Γωνιές των μαρτυρικών Ψαρών

Ζάππας Νίκος
1341
Γωνιές των μαρτυρικών Ψαρών, Νίκος Ζάππας

Τα Ψαρά είναι ένα νησί που ανήκει στο Νομό Χίου και βρίσκεται βορειοδυτικά της Χίου μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης στο κέντρο του Αρχιπελάγους. Η ναυτική ιστορία των Ψαρών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 καθώς το νησί πρωτοστάτησε κατά την επαναστατική περίοδο.

Το 1824, τα Ψαρά καταστράφηκαν με εντολή του Σουλτάνου ως εκδίκηση για τον πυρπολισμό της Ναυαρχίδας του καρά Αλή στο Λιμάνι της Χίου από τον πυρπολητή Κωνσταντίνο Κανάρη τον Ιούνιο του 1822. Τα Ψαρά σήμερα έχουν 300 μόνιμους κατοίκους, Το τοπίο του νησιού είναι άνυδρο, μέρος του εδάφους είναι πετρώδες, ξηρό και θυμίζει έντονα αυτό της Σαντορίνης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.