Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Με 187 ψήφους “πέρασε” από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις σε μια συνεδρίαση που με σφοδρες αντιπαραθέσεις, η οποία δρομολόγησε και εξελίξεις. Την ίδια ώρα, εξω από τη Βουλή, σημειώθηκαν επεισόδια, τα οποία μαύρωσαν μια μεγάλης συγκέντωση διαμαρτυρίας.

Επί της αρχής το σχέδιο νόμου έλαβε 187 θετικές ψήφους απο τις ΚΟ της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ  και της Ελληνικής Λύσης, ενώ το καταψήφισαν 101 βουλευτές απο τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25. Ωστόσο, απείχαν από την ψηφοφορία ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τριγμούς στο ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά δρομολόγησε  εξελίξεις, συγκαλώντας για αύριο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Λίγη ώρα πριν την ψηφοφορία, σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το Σύνταγμα, όταν, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Η αστυνομία, προχώρησε σε εννέα συλλήψεις και 15 προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Με αφορμή τα επεισόδια ξέσπασε στη Βουλή νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ακραία καταστολή και αθλιότητες που είχαν ως μοναδικό στόχο να διαλύσουν τη μαζική συγκέντρωση, κατηγορώντας ως ενορχηστρωτή της επιχείρησης εναντίον των διαδηλωτών τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποπέμψει τον υπουργό του.

Μετωπική και στη Βουλή 

Νωρίτερα, σε μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτησε στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις και τις δημόσιες συναθροίσεις. Την ίδια ώρα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, οι παρεμβάσεις του οποίου έχουν βελτιώσει αρκετά την αρχική μορφή του σχεδίου νόμου, έβαλε κατά πάντων. Παραλλήλως κατέθεσε και τροπολογία για την αστική ευθύνη των διοργανωτών συγκεντρώσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο.

«Κάποιοι λίγοι μισούν την πολιτεία και τους ίδιους τους συμπολίτες τους. Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Η πρακτική της τυφλής βίας και της άκριτης έχθρας λέγεται φασισμός. Τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται στο όνομα του δικαιώματος στη διαδήλωση» είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε επίσης ότι «το νομοσχέδιο έρχεται να θωρακίσει από την κρατική αυθαιρεσία και από την απειλή και το σφετερισμό του δικαιώματος αυτού από τους εχθρούς της ομαλότητας».

Αυτό το νομοσχέδιο θα πεταχτεί στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ιδιαίτερα την χρονική στιγμή που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή. Χαρακτήρισε μάλιστα «μαύρη ημέρα» την σημερινή για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία.

Ο φόβος του Σεπτέμβρη

«Γιατί σήμερα επιχειρείτε μια αντιδραστική τομή, με στόχο την ίδια τη δημοκρατία, το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία. Μια αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δε διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση. Και το ερώτημα είναι γιατί το επιχειρείτε αυτό τώρα; Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ή μήπως αυτή η σπουδή σας – και μάλιστα να το φέρετε κατακαλόκαιρο- καλύπτει κάποιο φόβο για τις εξελίξεις και για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από Σεπτέμβρη;» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, μεταθέτοντας την συζήτηση στην επερχόμενη βαθιά ύφεση και την κοινωνική αναταραχή που, όπως υποστήριξε, θα την συνοδεύσει. Το γνωρίζουν όλοι πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα που έλαβαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι ανεπαρκή.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι η εποχή που έρχεται το νομοσχέδιο δεν είναι αθώα και υποστηρίζοντας, και η ίδια, ότι η κυβέρνηση θέλει να προλάβει τις κινητοποιήσεις που θα έχουμε τον φθινόπωρο. Κινητοποιήσεις που, όπως είπε, θα είναι ενάντια στο «μισός μισθός, μισή δουλειά» και απέναντι στα «λουκέτα».

«Θέλατε ανοιχτό το κέντρο, αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Διατάξεις από το χρονοντούλαπο της δεξιάς», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα επιλέξει την «εύκολη λύση» να σηκωθεί να φύγει και δεν θα πέσει στις παγίδες που, όπως είπε, στήνει ο Μητσοτάκης. Παραλλήλως υπερασπίστηκε τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα της, γνωστές και ως πρόταση Καμίνη, για να επισημάνει ότι το αρχικό νομοσχέδιο «προωθούσε τον αυταρχισμό».

Περί ντροπής 

Απαντώντας στα περί ντροπής που της καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας, επειδή το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίζει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, η Φώφη Γεννηματά απάντησε με επίθεση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Ντροπή είναι να συγκυβερνάς με την ακροδεξιά και στη συνέχεια να την ενσωματώνεις, να ασπάζεσαι τις λογικές της» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για να υπερασπιστεί στη συνέχεια τη δική της συμμετοχή στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την οποία χαρακτήρισε «κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μην βρεθεί η χώρα σε καθεστώς άτακτης χρεοκοπίας».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «η δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά» και «δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει». Υποστήριξε επίσης ότι «το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει να αλλάξει» και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επί των ημερών του απαγορεύτηκαν συγκεντρώσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα εκείνη των αστυνομικών στα Εξάρχεια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «χρειάζονται σύγχρονοι κανόνες που θα εξασφαλίζουν το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στο δημόσιο χώρο», σημειώνοντας ότι «όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία στη διαμαρτυρία τόσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου άλλου να φτάσει στο νοσοκομείο ή να βγάλει βόλτα τα παιδιά του».

Αφού επικαλέστηκε απόψεις των συνταγματολόγων Νίκου Αλιβιζάτου (περί εναρμόνισης με όσα ισχύουν στις πιο προηγμένες χώρες) και Αντώνη Μανιτάκη (για την «θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία της συνάθροισης, όπου κάθε ομάδα διαδήλωνε όπου ήθελε και όποτε ήθελε»), αλλά ακόμα και γραπτά του Αλέξανδρου Σβώλου από τις αρχές του 20ου αιώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα μπει «σε άγονη αντιπαράθεση με όσους νομίζουν ότι τους ανήκουν ιδιοκτησιακά τα δικαιώματα, οι δρόμοι και οι πλατείες». Επιστρέφω τη θρασύτατη κριτική είπε ο πρωθυπουργός, στοχεύοντας τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ περί Χούντας, ενώ εξήρε για άλλη μία φορά τη στάση του ΚΙΝΑΛ το οποίο πήγε σε διάλογο με τον αρμόδιο υπουργό και κατέθεσε προτάσεις.

Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε και τροπολογία με την οποία ζητά την κατάργηση της διάταξης για αστική ευθύνη του οργανωτή συνάθροισης, επειδή, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του, «εισάγει μία οιονεί εγγυητική ευθύνη του οργανωτή για όλες τις πράξεις που ενδεχομένως τελεσθούν στο πλαίσιο ή και στο περιθώριο μίας συνάθροισης και στρέφονται εις βάρος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας κάποιου, ανεξαρτήτως του ποιος τις τέλεσε». Σημειώνεται πάντως ότι κριτική στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη ασκεί και η Διεθνής Αμνηστία, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για διάφορες διατάξεις του.

Μας κρέμασες στα μανταλάκια 

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. «Είπατε σε μια αποστροφή του λόγου σας αναφερόμενος στο Ελληνικό ότι ξέρετε από γκρέμισμα ως Μηχανικός. Θα σας πω ότι το γκρέμισμα το ξέρετε ως πρωθυπουργός», του απάντησε ο Κυριάκος Μητστοτάκης.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ύφεση την οποία ο Αλέξης Τσίπρας βάφτισε “ύφεση Μητσοτάκη” είναι παγκόσμια και πρόσθεσε ότι αποτελεί απόρροια του κορονοϊού. Και διερωτήθηκε: «Όταν λοιπόν θα έρθει η ανάκαμψη θα την βαφτίσετε «ανάκαμψη Μητσοτάκη;».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και στην αποστροφή του ότι αισθάνεται τυχερός που γεννήθηκε το 1974 και απόλαυσε τις μεγάλες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, ο Λυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Τα λέτε εσείς αυτά που κάνατε καριέρα λοιδορώντας τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα; Που έχετε χρησιμοποιήσει τους χειρότερους χαρακτηρισμούς για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Που μας κρεμάσατε όλους στα μανταλάκια;».

Παρέμβαση Παπανδρέου

Με παρέμβασή του, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καλώντας την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Την ύστατη έστω στιγμή, σας προτρέπω να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να υπάρξει διάλογος σε βάθος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «παρά τη γενναία διάθεση του ΚΙΝΑΛ και της κυρίας Γεννηματά για δημιουργική προσέγγιση, το νομοσχέδιο παραμένει στη βάση του αντιδημοκρατικό», καθώς «αντί να προστατεύει μια ειρηνική διαδήλωση, την περιορίζει και την ποινικοποιεί». Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε και στο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι, σε μια κρίσιμη περίοδο, όπως είπε, δεν επιχείρησε να περιορίσει «το δικαίωμα της συνάθροισης».

«Η έγνοια μου ήταν να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία και να προστατεύσω τη λειτουργία της Βουλής, όταν άλλα κόμματα έκλειναν το μάτι στη βία» είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Επισήμανε μάλιστα ότι, αν το νομοσχέδιο ίσχυε για την υπόθεση και τα θύματα της Μαρφίν, «θα έπρεπε να είναι υπόλογοι οι συνδιοργανωτές» των διαδηλώσεων, δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και ο ΛΑΟΣ. «Σκεφτείτε το» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, προκρίνοντας ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει μεγαλύτερη πόλωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι