ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μητσοτάκης: Ψευτοδίλημμα η στροφή προς δεξιά ή κέντρο – Ποιοι πήραν αποστάσεις στην ΚΟ

Ο Μητσοτάκης έριξε το γάντι στους δυσαρεστημένους της ΝΔ - Ποιοί θα μιλήσουν στην ΚΟ,

Με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για την εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του χαρακτήρισε ως “ψευτοδίλημμα” το κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει στροφή προς τα δεξιά ή το κέντρο.

«Οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια» τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου 2023. «Πήραμε μια ηχηρή εντολή από τους πολίτες να κάνουμε πράξη το σχέδιο μας. Η εντολή αυτή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα δεν καταγράφει το στόχο που είχαμε θέσει, αλλά καταγράφει την καθαρή υπεροχή της ΝΔ», είπε. Προσέθεσε ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να ερμηνεύσουμε τη στάση των ψηφοφόρων κυρίως αυτών που απείχαν στο όνομα των δικών μας αδυναμιών» σημειώνοντας επίσης ότι όσοι απείχαν «συνειδητά επέλεξαν να μην εμπιστευτούν άλλη πολιτική δύναμη».

Όχι σε αυτούς που θέλουν μικρή και φοβική ΝΔ

«Οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου 2023. «Πήραμε μια ηχηρή εντολή από τους πολίτες να κάνουμε πράξη το σχέδιο μας. Η εντολή αυτή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα δεν καταγράφει το στόχο που είχαμε θέσει, αλλά καταγράφει την καθαρή υπεροχή της ΝΔ» είπε. Προσέθεσε ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να ερμηνεύσουμε τη στάση των ψηφοφόρων κυρίως αυτών που απείχαν στο όνομα των δικών μας αδυναμιών» σημειώνοντας ότι όσοι απείχαν «συνειδητά επέλεξαν να μην εμπιστευτούν άλλη πολιτική δύναμη».

«Βαδίζουμε ανανεώνοντας το δυναμικό μας λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης.

Θέλησε να προλάβει

Έχει σημασία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς ανέμενε την κριτική κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, είχε κάνει κινήσεις “κατευνασμού” των βουλευτών, καλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου τους πιο “επίφοβους”, οι οποίοι συναντήθηκαν είτε με τον Γιώργο Μυλωνάκη, είτε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην εναρκτήρια ομιλία του απάντησε εκ των προτέρων σε βασικά σημεία της δυσαρέσκειας των βουλευτών, ενώ σε κάποιο βαθμό θέλησε να προλάβει και την κριτική που θα του ασκήσουν την προσεχή Δευτέρα οι δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Οι τοποθετήσεις των δύο πρωθυπουργών που θα πουν ο καθένας με τον τρόπο του ότι η χώρα και η παράταξη είναι σε λάθος δρόμο, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για το κλίμα που θα επικρατήσει στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι δύο θα προσφέρουν ομπρέλα προστασίας σε περαιτέρω εκδηλώσεις δυσαρέσκειας και θα δείξουν έναν δρόμο για διόρθωση πολιτικής ή περαιτέρω αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Ποιοι πήραν αποστάσεις

Αρκετοί ήταν οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης που πήραν αποστάσεις από τον πρωθυπουργό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, απαντώντας στο επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η διεύρυνση έφερε μεγάλα ποσοστά νίκης, επισήμανε ότι «η παράταξη της ΝΔ έχει κερδίσει και μεγαλύτερες νίκες. Όλοι έκαναν διεύρυνση. Και ο Καραμανλής και ο πατέρας σας έκαναν αμφίπλευρη διεύρυνση. Αλλά ουδείς έκανε μετάλλαξη». Επισήμανε επίσης ότι «κάνατε πέντε ανασχηματισμούς και δεν έχετε αλλάξει ποτέ κανέναν εξωκοινοβουλευτικό. Αντιθέτως, τώρα είπατε ότι βάλατε βουλευτές, αλλά διώξατε βουλευτές για να βάλετε άλλους βουλευτές». Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε τέλος «να μη φύγουμε από την ιδεολογική μας ταυτότητα», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά: «Δεν φεύγουμε ποτέ από αυτό. Το έχουμε ξαναπεί. Μένουμε στις αρχές και τις αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Μάρκου Σαλμά ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε ζητήσει συνεδρίαση της ΚΟ και άφησε σαφείς αιχμές για εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων των λίγων. «Εμείς είμαστε με τους πολλούς. Ερχόμαστε από τα βάθη της φτώχειας. Οι ψηφοφόροι μας είναι λαϊκοί άνθρωποι», είπε ο κ. Σαλμάς για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός ότι «δεν θα ανεχθώ αιχμές για το με ποιους είμαστε. Το 41% δεν το πήραμε επειδή είμαστε με τους λίγους».

Ο γάμος των ομόφυλων στο επίκεντρο

Αιχμές δέχθηκε και ο Άκης Σκέρτσος για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: «Κάποιοι βγήκαν στο πάρτι για τα ομόφυλα ζευγάρια», είπε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, “καρφώνοντας” τον Ακή Σκέρτσο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό ο βουλευτής. Είπε ακόμη: «Μας είπατε ότι θα ρυθμίσετε το θέμα με τα εκτός σχεδίου πόλεως οικόπεδα και το αμελήσατε και μείναμε εκτεθειμένοι. Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη παρόμοια. Ένα κόμμα πρέπει να έχει ξεκάθαρη ιδεολογία και ταυτότητα. Δεν ξέρω τι σημαίνει το πάμε μπροστά που λέτε, αλλά το ίδιο έχει ο Μακρόν στην Γαλλία και πάει πάτο». 

Και άλλοι αναφέρθηκαν στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που εκλαμβάνουν ως ταυτοτικό ζήτημα που στοίχισε στη ΝΔ. Ο βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καραόγλου, υποστήριξε ότι ακόμη και σήμερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι μεγάλο θέμα συζήτησης στο δεξιό χώρο και εκτίμησε ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Διαμαρτυρόμενος εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης που κάρφωσε συνεργάτες του πρωθυπουργού: «Κρινόμαστε στην κοινωνία και όχι στα excel», σημείωσε ενώ έβαλε και το θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα πρέπει να είναι δεξιός.

Διαφάνεια, ΦΠΑ και… Μακρόν

Το ζήτημα της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ έθεσε και ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών, σε καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις των αγροτών, στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών και επέστησε την προσοχή στο “γκρίζο” του εκλογικού χάρτη σε Ροδόπη και Ξάνθη. «Μήπως και εδώ αργήσαμε ή κάναμε κάτι λάθος;», διερωτήθηκε ρητορικά. Σημείωσε το 20% που ψήφισε κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα λέγοντας ότι είναι απλουστευτικό και επικίνδυνο να θεωρήσει κανείς τους ψηφοφόρους αυτούς ακροδεξιούς εκτιμώντας ότι μπορεί να ξαναψηφίσουν ΝΔ στο μέλλον.

Είπε ακόμη: «Η Ακροδεξιά τελείωσε με την Χρυσή Αυγή. Δεν πρέπει να την αναστήσουμε, γιατί βολεύει σε κάποιους. Δέστε που οδηγήθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών κομμάτων.  Κινδυνεύει να τον καταπιεί η ιστορία με απίστευτες συνέπειες για τη Γαλλία και για την Ευρώπη». Στον κ. Στυλιανίδη απάντησε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά. Εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά. Η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα. Ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο».

Κριτική άσκησε και ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνοντας: «Δεν μας στοίχισε η ψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών αλλά το πριν και μετά, με το φανατισμό και τα φροντιστήρια στους βουλευτές». Ο κ. Μπουκώρος προειδοποίησε επίσης ότι «πάνε να γίνουν νέα λάθη με τον ΦΠΑ στον καφέ», σχολιάζοντας ότι παραμένει στο 24% στα καφενεία, καφετέριες κλπ, που έχουν τεράστια έξοδα. «Φορολογούμε τα διυλιστήρια για να δώσουμε βοήθημα στους συνταξιούχους και θα τους πάρουμε πίσω από τον καφέ που πίνουν στο καφενείο», σημείωσε. Ζήτησε δε διαφάνεια στις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία και «όχι πολιτικαντισμοί, αρμόδιοι υπουργοί να παίρνουν τηλέφωνα και να λένε ότι καθάρισαν». Είπε τέλος στον πρωθυπουργό ότι: «Ορισμένοι υπουργοί είναι απρεπείς. Και εφόσον είναι μακριά από βουλευτές σκεφτείτε πόσο μακριά είναι από τους πολίτες».

 

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι