Προκαλεί και γεωγραφικό ρήγμα στην Ελλάδα ο Ερντογάν με το μεταναστευτικό

Προκαλεί και γεωγραφικό ρήγμα στην Ελλάδα ο Ερντογάν με το μεταναστευτικό, Βαγγέλης Σαρακινός

Σε ετοιμότητα κινητοποιήσεων βρίσκονται κάτοικοι στη Μυτιλήνη καθώς και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για το μεταναστευτικό, με αφορμή την επίταξη εκτάσεων για την δημιουργία νέων κλειστών κέντρων φιλοξενίας. Ήδη, ξεπερνώντας την αρχική «έκπληξη» από την κυβερνητική εξαγγελία, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης.

Πρόκειται αναμφιβόλως για μια πρωτοφανή ενέργεια που καταδεικνύει την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι αυτοδιοικητικοί φορείς της ακριτικής Περιφέρειας, εξαιτίας των τεράστιων επιπτώσεων που προκαλεί η διογκούμενη συγκέντρωση αιτούντων ασύλου.. Μια διόγκωση που διαταράσσει την ζωή των νησιών, καθώς έχει οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στους κατοίκους τους.

Πρόκειται, όμως, και για μια απόφαση, η οποία καταδεικνύει, παραλλήλως, ότι ο Ερντογάν, με την στρόφιγγα που του έβαλαν στο χέρι οι Ευρωπαίοι, κυρίως η Γερμανία της Μέρκελ, έχει καταφέρει να προκαλεί στην Ελλάδα, εκτός από πολιτικά, και περιφερειακά γεωγραφικά ρήγματα. Αυτή μάλιστα η διάσταση του θέματος “αιτούντες ασύλου” θα πρέπει πλέον να προβληματίσει άπαντες: κυβέρνηση, αντιπολιτευόμενα κόμματα και πάσης φύσεως φορείς και οργανώσεις.

Ψήφισμα απόγνωσης 

Με το ψήφισμά της, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, (όπου παρεμπιπτόντως στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές πέρασαν στον δεύτερο γύρο δύο υποψήφιοι προερχόμενοι από το κυβερνών κόμμα), ζητά ουσιαστικά να γίνουν σεβαστά, όσα η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί. Δηλαδή, να προχωρήσει η  αποσυμφόρηση των νησιών από τους “παράτυπους μετανάστες” και να μην δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας.

Σημειώνει επίσης ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης τον κομμάτων της Ελληνικής Βουλής και του Ευρωκοινοβουλίου και κάνει γνωστό ότι προσφεύγει νομικά κατά της «αντιδημοκρατικής» πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που προβλέπει την επίταξη εκτάσεων και κτιρίων. Δηλώνει επίσης, ότι στηρίζει τις αποφάσεις των δήμων του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι ζητούν να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Σειρά μέτρων κατά της κυβερνητικής απόφασης, που περιλαμβάνουν από κινήσεις νομικής μορφής μέχρι την δημιουργία ομάδων περιφρούρησης, είχαν λάβει νωρίτερα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης. Μάλιστα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης είπε ότι αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ματαιώνεται η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου (το είχε ανακοινώσει ο υπουργός νωρίτερα, χαρακτηρίζοντας μέτρο έκτακτης ανάγκης την επίταξη) και δήλωσε παρών στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων Συλλόγων, την ίδια ημέρα.

Αναζητούνται στάσεις ευθύνης 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έθεσε σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό κάποια πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση (διαχωρισμός προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες, αξιολόγηση συμπεριφοράς “φιλοξενούμενων αιτούντων ασύλου” κ.α.) έχει λόγους που θέλει αυτά τα κέντρα στα νησιά. Αυτοί δεν είναι βεβαίως μόνο οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην ενδοχώρα, αλλά, κυρίως, το γεγονός ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αναφέρεται μόνον σε επιστροφές από τα νησιά.

Γιατί όμως η κυβέρνηση δεν επέλεξε κάποια άλλα, πέραν των ήδη βεβαρυμμένων; Κάποια ακατοίκητα νησιά, όπως αρχικά είχε ακουστεί και υπήρξαν καταγγελίες από τον ΣΥΡΙΖΑ για “τόπους εξορίας”; Εφόσον η πολιτική της είναι τα κλειστά κέντρα, οι “φιλοξενούμενοι αιτούντες ασύλου” υπό περιορισμό θα είναι, είτε το κέντρο βρίσκεται στη Μυτιλήνη είτε σε ένα μικρό έρημο νησί. Ένας βασικός λόγος εικάζεται ότι είναι το κόστος, τόσο για την κατασκευή όσο και για τις μετακινήσεις, και ένας άλλος, εξίσου σημαντικός, είναι η εγγύτητα  των κέντρων με διοικητικές και υγειονομικές δομές του ελληνικού κράτους.

Από την άλλη, οι κάτοικοι των νησιών, μετά το τραγικό παράδειγμα της Μόριας, παρότι η δημιουργία νέων κλειστών δομών θα λύσει πολλά από τα καθημερινά προβλήματα, φοβούνται ότι δίπλα σε αυτά θα αναπτυχθούν,σύντομα, νέοι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί. Ό,τι έγινε δηλαδή και στη Μόρια. Πολύ περισσότερο, όταν η δημιουργία νέων κέντρων, έστω και κλειστών, δεν εγγυάται τη μείωση ή τον τερματισμό των νέων αφίξεων. Πρόκειται άλλωστε για διαχειριστικό και όχι για αποκλειστικά αποτρεπτικό μέτρο.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ,  πανηγυρίζει για την αναγκαστική αναδίπλωση Μητσοτάκη να επανιδρύσει υπουργείο Μετανάστευσης, αφού πρώτα το κατάργησε. Και ναι μεν για το θέμα του υπουργείου έχει δίκιο, όχι όμως και για το σύνολο της μεταναστευτικής πολιτικής του, αφού η δική του αποσυμφόρηση των νησιών κατέστησε απροσπέλαστες για τους Έλληνες πολίτες πολλές γειτονιές, στα λαϊκά κυρίως προάστια, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι