ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αιχμή του δόρατος έχει μετατρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού

Σε αιχμή του δόρατος έχει μετατρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Κουμουνδούρου και του πρωθυπουργού για το πόθεν έσχες του, με την αξιωματική αντιπολίτευση να βάζει καινούργια ερωτήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε το θέμα από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, το έθεσε ξανά στην συνέντευξη που έδωσε στο “Κρήτη TV”, την περασμένη Παρασκευή, ενώ η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία απορρίπτει τις εξηγήσεις που αντιστοίχως έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου με καθυστέρηση την Κυριακή, μετά και τα νέα στοιχεία που έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα Documento. Φυσικά η υπόθεση έχει έντονη πολιτική διάσταση.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει σε όλες τις απαντήσεις και ανακοινώσεις του ότι «δεν υπάρχει πραγματικά ζήτημα προς έλεγχο και η εφημερίδα Documento και ο ΣΥΡΙΖΑ πετάνε λάσπη για να πλήξουν τον πρωθυπουργό μέσω της συζύγου του. Ο μεν εκδότης της εφημερίδας γιατί ελέγχεται για το πώς περιήλθε στη κυριότητά του, ο δε Αλέξης Τσίπρας γιατί είναι πίσω από τον πρωθυπουργό στην αποδοχή και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός».

Το Μαξίμου προσπαθεί να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καθοδηγεί την εφημερίδα, χωρίς μέχρι στιγμής να παρουσιάζει κανένα στοιχείο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολιτικά αξιοποιήσιμο στοιχείο. Γι’ αυτό και πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι «δεν θα αφήσουν την υπόθεση, θα συνεχίσουν να θέτουν τα ερωτήματα μέχρι να απαντήσει ο πρωθυπουργός».

Πέρα από τις πολιτικές αιτιάσεις ένθεν και ένθεν ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του έχουν ως εκ της θέσεώς τους αυξημένη υποχρέωση λογοδοσίας. Αυτό σημαίνει ότι στα ερωτήματα για την ιδιοκτησία της επίμαχης εταιρείας, την θέση της κ. Γκραμπόφσκι στην διοίκηση για το χρονικό διάστημα που δεν δηλωνόταν στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, το Μαξίμου οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Εν ολίγοις είχε την ιδιοκτησία της εταιρείας; Είχε την διαχείριση; Μπορεί συγγενικό πρόσωπο του πρωθυπουργού να ασκεί διοίκηση σε αλλοδαπή εταιρεία, ή αντίκειται στο νόμο; Το ότι «είναι ξαναζεσταμένο φαγητό και έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι», φυσικά δεν είναι επαρκής εξήγηση, όταν υπάρχουν καινούργια στοιχεία. Παρομοίως προκύπτει και μία δεοντολογική υποχρέωση των ΜΜΕ, που δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν υπάρχει θέμα.

Απαιτούνται πειστικές απαντήσεις

Άλλωστε είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα φιλικά του ΜΜΕ που είχαν αναδείξει δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2019 την «κρουαζιέρα του κ. Τσίπρα με το σκάφος της τότε συνεργάτιδάς του Κατερίνας Παναγοπούλου». Το θέμα ήταν παλαιότερο και είχε απασχολήσει την επικαιρότητα. Όταν το επανέφεραν δύο μήνες πριν τις εκλογές ήταν σαφώς ξαναζεσταμένο φαγητό, δεν υπήρχε κανένα καινούργιο στοιχείο. Επιπλέον, δεν υπήρχε οποιαδήποτε παρανομία, αλλά το έθεσαν σαν ζήτημα πολιτικής ηθικής και ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπραν να απολογείται και από το βήμα της Βουλής και στις συνεντεύξεις που έδινε πριν τις εκλογές. Θα περίμενε από τα ίδια ΜΜΕ να έχουν την ίδια στάση και τώρα.

  Πώς δημιουργήθηκε το φαινόμενο Στέφανος Κασσελάκης

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση με το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού είναι δύσκολη, από νομική άποψη, καθώς χρειάζονται ειδικές νομικές γνώσεις. Πολιτικά, όμως, υπάρχουν πτυχές στις οποίες το Μαξίμου οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις. Κυρίως εάν η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας από την κ. Γκραμπόφσκι στον αδελφό της μέχρι την επανάκτηση της τέσσερα χρόνια αργότερα, αποσκοπούσε να μείνουν εκτός ελέγχου κάποιες οικονομικές δραστηριότητες, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σπίτι στο Παρίσι

Η “κατηγορία” κατά του πρωθυπουργού από την εφημερίδα Documento και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι «για τέσσερα χρόνια από το 2016-2020 ο πρωθυπουργός δεν δήλωνε στο πόθεν έσχες του την εταιρεία SCI Personal Venture, γαλλική εταιρεία ιδιοκτησίας της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι». Το θέμα ανέκυψε εκ νέου όταν –σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς– «στο γαλλικό μητρώο εμπορίου και εταιρειών εμφανίστηκε απορρόφηση της συγκεκριμένης γαλλικής εταιρείας από την ελληνική MGPG Investment Consulting, ιδιοκτησίας της κ. Γκραμπόφσκι, που δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον λόγο, τον Δεκέμβριο του 2020».

Το Μαξίμου για μία εβδομάδα υποστήριζε ότι τα όσα αφορούν το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και το σπίτι στο Παρίσι είναι παλιά ιστορία και ότι έχει γίνει έλεγχος από όλες τις αρμόδιες αρχές. Μετά από μία εβδομάδα το πρωθυπουργικό γραφείο, αφού επανέλαβε τις κατηγορίες ότι «πρόκειται για επίθεση λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος ελέγχεται για την ιδιοκτησία της εφημερίδας Documento, που θέλουν να πλήξουν τον πρωθυπουργό χτυπώντας την σύζυγό του», έδωσε στην δημοσιότητα το ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε συνταχθεί τον Αύγουστο του 2016, με το οποίο η κ. Γκραμπόφσκι δώριζε τις μετοχές της στην επίμαχη εταιρείας SCI Personal Venture στον αδελφό της Γιώργο Παπαζήση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε θεωρώντας ανεπαρκή την απάντηση και αναφέροντας στην ανακοίνωσή του ότι «δεν δικαιολογεί την παρανομία, αλλά κάνει τα πράγματα χειρότερα». Τον Αύγουστο του 2016 σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό που παρουσίασε η κ. Γκραμπόφσκι μεταβιβάζει με δωρεά τις μετοχές της εταιρείας της, της SCI Personal Ventures στον αδελφό της, Γιώργο Παπαζήση.

Έτσι, υποστηρίζει το γραφείο του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης της εταιρείας στο πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την στιγμή που η εταιρεία (νομότυπα όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός αφού οι μετοχές της είχαν μεταβιβαστεί) δεν δηλωνόταν στο πόθεν έσχες, δεν μπορούσε να γίνει και έλεγχος των περιουσιακών της στοιχείων και των κινήσεων κεφαλαίων.

  "Κλειδώνει" τον δεύτερο γύρο ο Κασσελάκης μετά την στήριξη Παππά

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Βασιζόμενος στα στοιχεία που φέρνει στο φως η εφημερίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η πράξη αλλαγής της ιδιοκτησίας (το ιδιωτικό συμφωνητικό), δεν εμφανίζεται στα μητρώα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στο καταστατικό της SCI που ήταν κατατεθειμένο στο γαλλικό μητρώο, η κ. Γκραμπόφσκι φαίνεται σαν ιδιοκτήτρια των μετοχών μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020. Στο ενδιάμεσο επίμαχο διάστημα η κ. Γκραμπόφσκι παρέμενε και διαχειρίστρια της MSI και φέρεται να κάνει διοικητικές πράξεις μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Καθώς το επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι η μεταβίβαση με ιδιωτικό συμφωνητικό των μετοχών της κ. Γκραμπόφσκι στον ετεροθαλή αδελφό της, ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το στοιχείο αυτό. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει για το ιδιωτικό συμφωνητικό: «…πρόκειται για ένα συμφωνητικό που διαψεύδουν τα μητρώα της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς σε αυτά εμφανίζεται η σύζυγος του πρωθυπουργού να διατηρεί έως και σήμερα τη διεύθυνση της εν λόγω εταιρίας, πράξη που αντίκειται στον νόμο, αλλά και να προχωρά σε διοικητικές πράξεις τέλη του 2020, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Documento».

Ακολούθως ρωτά: «Πως είναι δυνατόν να συντελέστηκαν διοικητικές πράξεις το 2020 και με ποια δικαιοδοσία συντελέστηκαν, ενώ το συμφωνητικό που έθεσε σήμερα στη δημοσιότητα συντάχθηκε πέντε χρόνια πριν; Πως, με δυο λόγια, μεταβιβάστηκε με υπογραφή της συζύγου του πρωθυπουργού η εν λόγω εταιρία το 2020, αφού από το 2016 δεν ανήκε στην ίδια, αλλά στον αδελφό της;».

Φυσικά κλιμακώνει πολιτικά την επίθεση: «…Οι νόμοι σε αυτή τη χώρα ισχύουν για όλους, ή υπάρχει εξαίρεση για τον κύριο Μητσοτάκη και την οικογένειά του;  Αναμένουμε ο πρωθυπουργός της χώρας να μη θεωρεί τον εαυτό του αυτοκράτορα, αλλά ίσο απέναντι στο νόμο, όπως κάθε Έλληνας πολίτης. Δεν είναι ζήτημα παραπολιτικής ούτε κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, ισονομίας και δικαιοσύνης».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι