Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Νεφέλη Λυγερού

Απανωτές συσκέψεις και συναντήσεις με στόχο να χαραχτεί πολιτική σε οικονομία, προσφυγικό-μεταναστευτικό, εκπαίδευση και δημόσια ασφάλεια έχει σχεδιάσει για την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε το πρωθυπουργικό επιτελείο. Προτεραιότητα να δοθεί άμεσα στο να δοθεί το πρώτο στίγμα προθέσεων της νέας κυβέρνησής. Και όλα αυτά, υπό τη σκιά του γεωτρύπανου “Γιαβούζ” και του σεισμογραφικού πλοίου “Μπάρμπαρος” που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της ανεπίσημης πρόσκλησης του Ταγίπ Ερντογάν να εκκρεμεί.

Οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να κερδίσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο στοίχημα: αυτό της καθημερινότητας. Έχοντας επιδείξει ικανοποιητική προετοιμασία, τώρα μπαίνει στα βαθιά, δρομολογεί την υλοποίηση του πολιτικού του σχεδίου. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη του μηνός.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πολιτικά σημαντική και γι’ αυτό πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η ΝΔ, εξάλλου, κέρδισε τις εκλογές με μεταρρυθμιστική ατζέντα. Δεν είναι τυχαίο ότι στέλεχος της κυβέρνησης χαρακτήρισε τις φοροελαφρύνσεις που θα θεσπίσει η νέα κυβέρνηση σαν «βάλσαμο στις πληγές επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Αυτές τις μέρες ξεκινούν και οι επαφές με τους θεσμούς. Αύριο το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντά τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον οποίον θα συζητήσει την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Ρέγκλινγκ έχει εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν την έντονη ανησυχία του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2019, με την κυβέρνηση της ΝΔ να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως το κύμα των υπό υλοποίηση μεταρρυθμίσεων θα διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η ισορροπία μεταξύ του φρένου που βάζουν οι θεσμοί και της εκπλήρωσης των προεκλογικών εξαγγελιών περί φορολογικών ελαφρύνσεων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προηγείται όλων, όμως, το νομοσχέδιο (θα κατατεθεί μέσα στον Ιούλιο) που αφορά στην λειτουργία της κυβέρνησης. Εκεί θα προστεθεί και η επίμαχη διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κυβέρνηση επιθυμεί να διαμηνύσει ότι μπαίνει οριστικό τέλος στην αίσθηση ανομίας που ταλάνισε τα ελληνικά πανεπιστήμια. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν και άλλες υψηλού συμβολισμού κινήσεις στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας, που έχουν ως στόχο να ικανοποιήσουν την σχετική απαίτηση των πολιτών.

Παράλληλα με τα εσωτερικά ζητήματα, στο τραπέζι παραμένουν και τα ελληνοτουρκικά. Παρασκηνιακά γίνονται κινήσεις. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι τόσο η Αθήνα, όσο και η Άγκυρα δεν προτίθενται άμεσα να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Αν μη τι άλλο, όμως, ο εθνικό θέμα θα βρει τρόπο να χωρέσει στο βεβαρυμένο πρόγραμμα του νέου πρωθυπουργού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι