Τι είπε ο Μητσοτάκης για Γαλλία, Τουρκία και μεταναστευτικό
30/09/2021Η συμφωνία με τη Γαλλία ήταν το πρώτο θέμα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τον Στίβεν Ερλάνγκερ των New York Times, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος έθεσε μάλιστα το ερώτημα, γιατί έγινε η συμφωνία με τη Γαλλία, αφού υπάρχει το ΝΑΤΟ.
Απαντώντας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία επιτρέπει στις δύο χώρες να υπερασπιστούν η μία την άλλη, εάν χρειαστεί, και σημείωσε, ότι δεν επηρεάζεται η συμμετοχή και η στήριξη της Ελλάδας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αντιθέτως, όπως είπε, η συμφωνία «συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών – μελών του». Την θέση αυτή τόνισε χθές και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαιρετίζοντας την εξέλιξη.
Διευκρινίζοντας πάντως, αφού είπε ότι είναι «υποχρέωσή» του να υπερασπιστεί τη χώρα, πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία είναι και μία ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της ΕΕ να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της σε περιοχές, όπου το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ποιες είναι όμως αυτές οι περιοχές;
Γαλλία και Ανατολική Μεσόγειος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε ευθέως στην Τουρκία. Εξάλλου, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία με τη Γαλλία δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά προασπίζει την άμυνα της χώρας και τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή. Σε μια προηγούμενη αποστροφή του ωστόσο, αφού ανέφερε τα τεχνικά στοιχεία της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών Belharra (αναγκαιότητα ανανέωσης Στόλου, καλό τίμημα, καλός χρόνος παράδοσης) πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τον Μακρόν, και ειδικότερα το άρθρο της “αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής”, «συμβολίζει τη δέσμευση και το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο των τελευταίων εβδομάδων , τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Επανέλαβε δε, ότι επίκειται η υπογραφή της συμφωνίας για πενταετή επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και έκανε λόγο για «αλληλοσυμπληρωματικές πρωτοβουλίες».
Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές, επαναλαμβάνοντας τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιλυθούν ειρηνικά. Έκανε, ωστόσο, ειδική αναφορά στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, τονίζοντας ότι δεν απολογείται για το ότι υπερασπίστηκε τα σύνορα της χώρας στην κρίση του Έβρου, τον Μάρτιο του 2020.
Τουρκία και μεταναστευτικό
Είπε πάντως ότι θα συνεργαστεί με την Τουρκία για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα «μπορεί να κάνει περισσότερα» σε αυτό το θέμα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Έθιξε δε ιδιαιτέρως, το θέμα των “επιστροφών” που περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στις διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και επισήμανε ότι μερικές χώρες της Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Επισημαίνοντας ότι υπάρχει «ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» είπε ότι αυτό «είναι άδικο» για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης και στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου για να τονίσει ότι μια συμφωνία επ’ αυτού θα ήταν πολύ σημαντική εξέλιξη, αν και δήλωσε ότι δεν είναι «πολύ αισιόδοξος για αυτό το ζήτημα, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «δεν είναι αντιφατικό να υπερασπίζεσαι τα σύνορα σου με ταυτόχρονο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το πώς χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση «το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων» και ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα επισκεφτεί τη Σάμο και το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν ψήφισε υπέρ της, αλλά θα την σεβαστεί. Τέλος, σε ό,τι αφορά την πανδημία, αναγνώρισε ότι στο θέμα των εμβολιασμών «είμαστε λίγο πιο πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Είπε πάντως ότι δεν θα επεκταθεί περαιτέρω η υποχρεωτικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και στα γήπεδα».