝΔ ή πολιτική και οικονομική αστάθεια. Ήδη έχει δηλώσει ότι η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα είναι κρίσιμη, μήπως και αποφύγει την εκτεταμένη ψήφο διαμαρτυρίας.