ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το παρασκήνιο της εκδήλωσης που διχάζει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Η εμπλοκή Τσίπρα

"Aπέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;" – Το παρασκήνιο της εκδήλωσης που διχάζει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Γκουτζάνης

“Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;”, είναι ο τίτλος της εκδήλωσης την διοργάνωση της οποίας ανέλαβε τελικά η “Εφημερίδα των Συντακτών” και στην οποία ομιλητές είναι ο φιλόδοξος Διονύνης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η αποτυχούσα στην διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά και ο φέρελπις Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ.

Από μόνη της η ανακοίνωση της εκδήλωσης σήκωσε πολύ σκόνη στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί για ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση στο ερώτημα “ποιος απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη;” είναι αυτονόητη: ο Στέφανος Κασσελάκης. Παρομοίως στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η απάντηση είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οποιαδήποτε άλλη απάντηση συνιστά αμφισβήτηση των αρχηγών των δύο κομμάτων και ακολούθως και συνολικά του κόμματος ως προς την δυνατότητα να αρθρώσουν μία εναλλακτική πρόταση στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η διατύπωση του ερωτήματος που υπονοεί αναζήτηση άλλου προσώπου, πέραν των εκλεγμένων με δημοκρατικές διαδικασίες αρχηγών, συνιστά αμφισβήτηση, ακόμη και αν δεν απαντηθεί. Γι’ αυτό άλλωστε και η εκδήλωση προκάλεσε στον μεν ΣΥΡΙΖΑ δυσαρέσκεια της ηγεσίας απέναντι στον Διονύση Τεμπονέρα, στο δε ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Πρωτοβουλία Τεμπονέρα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον Τεμπονέρα, ο οποίος θέλησε να την εμφανίσει ως εκδήλωση της εφημερίδας. Από την πλευρά της Κουμουνδούρου δείχνουν ότι προς το παρόν “απαξιούν”. Ο Διονύσης Τεμπονέρας σε κάθε συνεδρίαση οργάνου στο οποίο συμμετέχει, Πολιτική Γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή, εμφανίζεται με θέσεις που αμφισβητούν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και εμμέσως πλην σαφώς ασκούν κριτική στις αποφάσεις της ηγεσίας.

Σκεπτόταν να βάλλει υποψηφιότητα για την ηγεσία, αλλά τελικά δεν έβαλε, ενώ αργότερα προβληματίστηκε για το αν θα αποχωρήσει αλλά τελικά έμεινε. Πρωτοστατεί σε μία συζήτηση για το τι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, ανάλογα με τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα του χώρου. Μόνο που η συζήτηση είναι πρωθύστερη και εκ των πραγμάτων λειτουργεί υπονομευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προδικάζει ένα όχι καλό αποτέλεσμα.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, μετά την έντονη αλλά παρασκηνιακή πίεση, διέρρευσε ότι απλώς ανταποκρίθηκε σε μία πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα. Το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει την συνολικότερη δυσαρέσκεια για τις κινήσεις του κ. Χριστοδουλάκη, όπως πχ για την συνάντησή του,  δίχως να έχει ενημερώσει την ηγεσία, με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Εκείνη που δεν έχει κανένα ζήτημα, μάλλον το αντίθετο είναι η Νέα Αριστερά. Η εκδήλωση μοιάζει να εξυπηρετεί τις δικές της στοχεύσεις. Σε διαρροή της σημειώνει: «Η Νέα Αριστερά προσκλήθηκε στην εν λόγω εκδήλωση υπό την αιγίδα της “Εφημερίδας των Συντακτών”. Ανταποκριθήκαμε θετικά καθώς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο ιδίως όταν αφορά το μέλλον του ευρύτερου χώρου. Η συγκρότηση της Νέας Αριστεράς άλλωστε έγινε αναγνωρίζοντας το κενό εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Στο κάδρο ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Η συνάντηση που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Διονύση Τεμπονέρα περιέπλεξε περαιτέρω την κατάσταση, καθώς θέλοντας και μη ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός μπήκε στο εσωκομματικό κάδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαρροή ότι ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται στελέχη που του ζητούν συνάντηση και ότι είχε κανονιστεί πριν από καιρό, μάλλον δείχνει αμηχανία. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι πολύ έμπειρος, ώστε να μην αντιληφθεί τους συνειρμούς που δημιουργεί η συνάντηση. Θα μπορούσε να την μεταθέσει για αργότερα.

Άλλωστε στην ερώτηση “απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;”, αρκετοί απαντούν Αλέξης Τσίπρας, παραβλέποντας ότι η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη δημιουργήθηκε το 2019-2023 επί ηγεσίας Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, που εκ του αποτελέσματος δεν μπόρεσε να τον αντιμετωπίσει και να την αποτρέψει.

Παρόλα αυτά είναι αρκετοί οι φίλοι του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ , στον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο, που διατείνονται ότι θα είναι παρών στην ανασύσταση του χώρου της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, εάν και εφόσον στις ευρωεκλογές τα αποτελέσματα πιστοποιήσουν κενό εκπροσώπησης. Με την παρουσία του όμως και τις διαρροές των φίλων η μελλοντική ενεργοποίησή του μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Κινδυνεύει δε να κατηγορηθεί ότι υπονομεύει την παρούσα ηγεσία, δημιουργώντας τον πολιτικό χώρο για την επιστροφή του. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν στο καφενείο της Βουλής ότι “ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να πάψει να εμφανίζεται ως εγγυητής της ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και πέρα από τα εσωκομματικά του και να γίνει μέρος του προβλήματος”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι