ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνέδριο ΝΔ: Τί είπαν τα κορυφαία στελέχη

Συνέδριο ΝΔ: Τι είπαν κορυφαία στελέχη

Στον στόχο της αυτοδυναμίας αναφέρονται μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί που παίρνουν τον λόγο στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ ενώ δεν παραλείπουν να καταδικάσουν τον λαϊκισμό και την δημαγωγία, όπως έκανε χθες και ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, οι διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες των στελεχών που διεκδικούν ρόλο τόσο στο κυβερνητικό παρόν όσο και  στην επόμενη ημέρα της ΝΔ,  ξεδιπλώνονται μέσα από τις ομιλίες τους στο Συνέδριο.

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Εν αντιθέσει προς τους περισσότερους συναδέλφους του που επικαλέστηκαν τον ιδρυτή της παράταξης, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέτρεξε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι “ο καλός Σαμαρείτης είχε μείνει στη μνήμη της ανθρωπότητας μέσα από το ευαγγέλιο όχι γιατί είχε καλές προθέσεις, αλλά γιατί είχε τα χρήματα να βοηθήσει την κατάλληλη στιγμή”. Τι συνέβη στη δική μας περίπτωση. Το δικό μας κυβερνητικό έργο ήταν πολύ δύσκολο στα οικονομικά και το ξέρετε όλοι.

»Δεν είχαμε τις ανέφελες εποχές που απήλαυσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μας έτυχε και τι δε μας έτυχε. Μόνο οι ακρίδες να μην πέσουν στην Αίγυπτο δε συνέβη στην εποχή μας… Λόγω της πανδημίας υποστήκαμε ένα δημοσιονομικό κόστος πάνω από 40 δισ. ευρώ. Τώρα αυτή η  υπόθεση  της ενεργειακής κρίσης και του φοβερού αυτού πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία θα μας κοστίσει από εδώ και πέρα με τα χθεσινά μέτρα πάνω από 3 δισ. ευρώ…

»Καταφέραμε και φέραμε ήδη στα ταμεία του ελληνικού κράτους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι στα διαθέσιμά μας 7 δισ. ευρώ. Και πολλά από αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν σε πάρα πολλά έργα και δράσεις από το Εξοικονομώ στην υγεία, στα νοσοκομεία, στην παιδεία, στην ψηφιακή επανάσταση, στην κινητροδότηση  επενδύσεων τα επόμενα χρόνια και προπαντός του χρόνου, στους επόμενους μήνες μέχρι να πάμε στις εκλογές».

Χρήστος Σταικούρας

Στις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέτρεξε και ο Χρήστος Σταικούρας για να προσδιορίσει την σύγχρονη φυσιογνωμία της ΝΔ. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ΝΔ που συγκροτήθηκε ως κόμμα βαθιά δημοκρατικό, λαϊκό, κοινωνικά φιλελεύθερο, ριζοσπαστικό και πολυσυλλεκτικό, ως κόμμα γνήσια προοδευτικό που τολμά να εξελίσσεται προς όφελος της πατρίδας και όλων των πολιτών. Στο πρώτο συνέδριο του κόμματος στις 5 Μαΐου 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε πολλά  και σπουδαία. Σταχυολογώ: “Η ΝΔ πιστεύει στο έθνος, πιστεύει στην ειρηνική συμβίωση των λαών και καταδικάζει κάθε πράξη βίας και αυθαιρεσίας”.

»Έκανε ταυτόχρονα τις αναγκαίες τακτικές προσαρμογές σε μεταβαλλόμενες συνθήκες πάντα με γνώμονα να υπηρετεί υπεύθυνα την πατρίδα, τον Ελληνισμό, τους πολίτες. Στη μακρά διαδρομής της υλοποίησε με σωφροσύνη και τόλμη τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές για τη χώρα. Γι’ αυτό αν και διαχρονικά πολιτεύτηκε μακριά από ψεύδη, δημαγωγίες και λαϊκισμούς, οι πολίτες με την εμπιστοσύνη τους της έχουν δώσει το υψηλότερο ποσοστό καθώς και το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων σε εκλογικές αναμετρήσεις».

Υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας, στην επίτευξη ψηλής και διατηρήσιμης μεγένθυσης, στην δημιουργία νέων, ποιοτικών, καλών θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής». 

Άκης Σκέρτσος

Σε προσωπικό τόνο κινήθηκε η ομιλία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος θέλησε να συστηθεί στο δεξιό κοινό «ως εγγονός μυλωνά και παιδί της μεσαίας τάξης». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «μου δίνετε τη δυνατότητα να ξανασυστηθώ αλλά και να ξανασυναντηθώ μαζί σας. Ελάχιστοι άλλωστε γνωρίζετε ότι ο “εξελάκιας” ή “κουτάκιας” της κυβέρνησης, όπως με αποκαλεί χαριτολογώντας ο συνάδελφος και φίλος Γρηγόρης Δημητριάδης λόγω της συνήθειάς μου να βάζω σε λίστες και σε πίνακες το κάθε τι, κρατάει από μία οικογενειακή ρίζα που διαχρονικά συμπορεύεται με αυτή την ιστορική παράταξη».

Ο κ. Σκέρτσος έβαλε την διάσταση του δικαιωματισμού στο Συνέδριο και υπογράμμισε τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του κόμματος: «Το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ζητούμενο, λοιπόν, για αυτή την Κυβέρνηση, για αυτή την παράταξη και τη χώρα μας συνολικά είναι να θέσουμε ξανά σε λειτουργία τον ανελκυστήρα της κοινωνικής ανόδου, της κοινωνικής κινητικότητας, των ίσων ευκαιριών για όλες και για όλους ανεξαρτήτως φύλου, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολιτικών πεποιθήσεων, πραγματική ισονομία, πραγματική ισοπολιτεία, πραγματικές ευκαιρίες ανέλιξης για όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει μία πιο δίκαιη κοινωνία για τους νέους της, για τις γυναίκες, για τα άτομα με αναπηρία, για τους ΛΟΑΤΚΙ, για κάθε ομάδα που βιώνει καθημερινά μικρότερες ή μεγαλύτερες ανισότητες και εμπόδια, που δεν έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για να γίνει η καλύτερη εκδοχή αυτού που ονειρεύεται και αυτού που μπορεί».

Κώστας Αχ. Καραμανλής

Την δική του ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στην ακραία δεξιά τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη. Ο κ. Καραμανλής έκανε αναδρομή στις ιδρυτικές αρχές της ΝΔ όπως τις έθεσε ο ιδρυτής του κόμματος που κατά την ανάγνωσή του έθεσε στον ιδεολογικό πυρήνα της παράταξης «αυτό που ονομάσαμε πρώτοι εμείς φιλελευθερισμό. Το σύστημα που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς, με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Βέβαια η νεοφιλελεύθερη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκης απέχει από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που προτάσσει διαχρονικά ο καραμανλισμός, αλλά αυτό το αντιπαρήλθε ο νεότερος της πολιτικής οικογένειας. Αντίθετα είπε: «Είναι η Κυβέρνηση της ΝΔ, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, η παράταξη που παραμένει πιστή στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που σκέφτεται και δρα υπέρ των αδύναμων, των πολλών και όλων των Ελλήνων».

Αναφέρθηκε επίσης στο οικονομικό, κοινωνικό και ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, σχεδόν μισό αιώνα μετά την ίδρυση της παράταξης. «Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, γιατί αυτή είναι η ΝΔ, η μεγάλη κεντροδεξιά πατριωτική παράταξη, αυτή που διαχρονικά διασφαλίζει τα συμφέροντα του έθνους και αυτή που όπως είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από πολλά χρόνια, δεν εγκλωβίστηκε ποτέ στις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς, αλλά κατάφερε διαχρονικά να εντάξει στους κόλπους της πολίτες και πολιτικούς από όλους τους ιδεολογικούς χώρους… Η ΝΔ δεν θα γίνει ποτέ κλειστό κλαμπ και μαυσωλείο. Έχει ανοιχτές τις πόρτες σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Μάκης Βορίδης

Την δική του δεξιά ιδεολογικο-πολιτική πλατφόρμα ξεδίπλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Συνέδριο της ΝΔ. Είπε ότι «η παράταξη μας πάντοτε βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Υπήρξαν κρίσιμες ιστορικές στιγμές για τη χώρα στην πολιτική της διαδρομή που αν ακούγαμε την Αριστερά –να λέμε τα πράγματα λίγο με το όνομα τους– αν ακούγαμε την Αριστερά, η χώρα θα είχε γίνει σοβιετικό καθεστώς. Κάποιοι πολέμησαν και νίκησαν τότε τον κομμουνισμό για να είναι η χώρα σήμερα μια ελεύθερη, δυτική δημοκρατία και αξίζει να τους τιμάμε και να τους θυμόμαστε.

»Σε μια άλλη λοιπόν ιστορική φάση αυτοί που θα έπρεπε να είχαν διδαχθεί δεν διδάχθηκαν. Κάποιοι φώναζαν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έβαζε την Ελλάδα στην ΕΕ. Πάλι βρέθηκαν στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Το δε εντυπωσιακό με όλους αυτούς είναι ότι βρίσκονται συνεχώς στη λάθος πλευρά της ιστορίας και συνεχώς επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, χωρίς καμία περίσκεψη, χωρίς κανένα αναστοχασμό, χωρίς καμία αμφιβολία.

»Οι ίδιοι, ήταν εκείνοι που εν συνεχεία έπαιξαν την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια όταν μας έλεγαν ότι είμαστε γερμονοτσολιάδες, ότι θα μας κρεμάσουν στην πλατεία Συντάγματος γιατί παλεύαμε σε μια πτωχευμένη χώρα να την κρατήσουμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης όλα εκείνα τα δύσκολα χρόνια του μνημονίου. Αυτή η παράταξη κράτησε τη χώρα όρθια όλες εκείνες τις δύσκολες ώρες, για να είμαστε εδώ σήμερα να συζητάμε για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας».

Στο ερώτημα γιατί είναι στην λάθος πλευρά της ιστορίας απάντησε: «Γιατί υποστηρίζουν τις λάθος ιδέες. Είναι οι ιδέες τους που είναι λάθος, που τους οδηγούν κάθε φορά στη λάθος πλευρά της ιστορίας». Ο κ. Βορίδης αφού έκανε μία ανάλυση γιατί ο εξισωτισμός που αναπτύσσεται στο δημόσιο και αφορά 840.000 εργαζόμενους αναπαράγει τις ιδέες της Αριστεράς έδωσε την απάντηση για να σταματήσει η αναπαραγωγή του:

«Τί φτιάχνουμε; Ένα νέο κράτος που νικάει τον εξισωτισμό, που ανατρέπει δομημένα στερεότυπα δεκαετιών». Κλείνοντας είπε ότι «οι μάχες αυτές που δίνουμε βεβαίως είναι μάχες για το πολιτικό μας πρόγραμμα, αλλά κυρίως είναι μάχες για την υπεράσπιση των μεγάλων διαχρονικών αξιών της παράταξης μας, του Έθνους και της Ελευθερίας. Αυτές οι μεγάλες αξίες μας φωτίζουν, τις εκφράζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί του θα πάμε νικηφόρα για μία ακόμη φορά στις εκλογές».

Θάνος Πλεύρης

«Η παράταξή μας ήταν πάντοτε η παράταξη της ευθύνης και ήταν η παράταξη η οποία ερχόταν σε αντίθεση με τον λαϊκισμό», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Μίλησε και εκείνος για την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές: «Φτάσαμε όμως πλέον στο τελευταίο έτος της διακυβέρνησής μας. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι η προσπάθεια που γίνεται με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από όλους εμάς όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να συνεχιστεί.

»Και για να συνεχιστεί θα πρέπει να είναι Κυβέρνηση η ΝΔ, αυτοδύναμη Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης. Συνεπώς, σε αυτό το τελευταίο έτος θα πρέπει όλοι ξυπνώντας το πρωί να σκεφτόμαστε είμαι εγώ υπεύθυνος, η παράταξη πρέπει να κερδίσει όχι για το καλό του κόμματος, για το καλό της πατρίδας.  Διότι η ΝΔ, η κεντροδεξιά παράταξη έχει  ένα και μοναδικό πρόταγμα, την πατρίδα μας, το έθνος μας».

Βασίλης Κικίλιας

«Λαϊκό κόμμα και λαϊκή παράταξη σημαίνει να υπηρετούμε τους πολλούς, να σεβόμαστε τους πολλούς, να αγαπάμε τους πολλούς, να ματώνουμε για τους πολλούς, να μη ξεχνάμε τους πολλούς», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Δήλωσε ότι είναι «τιμή του που είναι υπουργός αυτής της Κυβέρνησης και που εκπροσωπεί σε όλη αυτή τη διαδρομή τη ΝΔ».

Αναφέρθηκε στον αντικείμενό του που είναι ο τουρισμός, σημειώνοντας ότι στηρίζει τον αγροτικό και εμπορικό κόσμο της χώρας και πρόσθεσε ότι αποτελεί το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Ακολούθως αναφέρθηκε στους ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό: «παρακαλώ πάρα πολύ, σεβασμό, αγάπη, φροντίδα, υγιείς σχέσεις εργασίας στους ανθρώπους του τουρισμού. Πολύ σημαντικό το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τον κατώτατο μισθό. Παρακαλώ οι ξενοδόχοι –οι πιο πολλοί είναι έντιμοι επαγγελματίες, μοντέρνοι, σέβονται τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζομένους– γι’ αυτούς τους λίγους, όμως, που δεν το κάνουν, τα Υπουργεία Εργασίας Ανάπτυξης και Τουρισμού θα είναι αμείλικτα».

Κυρίες και κύριοι, τελειώνω εδώ λέγοντας τα εξής: «Κάθε χρόνο μαζευόμαστε εδώ και καλώς. Κάθε χρόνο μιλάμε όλοι σωστά. Μεγάλο κόμμα, πλουραλιστικό κόμμα, με πολλούς-πολλούς ανθρώπους, με διαφορετικές οπτικές. Έχει δικαίωμα και να διαφωνεί κανείς και να συγκρούεται και να λέει πράγματα».

Κυριάκος Πιερρακάκης

«Η αυτοδύναμη Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναμες κυβερνήσεις και χρειάζεται αυτοδύναμη ΝΔ και χρειάζεται το χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομιλία του στο Συνέδριο της ΝΔ.
Αναφέρθηκε στη νίκη της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές: «Έπρεπε να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση αυτοδύναμη, μία καθαρή εντολή για να μπορέσει να αλλάξει η χώρα σελίδα. Διαχειριζόμαστε ενώ υλοποιούμε ένα πρόγραμμα καθ’ ολοκληρίαν, γιατί υπάρχει ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι και αυτό το σταθερό χέρι στο τιμόνι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει».

Αναφέρθηκε όμως και στις επόμενες εκλογές λέγοντας: «δεν θα επιτρέψουμε και κάτι άλλο. Δεν θα επιτρέψουμε σε εκείνους που στο παρελθόν επένδυσαν στο διχασμό, σε ένα χρόνο από τώρα, όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές να επενδύσουν και σε κάτι άλλο. Όχι στην εναλλακτική πρόταση –γιατί αυτή δεν υπάρχει– αλλά στην ακυβερνησία, την ασυνεννοησία. Και ο καθένας από εμάς πρέπει να υποσχεθεί κάτι στον εαυτό του. Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνήσει την Ελλάδα η ακυβερνησία, που μέσα από κόμματα και ομάδες θα συναινέσουν στην ασυνεννοησία».

Άδωνις Γεωργιάδης

Με τον στόχο της αυτοδυναμίας ευθυγραμμίστηκε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ  Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Συνέδριο, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του λαϊκισμού. Ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης: Στόχος είναι «να δώσουμε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη νέα αυτοδυναμία της ΝΔ για να συνεχίσει να κρατά γερά το τιμόνι της χώρας. Η παράταξη μας από την ίδρυση της έχει μια εθνική, ιστορική αποστολή. Να πολεμάει τον λαϊκισμό ο οποίος είναι και ο κακός δαίμονας αυτής της χώρας».

Εξέφρασε το γνωστό του μένος κατά της Αριστεράς: «Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να μην ξανακυβερνήσει ξανά η Αριστερά. Αυτή η Αριστερά του λαϊκισμού, αυτή η Αριστερά που πάντα, όσο εμείς λέμε και το λέμε με υπερηφάνεια ότι η παράταξή μας είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αυτοί καταφέρνουν να είναι πάντα στη λάθος πλευρά της ιστορίας και δεν πρέπει ποτέ να τους αφήνουμε ούτε μία ίντσα ιδεολογικού χώρου για να κάνουν την προπαγάνδα τους». Με αφορμή την ουκρανική κρίση επιτέθηκε και σε δυνάμεις του δεξιού φάσματος: «θλίβομαι γιατί υπάρχει ένα κομμάτι του πολιτικού φάσματος κυρίως από τα δεξιά μας που το παίζουν και πατριώτες οι οποίοι μας λένε ότι τα συμφέροντά μας με τη Ρωσία του Πούτιν θα έπρεπε να μας κάνουν να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί».

Είπε ότι  «είναι οι ίδιοι που κατηγορούν τις ΗΠΑ ή την Γερμανία, παραδείγματος χάριν, ότι δεν μας στηρίζει όσο πρέπει στις τουρκικές διεκδικήσεις, στην παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία διότι κοιτάνε, λέει, οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι τα συμφέροντά τους. Και για αυτό το οποίο κατηγορούν την Αμερική, τη Γερμανία, τη Δύση θέλουν η Ελλάδα να το κάνει στην Ουκρανία και δεν ντρέπονται. Πρέπει, λοιπόν, με θάρρος να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό σε αυτή του την επιλογή γιατί είναι μία εθνική επιλογή, μία επιλογή που μας γεμίζει υπερηφάνεια και που βάζει για άλλη μία φορά, προσέξτε, όχι μόνο την παράταξή μας αυτή τη φορά αλλά την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι