ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του βγήκε η ζαριά – Ποια τα επόμενα βήματα Τσίπρα

Του βγήκε η ζαριά - Ποια τα επόμενα βήματα του Τσίπρα, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Με την χθεσινή διαδικασία εκλογής αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται σε απόλυτο κυρίαρχο στο εσωκομματικό πεδίο.

Ο κ. Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα να μαζικοποιήσει το κόμμα και να αντιστοιχίσει τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό. Εν ολίγοις να ανοίξει το κόμμα ώστε να αυξήσει τα μέλη και παράλληλα να αλλάξει την κομματική δομή και διάρθρωση, ώστε να εκπροσωπούνται σε όλες τις βαθμίδες οι μάζες των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μετά το 2012. Και επίσης, να σταματήσει να κρατάει τα κλειδιά του κόμματος ο παλιός μικρός ΣΥΡΙΖΑ, του 3%.

Σε σύνολο 172.000 που προσήλθαν χθες στις κάλπες περίπου 110.000 είναι νέες εγγραφές. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη αν μετρηθεί από τις εκλογές και μετά, που είχε 30.000 μέλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε και ένα δεύτερο στοίχημα πολιτικοποιώντας την διαδικασία και συνδέοντας την συμμετοχή στην εσωκομματική εκλογή με ένα μήνυμα αντι-μητσοτακικής ψήφου και προάγγελο πολιτικής αλλαγής. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι και το δεύτερο στοίχημα κερδήθηκε και ότι η μεγάλη μάζα προσήλθε αγανακτισμένη από τους λογαριασμούς του ρεύματος και γενικότερα από την ακρίβεια.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να διαμορφώσει έναν καινούργιο και πολυάριθμο κομματικό στρατό, πολίτες που πλέον με την κομματική ιδιότητα θα δίνουν καθημερινά την πολιτική μάχη, από τα καφενεία μέχρι τα social media. Επίσης τα νέα μέλη θα συμμετέχουν στις κομματικές διεργασίες διαμορφώνοντας άποψη και αντίστοιχη πολιτική τοποθέτηση.

Ανοικτό το πολιτικό στοίχημα

Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι στο εγγύς μέλλον αυτή η μαζικοποίηση του κόμματος θα προσδώσει και αντίστοιχη πολιτική δυναμική και συνολικότερα αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Αισιοδοξούν δε ότι θα έχει αποτέλεσμα και στην μέχρι τώρα υποεκπροσώπηση του κόμματος στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει μόνο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, ουσιαστικά δεν έχει δεσμεύσεις μέσα από το κόμμα. Αν και αναμένεται το αποτέλεσμα για την εκλογή των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι ριζικά διαφορετικό από αυτό του Συνεδρίου. Τα ποσοστά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα κυμανθούν από 20-30% .

Το πώς θα ασκήσει στο εξής την κυριαρχία του και θα αξιοποιήσει την καινούργια φυσιογνωμία του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ακόμη ερωτηματικό. Όπως έλεγε και προεδρικός βουλευτής, πάντως τώρα πια εκτός από την ελευθερία των κινήσεων, έχει και μεγαλύτερη ευθύνη, δεν θα μπορεί να επικαλείται προσκόμματα και εσωκομματικά εμπόδια.

  Φανταστείτε ελληνοτουρκική κρίση με υπηρεσιακό Πρωθυπουργό δικαστή!

Η αλήθεια στο τέλος θα φανεί στην κάλπη. Όσο καθυστερεί τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποβαθμίζοντας και την σημασία της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας, δίνει χρόνο στον πολιτικό του αντίπαλο. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι υπάρχει μία βουβή δυσαρέσκεια και οργή που κανείς δεν ξέρει αν θα προκαλέσει κάποιο ξέσπασμα αλλά σίγουρα θα εκφραστεί στην εθνική κάλπη. Ανάλογα και με τον χρόνο των εκλογών θεωρεί ότι δεν θα πέσει κάτω από 30%, παίρνοντας σαν δεδομένο ότι στις προηγούμενες εκλογές σε συνθήκες κατάρρευσης της κυβέρνησής του, κράτησε το 31,5%.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι