ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε έργα για δρόμο βρέθηκε τάφος γυναίκας με 168 χρυσά δαχτυλίδια

Σε έργα για δρόμο βρέθηκε τάφος γυναίκας με 168 χρυσά δαχτυλίδια

Στη διάρκεια εργασιών οδοποιίας κοντά στη μεθόριο της Ρουμανίας με την Ουγγαρία και, συγκεκριμένα, στην ρουμανική πόλη Μπιχάρ, βρέθηκε ο τάφος μιας γυναίκας που είχε ταφεί εκεί περίπου το 4000 π.Χ. και που πρέπει να ανήκε στην ελίτ της κοινότητάς της, λόγω των πολύτιμων κτερισμάτων που συνόδευαν τη σορό της. Συγκεκριμένα βρέθηκαν 168 λεπτά χρυσά δαχτυλίδια που είχαν χρησιμοποιηθεί για τον στολισμό των μαλλιών της νεκρής. Οι εργασίες στην περιοχή γίνονταν γιατί από εκεί σχεδιάστηκε να περάσει ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει με την εθνική οδό την πόλη Οράντεα. Όταν βρέθηκε τάφος, ειδοποιήθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία.

Τα κτερίσματα ήδη μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Οράντεα, της πρωτεύουσας της περιφέρειας. O διευθυντής του Μουσείου ανακοίνωσε περιχαρής ότι «πρόκειται για μοναδικό εύρημα σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Είναι μάλιστα παράξενο εύρημα, γιατί τότε ο χρυσός είχε μόλις ανακαλυφθεί. Δεν έχει βρεθεί σε κανένα τάφο της Εποχής του Χαλκού τόσο πολύς χρυσός στην Ευρώπη».

Πρόκειται πάντως για το σημαντικότερο εύρημα από τον πολιτισμό Tiszapolgár που άκμασε κυρίως στην Ουγγαρία, αλλά και γύρω από αυτήν, κατά την Εποχή του Χαλκού της περιοχής εκείνης, καθώς η πρώιμη ή ύστερη Εποχή του Χαλκού δεν είναι ίδια για όλες τις περιοχές της γης. Επίσης βρέθηκαν 800 χάντρες από οστά και ένα χάλκινο βραχιόλι με πολλές σπείρες.

May be an image of jewelry

Ο πολιτισμός Tiszapolgár είχε εξαπλωθεί τότε στην Ουγγαρία, στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, στην ανατολική Σλοβακία και σε άλλες περιοχές της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εκτιμάται ότι ήταν πολεμικός πολιτισμός, καθώς στους ανδρικούς τάφους που έχουν ανασκαφεί, βρέθηκαν όπλα των χρόνων εκείνων, όμως ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν για τους λαούς της εποχής εκείνης.

Map showing the extent of the Tiszapolgár culture

Η γυναίκα ήταν πολύ υψηλή και θα ήταν μάλλον εντυπωσιακή. Τα δόντια της ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι ενδείξεις φανερώνουν ότι πέθανε ή σκοτώθηκε νέα και ότι ανήκε στην άρχουσα τάξη των χρόνων εκείνων στην περιοχή. Τα χρυσά δαχτυλίδια είχαν μικρό βάρος και συνολικά ζυγίζουν 200 γραμμάρια.

The Tiszapolgár culture burial site of the woman revealed an immense number of small golden rings around her head. (Tarii Crisurilor Museum)

Σημαντικά ευρήματα στην Οράντεα

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι θα εκθέσει τα ευρήματα στο κοινό όταν ολοκληρωθεί και με δεύτερη επιστημονική μέθοδο η ακριβής χρονολόγησή τους και όταν αναλυθεί, αν καταστεί δυνατόν, το DNA της γυναίκας. Δεν μπορεί πάντως να αναλυθεί το γονιδίωμα όλων των οστών, ακόμα και των “καλοσυντηρημένων”. Ένας Ρουμάνος αρχαιολόγος, ο Dr. Călin Ghemiş, πιστεύει ότι η γυναίκα αυτή τάφηκε το 4500 π.Χ. Προσθέτει ότι συνολικά τα χρυσά ευρήματα στα Καρπάθια είναι όλα κι όλα μόλις 150, οπότε το εύρημα είναι αξιόλογο για το χρυσαφικό του καθαυτό. Πρόκειται πάντως κατά τους Ρουμάνος για αλλουβιακό χρυσό (σε προσχωσιγενή εδάφη), που οι ντόπιοι βρήκαν καθαρίζοντας άμμο και όχι σκάβοντας σε ορυχεία.

Σε άλλες ανασκαφές κοντά στην Οράντεα και συγκεκριμένα μεταξύ αυτής και της τωρινής ανασκαφής, βρέθηκαν δύο οικίες του 2ου αιώνα π.Χ. που είχαν κεραμικά αγγεία. Σε άλλη κοντινή (ως προς τον τόπο) ανασκαφή, βρέθηκε σκελετός και κοσμήματα από ταφή του 3ου ή 4ου αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ότι η σορός ανήκε σε Σαρμάτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι