Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντεπιτίθεται στη Γερμανία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντεπιτίθεται στη Γερμανία

Με αυστηρή ανακοίνωση απάντησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόφαση που προηγήθηκε από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, στις 5 Μαΐου. Οι Γερμανοί δικαστές ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσαν υπόλογη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PSPP) ύψους 2 τρισ. ευρώ, κρίνοντας ότι ο τρόπος που αυτό δρομολογήθηκε το 2018 είναι εν μέρει αντισυνταγματικός. Όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο “υπενθυμίζει” τη θεσμική υπεροχή του.

Προειδοποιεί, επίσης, ότι διακυβεύεται η έννομη τάξη στης Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση που τα εθνικά δικαστήρια αρχίσουν να αμφισβητούν την ανωτερότητα του ευρωπαϊκού Δικαίου και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αν και η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι «υπηρεσίες του θεσμικού οργάνου ουδέποτε σχολιάζουν απόφαση εθνικού δικαστηρίου», η συνέχεια του κειμένου κάνει ακριβώς αυτό.

«Υπενθυμίζεται ότι, κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου, η προδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου δεσμεύει το εθνικό δικαστήριο όσον αφορά την επίλυση της διαφοράς της κύριας δίκης. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης, το Δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε από τα κράτη μέλη για τον σκοπό αυτόν, είναι το μόνο αρμόδιο να διαπιστώσει ότι μια πράξη θεσμικού οργάνου της Ένωσης είναι αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο».

Εμμέσως πλην σαφώς, το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου επιρρίπτει ευθύνες στους Γερμανούς δικαστές ότι, με την απόφασή τους, «θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να θίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του δικαίου». Τα εθνικά δικαστήρια, επισημαίνει, πρέπει να εγγυώνται πλήρως το δίκαιο της Ένωσης ώστε να διασφαλίζεται η «ισότητα των κρατών-μελών».

Γερμανική κωλυσιεργία

Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απηχεί την άποψη που είναι διάχυτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ότι δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν τα εθνικά δικαστήρια να αμφισβητούν τις εκάστοτε κινήσεις της ΕΚΤ και να πρέπει να προετοιμάζεται αντίστοιχη απάντηση. Άλλωστε, οι Γερμανοί δικαστές απευθύνονται πρωτίστως στη γερμανική κυβέρνηση και τη Βουλή, διατάζοντάς τες να “παρακολουθούν” την ΕΚΤ.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο οποίο αναφέρονταν οι Γερμανοί αφορούσε σε αυτό που ξεκίνησε το 2015 και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να εγκρίνει τη νομιμότητά του, το 2018. Όμως, άνοιξαν τον πολιτικό δρόμο σε δυνάμεις όπως το AfD, το οποίο είχε ισχυριστεί ότι παραβιάζονται οι Συνθήκες της ΕΕ, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση Μέρκελ, να αμφισβητήσει και το πιο πρόσφατο πρόγραμμα PEPP που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κύκλοι της Κομισιόν, εν τω μεταξύ, δεν αποκλείουν περαιτέρω αντιδράσεις, ως και νομική προσφυγή κατά της Γερμανίας. Πάντως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι απέκλεισε το ενδεχόμενο να επηρεάσει η υπόθεση αυτή τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης. Θα παίξει ρόλο όμως στο “μεγάλο παζάρι” που διαδραματίζεται στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου αναφορικά με την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού. Δεν αποκλείεται τα εθνικά δικαστήρια να γίνουν ένας ακόμα “παίκτης” σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι