ΑΠΟΨΗ

“Ελευθερία” η μαντίλα για το Συμβούλιο της Ευρώπης!

"Ελευθερία" η μαντίλα για το Συμβούλιο της Ευρώπης!, Γιώργος Λυκοκάπης

«Το να υπενθυμίζουμε ότι οι γυναίκες είναι ελεύθερες να φορούν χιτζάμπ (μαντίλα) είναι ένα πράγμα, αλλά το να λέμε ότι η ελευθερία είναι στο χιτζάμπ είναι κάτι διαφορετικό» σχολίασε ο Γάλλος σοσιαλιστής γερουσιαστής Λορένς Ροσσινιόλ την καμπάνια καταπολέμησης της ρητορικής μίσους του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τίτλο “Η ομορφιά είναι στην διαφορετικότητα και η ελευθερία είναι στο χιτζάμπ”.

Τελικώς η καμπάνια αποσύρθηκε κακήν-κακώς, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε όλο το φάσμα της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε «συγκλονισμένη» από το μήνυμα της καμπάνιας, με την συντηρητική πολιτικό Βαλερί Πεκρεσέ να χαρακτηρίζει το χιτζάμπ σαν «σύμβολο υποταγής και όχι ελευθερίας».

Όπως ήταν αναμενόμενο, σε εξίσου επικριτικούς τόνους ήταν η ανάρτηση στο Twitter της ηγέτιδας του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν, η οποία έγραψε «οι γυναίκες είναι ελεύθερες όταν βγάζουν το χιτζάμπ» και του “σταρ” της Νέας Δεξιάς Ερίκ Ζεμούρ (πιθανολογείται πως θα αποτελέσει τον αντίπαλο του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προσεχών προεδρικών εκλογών) που χαρακτήρισε το Ισλάμ «εχθρό της ελευθερίας».

Μοιάζει πραγματικά παράδοξο το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ιστορικά δίνει έμφαση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να θεωρεί ένα θρησκευτικό ένδυμα σαν σύμβολο ελευθερίας. Αρκεί να φανταστούμε τι αντιδράσεις θα είχαν προκληθεί αν ως σύμβολο ελευθερίας στην καμπάνια του κατά της ρητορικής μίσους είχε τον σταυρό. Ακόμα και στις μέρες μας σε αρκετές χώρες (ειδικά στις ισλαμικές) οι χριστιανοί υφίστανται αιματηρές διώξεις για την πίστη τους, ενώ η ρητορική μίσους είναι κανόνας σε ουκ ολίγες μουσουλμανικές οργανώσεις στην Ευρώπη.

Επιπλέον, μοιάζει αδιανόητο να παραγνωρίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι σε μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν κάνει την εμφάνιση τους αυτόκλητες ομάδες φανατικών ισλαμιστών που (μεταξύ άλλων) προπηλακίζουν τις μουσουλμάνες που δεν φορούν μαντίλα ή δεν τηρούν τα ισλαμικά ήθη, ένα ανησυχητικό φαινόμενο που είδαμε ακόμα και στην χώρα μας.

Η παράδοση της κοσμικότητας

Από το 2011 η Γαλλία έχει απαγορεύσει στις γυναίκες να φορούν μπούργκα και χιτζάμπ όταν κυκλοφορούν, ενώ σε πολλές γαλλικές πόλεις απαγορεύεται το μπουργκίνι, το χαρακτηριστικό ολόσωμο μαγιό που αφήνει ελεύθερο μόνο το πρόσωπο. Το Παρίσι εμφανίζει την απόφαση της ως προάσπιση των παραδοσιακών αρχών που διέπουν την Γαλλία: Της κοσμικότητας, της ανεξιθρησκείας και της θρησκευτικής ουδετερότητας.

Εξάλλου, οι σχετικές αποφάσεις των γαλλικών κυβερνήσεων αφορούν την ενδυμασία και τα σύμβολα όλων των δογμάτων, μηδέ του χριστιανικού εξαιρουμένου. Επιπλέον η γαλλική κυβέρνηση παγίως αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας των ανηλίκων, αλλά και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς απαγορεύει και τους καταναγκαστικούς γάμους και το τεστ παρθενίας, που συνηθίζονται στις τάξεις των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Γαλλία.

Φυσικά δεν λείπουν οι αντιδράσεις από μουσουλμανικές οργανώσεις, ακόμα και από πολλές μουσουλμάνες, που χαρακτηρίζουν ισλαμοφοβική την συγκεκριμένη νομοθεσία, υιοθετώντας το σύνθημα “Κάτω τα χέρια από το χιτζάμπ”. Το έχουν υποστηρίξει με αναρτήσεις τους η πρωταθλήτρια ξιφασκίας Ιμπτιχάζ Μουχάμαν (η πρώτη Αμερικανίδα που συμμετείχε με μαντίλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες) και η μουσουλμάνα βουλευτής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Ιλάν Ομάρ.

Γι’ αυτό ακριβώς η καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι παράδοξη, καθώς εμμέσως χαρακτηρίζει την Γαλλία, την πατρίδα του Διαφωτισμού και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σαν… εχθρό της ελευθερίας! Υπάρχουν χιλιάδες μουσουλμάνες που φορούν το χιτζάμπ κατ’ επιλογή τους, υπάρχουν όμως και άλλες που το φορούν επειδή εξαναγκάζονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, γεγονός που περιέργως παραβλέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης, την στιγμή που από την ίδρυσή του υποτίθεται ότι προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Ελευθερία” το χιτζάμπ!

Όταν το γαλλικό κράτος απαγορεύει τον σταυρό και το εβραϊκό κιπά στις δημόσιες υπηρεσίες, παραβλέποντας τα θρησκευτικά πιστεύω των χριστιανών και εβραίων πολιτών του επειδή ακριβώς ομνύει στην αρχή της κοσμικότητας και της ανεξιθρησκείας, μπορεί να δεχτεί να κάνει εξαιρέσεις για τους μουσουλμάνους, για να μην κατηγορηθεί σαν ισλαμοφοβικό; Και σε αυτούς που ζητούν να εξαιρεθούν οι μουσουλμάνοι από τους νόμους και το Σύνταγμα της Γαλλικής Δημοκρατίας, έρχεται ως έμμεσος “συνήγορος” το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας “ελευθερία” την επιλογή της μαντίλας;

Η κοσμικότητα και η ανεξιθρησκεία της Γαλλικής Επανάστασης, στην παράδοση της οποίας μένει πιστή η σημερινή Γαλλική Δημοκρατία, είναι οι αξίες που έχουν ταυτιστεί στην νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία με την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι φυσικά το χιτζάμπ, ή και όποιο άλλο θρησκευτικό σύμβολο. Είναι πάντως χαρακτηριστική η αντίδραση της μουσουλμανικής οργάνωσης Forum of European Muslim Youth and Student Organizations, η οποία συμμετείχε στην σχετική καμπάνια με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η οργάνωση είδε στην γαλλική αντίδραση την απόδειξη ότι «τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών είναι ανύπαρκτα γι’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν, ή προστατεύουν έννοιες όπως η ισότητα και η ελευθερία». Φυσικά παραβλέπουν πως η γαλλική νομοθεσία δεν εξαιρεί ούτε τους πιστούς χριστιανούς, ούτε τους πιστούς εβραίους, ούτε τους πιστούς οπουδήποτε άλλου δόγματος. Σύνθημα της οργάνωσης είναι το “Άσε με να διαλέξω” που περισσότερο θυμίζει επιχειρηματολογία δικαιωματιστών π.χ. για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων κι όχι μίας θρησκευτικής.

Βεβαίως η συζήτηση για το Ισλάμ δεν είναι πολιτικά ουδέτερη στην Γαλλία. Κι αυτό είναι λογικό με δεδομένο το ιστορικό επιθέσεων φανατικών ισλαμιστών, που έχουν αφήσει εκατοντάδες νεκρούς. Υπενθυμίζουμε την εκστρατεία του προέδρου Μακρόν για τις παράλληλες κοινότητες που συγκροτούν οι μουσουλμάνοι στην γαλλική επικράτεια, οι οποίες αποδείχτηκαν “φυτώρια” για το τζιχαντικό Ισλάμ.

Δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη, ούτε και μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις μουσουλμάνων ανά τον κόσμο κατά της Γαλλίας και τις προσβολές του Ερντογάν κατά του Μακρόν, μόλις μερικούς μήνες πριν. Είχε προηγηθεί ο φωτισμός ορισμένων γαλλικών δημοσίων κτιρίων με τα σκίτσα του Charlie Hebdo, που σατίριζαν τον Προφήτη Μωάμεθ, με τη Γαλλία να επιλέγει να υπερασπίζεται την πανευρωπαϊκή αξία της ελευθερίας του λόγου, για την οποία χάνουν ακόμα σήμερα την ζωή τους Ευρωπαίοι από επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι