"Τα μπάνια του λαού είναι ιερά", αλλά κάλπες τον Ιούνιο δεν τα εμποδίζουν

Νεφέλη Λυγερού
901
Π

Με το σφύριγμα της λήξης της προεκλογικής περιόδου φτάσαμε στις κάλπες έχοντας λίγο ως πολύ αφήσει στην άκρη τα ζητήματα που θα κρίνουν την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και αυτό επειδή οι ευρωεκλογές συνδέθηκαν με τις εθνικές εκλογές και την διακυβέρνηση της χώρας. Κατά πάσα πιθανότατα αναμένεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα θερμό πολιτικά καλοκαίρι.

Xθες, πάντως, στο γεύμα με δημοσιογράφους και σε χαλαρή ατμόσφαιρα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε σαν άλλος Ανδρέας Παπανδρέου με νόημα: «τα μπάνια του λαού είναι ιερά». Εκεί φυσικά κυριάρχησε πολιτική συζήτηση, ενώ από τη συνάντηση δεν έλειψαν στελέχη όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Ράνια Σβίγκου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Θανάσης Καρτερός και άλλοι.

Το καθιερωμένο γεύμα στους δημοσιογράφος που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ παρέθεσε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επέλεξε ένα καφέ-εστιατόριο στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, που οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους αρέσει να το αποκαλούν στέκι τους.

Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα περιέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο. Για την ακρίβεια, μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές του επιτυχίες, θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθεί να διαχειριστεί μια ήττα. Ποια θα είναι άραγε και η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περίπτωση που η κάλπη του χαρίσει μία  “καθαρή” νίκη; Με βάση αυτά που έχει πει θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα το 2014 και θα απαιτήσει εθνικές εκλογές.

Στις πολιτικές εξελίξεις, όποιες και αν είναι αυτές, προστίθεται και το γεγονός ότι οι δανειστές θεωρούν πως οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημοσιονομικό κόστος που υπερβαίνει το 1,6 δισ. ευρώ. Κι αυτό με ανοικτό τον κύκλος των εκλογικών αναμετρήσεων, δεδομένου ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε εθνικές εκλογές.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πάντως, θα επικαθορίσει τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων. Το εύρος της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων θα διαμορφώσει το κλίμα την επόμενη ημέρα και θα επηρεάσει καθοριστικά τις αποφάσεις των δύο “μονομάχων”. Όπως συμβαίνει πάντα, το πόση θα είναι η διαφορά θα κρίνει κατά πρώτο λόγο η λεγόμενη “κρυφή ψήφος”.

Εκτός αυτού, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δημιουργήσει κλίμα σταθερότητας ή αβεβαιότητας, το οποίο αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό με την έννοια ότι θα έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία τόσο των επιχειρήσεων, των υποψηφίων επενδυτών και βέβαια των καταναλωτών.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.