Τί είπε ο Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο και γάμο ομόφυλων – Θα απέχει ο Βορίδης
24/01/2024Με αναφορά στην επιστολική ψήφο ξεκίνησε την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι ακόμη και αν απορριφθεί η επίμαχη τροπολογία που επεκτείνει τον δικαίωμα επιστολικής ψήφου των εκτός Ελλάδος πολιτών και στις εθνικές εκλογές, θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές.
Ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρήλθε ότι η τροπολογία που προβλέπει δικαίωμα επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, δυναμιτίζοντας την μέχρι τότε συναίνεση που είχε επιτευχθεί και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές;
Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες; Και εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό: ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία. Και να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα. Η συγκεκριμένη τροπολογία, αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει, και θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές». Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της τορπιλίζει την δυνατότητα ψήφου των αποδήμων και την εκλογή τους στη Βουλή.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σύντομη αναφορά στην συμμετοχή του στο Νταβός λέγοντας ότι φάνηκε πώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παράγει αποτελέσματα και ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει αύξηση των ξένων επενδύσεων και αντίστοιχα καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση για «μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης από τα 2.000 ευρώ στα 2.400, έως 3.500 ευρώ ανάλογα με τα παιδιά που έχει η κάθε οικογένεια. Το μέτρο αφορά περίπου 75.000 νέες γεννήσεις ετησίως -θα θέλαμε και ελπίζουμε να είναι περισσότερες- ενισχύοντας έτσι ισάριθμες οικογένειες σε όλη τη χώρα. Και μάλιστα αποδίδω ιδιαίτερη σημασία ότι θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Θα περιλάβει δηλαδή και εκείνες τις οικογένειες που απέκτησαν παιδί τον περασμένο χρόνο και γνωρίζουμε καλά ότι επιβαρύνονται ήδη από το αυξημένο κόστος των βρεφικών ειδών. Είναι μια στρατηγική πολύμορφη, πολυεπίπεδη, η οποία πολύ σύντομα θα ενταχθεί σε μια ενιαία στρατηγική για το δημογραφικό».
Γάμος ομοφύλων
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και για την τεκνοθεσία σημειώνοντας ότι αναπτύχθηκε διάλογος, ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Σημείωσε ότι «επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά».
Ακολούθως πρόσθεσε:
«Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι στα πλαίσια αυτού του δημόσιου διαλόγου εξηγήθηκε, πιστεύω λεπτομερώς, τι δεν κάνει το νομοσχέδιο: δεν μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δεν το επεκτείνει ουσιαστικά στα ομόφυλα ζευγάρια και αποκλείει τους χαρακτηρισμούς «Γονέας 1» και «Γονέας 2». Γιατί -θέλω να το τονίσω- η Ελλάδα δεν θα γίνει ένα εργαστήρι πολιτικών που δεν εφαρμόζονται παρά μόνο σε ελάχιστες χώρες του κόσμου. Με λίγα λόγια, η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς. Είναι κάτι που απαιτεί, άλλωστε, και η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν «παιδιά ενός κατώτερου θεού».
Αναφέρθηκε όμως και στις αντιπαραθέσεις που έχουν προκύψει και στην στάση της Εκκλησίας: «Ένα θέμα ισότητας δεν προσφέρεται, θα το ξαναπώ, για διχαστικές προκλήσεις και σίγουρα δεν προσφέρεται και για υπερβολικές μεγεθύνσεις. Κι έτσι υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας, τις οποίες σέβομαι απόλυτα. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, εδώ θέλω να είμαι σαφής: αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων».
Η αντίθεση της Ιεράς Συνόδου
Χθες η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας εξέφρασε την ομόφωνη αντίθεσή της για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο αναφέρονται τα εξής: «Κάθε ανατροπὴ της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου», υπογράμμιζε μεταξύ άλλων νωρίτερα Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος κατά την εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο. Στην ανακοίνωση που διαβάστηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως «η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο», ενώ «η Ιεραρχία της Εκκλησίας ηγείται και δεν άγεται».
Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε «ναρκοθετημένο, που αφήνει παραθυράκια» ενώ επισημάνθηκε πως «η Εκκλησία δεν νομοθετει αλλά δεν δέχεται να επεμβαίνει η πολιτεία. Η εκκλησία δεν μπορεί να είναι κράτος εν κρατεί, πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση μεταξύ εκκλησιαστικής και κρατικής διοίκησης». Ακόμη τονίστηκε πως «οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα έχουν βαρύτατη ευθύνη».
Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να κάνει τα ακόλουθα τρία βήματα για να δηλώσει τις θέσεις της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο: α. Αποστολή επιστολής προς τους βουλευτές του κοινοβουλίου όπου θα παρουσιάζονται με νομικά επιχειρήματα οι θέσεις της Εκκλησίας. β. Κείμενο ‘προς το Λαό’ σε πιο απλή γλώσσα, που θα αποσταλεί προς ανάγνωση στις Μητροπόλεις στις 4 Φεβρουαρίου (μαζί με διανομή φυλλαδίων) και γ. Εξουσιοδότηση σε Μητροπολίτες για ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποησης στις επαρχίες τους.
Αποχή Βορίδη
Την απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Δήλωσα τη στάση μου και είναι αποχή» είπε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην απόφασή αυτή του κ. Βορίδη σημείωναν: «Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο». Προς την αποχή προσανατολίζεται και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα.
Το νομοσχέδιο αναλυτικά εδώ