ΑΠΟΨΗ

“Έξω πάμε καλά”, αλλά μέσα;

"Έξω πάμε καλά", μέσα; , Κωνσταντίνος Κόλμερ

Η γνωστή ρήσις του “εθνάρχου” φαίνεται να επαληθεύεται: Οι Δημοκρατικοί επεκράτησαν στις ενδιάμεσες εκλογές για την Γερουσία και έχουν προβάδισμα στις ψηφοφορίες. Κατά πάσαν πιθανότητα πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα διατηρηθεί ο φίλος της Ελλάδος Ρόμπερτ Μενέντεζ. Όπερ σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει ισχύουσα η απαγόρευση εξαγωγής και εκσυγχρονισμού των αμερικανικής κατασκευής τουρκικών F-16. 

Επίσης, η άρση του αποκλεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόσβαση αμερικανικών όπλων έχει, πέραν της συμβολικής, και ουσιώδη σημασία. Χτυπάει το καμπανάκι στην Τουρκία… Ήλθε αναπάντεχα και η σαφής –για πρώτη φορά– δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την «αποσχιστική οντότητα» των Τουρκοκυπρίων κι ότι αποδοκιμάζει τον διορισμό “παρατηρητού” τους στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκοφώνων Χωρών (ΟΤS) ως αντιβαίνουσα στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (541 και 550).

Η τύχη του παρανόμου τουρκολυβικού μνημονίου, που καταπατεί την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, φαίνεται να είναι επισφαλής, καθώς συγκεντρώνει την αποδοκιμασία όχι μόνον της ΕΕ αλλά και της Αμερικής. Πάντα ταύτα βεβαίως δεν είναι προς πανηγυρισμόν, καθώς όταν το “θηρίον” (Ερντογάν) εξαγριώνεται μπορεί να “δαγκώσει”, δηλαδή να επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίον ή στη θάλασσα της Λυκίας. Σκοπός του να προκαλέσει επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δύο εχθρικές μεταξύ των χώρες, Ελλάδα και Τουρκία κατά το αντίστοιχο της συμφωνίας Λιβάνου-Ισραήλ.

Όπως εδήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Κασουλίδης  (Βήμα,13.11.22), η υποχώρηση της Τουρκίας στον όρο “Τουρκοκυπριακή οντότητα” κι όχι ανεξάρτητο κράτος ως παρατηρητού στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών αποτελεί ήττα της στα διχαστικά της σχέδια. Ο πρόεδρος του Καζακστάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν ετάχθησαν υπέρ των αρχών του διεθνούς δικαίου που αναγνωρίζει μία και μόνη κυβέρνηση στην Κύπρο.

Η νίκη Φέττερμαν επί του Οζ

Σημασία έχει επίσης και η αποτυχία του Αμερικανού, τουρκικής καταγωγής, Μεχμέτ Οζ στις ενδιάμεσες εκλογές για τη Γερουσίας στην Πενσυλβάνια. Ο προστατευόμενος του Ερντογάν, Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ηττήθη από τον Δημοκρατικό αντίπαλο Τζων Φέττερμαν, ο οποίος ετάχθη υπέρ της αποκαταστάσεως του ναού της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ως μνημείου της ανθρωπότητος και όχι μουσουλμανικού τεμένους που τον μετέβαλε ο νεοχαλίφης Ερντογάν.

Τέλος, αλλά όχι άνευ σημασίας, είναι η συμφωνία Ιταλίας, Μάλτας και Ελλάδος –χώρες πρώτης υποδοχής λαθρομεταναστών από Τουρκία και Αφρική– με την οποία ζητείται από την ΕΕ νέα μεταναστευτική πολιτική, που να μοιράζει δίκαια του παράνομους μετανάστες σ’ όλες τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ επί τη βάσει της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης. Έξω, λοιπόν, πάμε μάλλον καλά, αλλά μέσα;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι