Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών

default image

Όπως ακριβώς συνέβη το καλοκαίρι, με στόχο το άνοιγμα της τουριστικής οικονομίας, έτσι και τώρα η κοινωνία καθοδηγείται συστηματικά σε μια λανθασμένη κατεύθυνση. Κεντρικό θέμα της πολιτικής θεματολογίας έχει γίνει η έξοδος από το lockdown, ενώ πρωτεύον στόχος θα έπρεπε να είναι η αποφυγή του τρίτου κύματος της πανδημίας. Η ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ χρησιμοποιείται στη χώρα μας ως ευκαιρία για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και την καλλιέργεια μιας τεχνητής αισιοδοξίας.

Μικροκομματικές ίντριγκες και υποθέσεις που αράχνιαζαν για χρόνια βγαίνουν από το συρτάρι για να εξυπηρετήσουν την τεχνητή κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας. Την ψευδαίσθηση της επιστροφής στην κανονικότητα. Το βασικό συμπέρασμα από τη διαχείριση της πανδημίας κατά τη διάρκεια του ενός πλέον έτους από την έναρξή της είναι ότι τα βασικά κριτήρια στις κρίσιμες στιγμές της διαδικασίας λήψης αποφάσεων είναι πολιτικά και οικονομικά και όχι υγειονομικά. Η αρμόδια επιτροπή των ειδικών έχει περιοριστεί σε έναν συμβουλευτικό ρόλο.

Η ιατρική έχει παραγκωνισθεί από την πολιτική και οι γιατροί από τους ινστρούχτορες της μικροπολιτικής, με αποτέλεσμα η πολιτεία να εκπέμπει το λάθος μήνυμα. Η περίοδος που βιώνουμε θυμίζει τον Ιούνιο του 2020, τότε που το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης έγινε προϊόν εκμετάλλευσης για την κατασκευή μιας συλλογικής πλάνης. Όταν η στρατηγική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της πανδημίας άλλαξε αιφνιδιαστικά και το μήνυμα “Μένουμε Σπίτι” αντικαταστάθηκε από το αφήγημα «Restart Greece».

Από εκείνη τι στιγμή, το ένα λάθος ακολούθησε το άλλο. Η λανθασμένη στρατηγική οδήγησε σε ένα φαύλο επιδημιολογικό και οικονομικό κύκλο. Η Ελλάδα διαφημίσθηκε μαζικά ως ένας προορισμός για όλους, χωρίς καν να είναι υποχρεωτικά τα τεστ για τους ξένους επισκέπτες από χώρες με χειρότερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, “έπεσαν τελείως έξω”. Η στρατηγική του τουρισμού της αγέλης αποδείχτηκε ένα τεράστιο οικονομικό και ανθρωπιστικό φιάσκο. Το άνοιγμα του τουρισμού έκλεισε χειρότερα από τα δυσμενέστερα σενάρια και η Ελλάδα ξαναμπήκε σε καραντίνα. Ενώ τα έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό ανήλθαν συνολικά σε 3,5 δισ. ευρώ, το κόστος του lockdown για ένα μόνο μήνα κοστίζει 5 δισεκατομμύρια. Ο απόλυτος παραλογισμός.

Το πέσαμε τελείως έξω του Γεωργιάδη

Όπως ομολόγησε ο υπεύθυνος υπουργός για την εφαρμογή του διακυβεύματος της “ισχυρής ανάπτυξης”, με το οποίο η ΝΔ κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές, «πέσαμε τελείως έξω κι εμείς ως προς την σφοδρότητα του δεύτερου κύματος… η κεντρική μας φιλοσοφία, και η συγκέντρωση που βάλαμε στο μυαλό μας, ήταν πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία, σκεπτόμενοι ότι έχουμε 5 μήνες να διορθώσουμε την οικονομική ζημία του Μαρτίου και του Απριλίου.

»Σε αυτή μας την συγκέντρωση δεν είδαμε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε τόσο γρήγορα και τελικά εξαπλώθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι αναμέναμε. Αυτό όμως ήταν το πρωτόγνωρο που έκανε τη διαφορά. Πιθανόν αν είχαμε σκεφτεί ότι ο ιός δεν θα’ ρθει τον Οκτώβριο αλλά θα έρθει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να είχαμε κινηθεί λίγο διαφορετικά», δήλωσε ειλικρινά.

Αυτό το λάθος παράδειγμα συνεχίζει να κοστίζει κάθε μέρα δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, 170 συνάνθρωποί μας είχαν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Μετά την απόφαση για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, η έλευση του δευτέρου κύματος οδήγησε στο θάνατο 5.400 συνανθρώπους μας. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα. Αυτή τη φορά, η άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία.

Τα δεδομένα από όλον τον κόσμο είναι καταιγιστικά. Η μία χώρα μετά την άλλη ενισχύουν τους περιορισμούς για την αποφυγή του μεταλλαγμένου κορονοϊού που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Την ίδια στιγμή, το κλίμα στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικό. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έχουν ως τίτλο το άνοιγμα της αγοράς, των σχολείων και των χιονοδρομικών κέντρων.

Ενώ στο Ισραήλ έχουν ήδη εμβολιαστεί 2.400.000 πολίτες, εμείς ανοιγοκλείνουμε τα κομμωτήρια. Η κοινωνία δεν έχει κουραστεί με τα μέτρα. Έχει εξαντληθεί με την αντιφατικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα της ευφορίας που εκπέμπεται δεν οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση. Το θέμα δεν είναι η έξοδος από το lockdown. Το πρωτεύον ζήτημα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.

Κατασκευασμένο κλίμα αισιοδοξίας

Απέναντι στο κατασκευασμένο αφήγημα της χαλαρότητας, στην Ελλάδα απουσιάζει ο λόγος ενός ειδικού όπως ο Δρ. Φάουτσι, ο οποίος δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με τον ισχυρότερο άνθρωπο του πλανήτη για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής διέπρεψε όταν ανέλαβε την ευθύνη αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας. Ο διακοσμητικός ρόλος δεν του ταιριάζει.

Ευθύνη της επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι το κατασκευασμένο κλίμα αισιοδοξίας δεν θα εκπέμψει και πάλι το λάθος μήνυμα στην κοινωνία με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί άσκοπα το επιδημιολογικό φορτίο, να διασφαλίσει ότι η αλλαγή πολιτικής και τα μέτρα χαλάρωσης που εφαρμόζονται δεν βασίζονται και πάλι σε μια λανθασμένη εκτίμηση για τη μεταδοτικότητα του ιού και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσουν στο ξέσπασμα του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Εάν ξεσπάσει το τρίτο κύμα, η εικονική πραγματικότητα που κατασκευάζεται θα είναι αδύνατον να συντηρηθεί. Τα δευτερεύοντα θα πάψουν να είναι πρωτοσέλιδα. Ας μην βιαζόμαστε. Η ώρα της σεξουαλικής απελευθέρωσης που θα ακολουθήσει το τέλος της πανδημίας δεν έχει έλθει ακόμα. Πρέπει πρώτα να την βγάλουμε καθαρή. Σε διαφορετική περίπτωση, με αυτά τα δεδομένα, το διακύβευμα των επομένων εκλογών δεν θα είναι η οικονομία, αλλά η απώλεια της αίσθησης για την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι