Τι είπε η Εκπρόσωπος για Προανακριτική, συνεπιμέλεια και άλλα τινά
20/05/2021Κανένα ειδικό προνόμιο για τους πλήρως εμβολιασμένους δε θα υπάρξει έως ότου υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης στο εμβόλιο για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε περισσότερες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, μετά τα ΕΚΑΜ.
Η κυβερνητική Εκπρόσωπος ανέφερε ότι, όσον αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και το κατά πόσο θα είναι αναγκασμένοι οι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν ή να μετατεθούν σε θέση που δε συναναστρέφονται με κόσμο, η συζήτηση θα ανοίξει τον Σεπτέμβρη. Σχεδόν τρεις εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση έως την Τετάρτη, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους πλήρως εμβολιασμένους ανέρχεται στους περίπου 1.7 εκατομμύριο.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η πλατφόρμα για τους άνω των 40 με το σύνολο των διαθέσιμων εμβολίων θα είναι ανοιχτή από αύριο Παρασκευή, ενώ σε ό,τι αφορά την “Γαλάζια Ελευθερία”, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 40 νησιά, ενώ αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να ολοκληρωθούν σε ακόμη 27. Για την περαιτέρω αναβάθμιση του ΕΣΥ, θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους 4.000 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός.
Ειδική μνεία έκανε η κυρία Πελώνη και στην εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός χθες Τετάρτη, για την αναβάθμιση 14 ελληνικών αεροδρομίων. Τα αεροδρόμια αντιστοιχούν σε 11 νησιά και 3 ηπειρωτικές περιοχές ανά τη χώρα, ενώ η επένδυση σε αυτά αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και να δημιουργήσει πάνω από 11.500 νέες θέσεις εργασίας.
Συγκρούσεις στη Βουλή
Στο μέτωπο της Βουλής, βαρύτατους χαρακτηρισμούς επέλεξε η Αριστοτελία Πελώνη για τα όσα ακούγονται στην Προανακριτική για την υπόθεση Παππά-Καλογρίτσα. «Τα όσα αποκαλύπτονται δείχνουν πώς λειτουργούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και παραπέμπουν σε λειτουργία παρακράτους», ανέφερε. Ευκαιρία βρήκε να γρονθοκοπήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το ζήτημα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων. Χαρακτήρισε την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τη νέα ρύθμιση ως «κορύφωση της πολιτικής υποκρισίας του», ενώ ισχυρίστηκε ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης, επιδιώκει το να μην είναι ισότιμη η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.
Τους έντονους χαρακτηρισμούς πάντως επέστρεψε προς την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη έχει αναδειχτεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας», είπε κατά την ομιλία του για το νόμο της συνεπιμέλειας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατήγγειλε επίσης τον τρόπο που διεξάγεται η νομοθετική διαδικασία τους τελευταίους μήνες «με εντολές του πρωθυπουργού», καθιστώντας προσωπικά υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας στο “κατηγορώ” του, την κακοποίηση που δέχεται η δημοκρατία δια της σειράς απευθείας αναθέσεων, υπόθεση για την οποία προ ημερών, βουλευτές και τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, κατέφυγαν στη δικαιοσύνη.
Πίεση για τη συνεπιμέλεια και το ελικόπτερο
Σε ό,τι αφορά το νέο νόμο για τη γονεϊκή συνεπιμέλεια που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή, αλλά και τις μάλλον έντονες διαφωνίες που έχουν εκφράσει δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ, οι κυρίες Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε διπλωματικά ότι «η συζήτηση του νομοσχεδίου είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση είναι ανοικτή να ακούσει τις ενστάσεις των βουλευτών, γι’ αυτό γίνεται η συζήτηση και η διαβούλευση πριν την ψήφιση».
Δεν απάντησε πάντως, στο εάν θα γίνουν τελικά δεκτές κάποιες από τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές της συμπολίτευσης. Η κυρία Γιαννάκου από μεριάς της, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το σχέδιο νόμου του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ η κυρία Κεφαλογιάννη δεν έχει ανακοινώσει κάτι σε σχέση με την ψήφο της.
Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα της επιστροφής του πρωθυπουργού και της συζύγου του από την Τήνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η κυρία Πελώνη απάντησε ότι «λόγω αλλαγής στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μίσθωσε ιδιωτικό ελικόπτερο για την επιστροφή του στην Αθήνα, επιλέγοντας να μη μετατρέψει σε ταξί τα ελικόπτερα του στρατού.» Σημειώνεται, ότι βάσει προγράμματος ο πρωθυπουργός θα επέστρεφε στην Αθήνα με το πλοίο της γραμμής.