Το νησί Προτσίντα εγκαινιάζει το νέο ιταλικό μοντέλο τουρισμού-πολιτισμού

Το νησί Προτσίντα εγκαινιάζει το νέο ιταλικό μοντέλο τουρισμού-πολιτισμού

Ένα μικρό νησί απέναντι από τη Νάπολι επέλεξε επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, για να δώσει τον τίτλο της ιταλικής “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας” για το 2022. Η Προτσίντα, ένα νησί με πληθυσμό μικρότερο από την Αίγινα –περίπου 10.000 κάτοικοι– “κέρδισε” τις άλλες πόλεις φιναλίστ, όπως η Ανκόνα, το Μπάρι, το Τράπανι και ο Τάραντας, εντυπωσιάζοντας τους κριτές με ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού που εκπροσωπεί.

Όπως αναγνώρισε ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι, η Προτσίντα μπορεί να συμβολίσει την επανεκκίνηση και “αναγέννηση” που έχει ανάγκη ο κόσμος το 2021. Για την επιτροπή των κριτών, «η πρόταση συνδυάζει την τοπική και περιφερειακή, δημόσια και ιδιωτική υποστήριξη. Διαθέτει εξαιρετικό τοπίο, παραδοσιακή διάσταση, διάχυση της τεχνολογίας στην κοινωνική ζωή –κάτι πολύ σημαντικό– και επίκαιρο για την πραγματικότητα που βιώνουν τα μικρά νησιά της Μεσογείου».

Σε αντίθεση με δημοφιλείς και “συνωστισμένους” προορισμούς, όπως το Κάπρι και η Ίσκια, η Προτσίντα είναι πιο αυθεντική, με πλήθος μνημείων και αξιοθεάτων. Οι Ιταλοί προσδοκούν ότι μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που βασίζεται στον τοπικό πολιτισμό του νησιού αλλά και άλλων παράκτιων περιοχών της Ιταλίας.

Η πρόταση της Προτσίντα

Η τοπική αυτοδιοίκηση φρόντισε, στο φάκελο της υποψηφιότητας του νησιού της, να τονίσει στοιχεία όπως η εξερεύνηση, η ιστορική γνώση, η παράδοση και η φυσική ομορφιά. Στόχος, σε μια δύσκολη περίοδο, είναι να προσελκυστούν επισκέπτες που αναζητούν κάτι περισσότερο από μια παραλία.

Μεταξύ άλλων, η πρόταση της Προτσίντα περιλαμβάνει την πρόσκληση 240 καλλιτεχνών για το σχεδιασμό ενός πολιτιστικού, δημιουργικού προγράμματος που θα διαρκέσει 330 ημέρες, σχεδόν όλο το 2022 δηλαδή, καθώς και τη βελτίωση των υποδομών για τη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα (απέχει περίπου μισή από τη Νάπολη με το πλοίο). Πέραν της προσθήκης νέων δραστηριοτήτων και αξιοθεάτων, οι ιθύνοντες του νησιού δεσμεύθηκαν να δώσουν έμφαση στο λεγόμενο “αργό τουρισμό” και στην προσέλκυση επισκεπτών σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Για το πρόγραμμα, η Προτσίντα –που είναι και το πρώτο νησί που κατακτά τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας– θα λάβει ένα εκατομμύριο ευρώ, ώστε, όταν και εφόσον αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ιταλίας, τον τίτλο για το 2020 είχε η Πάρμα, και τον διατηρεί, με κυβερνητική απόφαση και για το 2021, ακριβώς γιατί η πανδημία εμπόδισε την υλοποίηση πολιτιστικού προγράμματος.

Σημειώνεται ότι, αν και λιγότερο διάσημη, η Προτσίντα έχει μακρά ιστορία, όντας ελληνική αποικία τουλάχιστον από τον 8ο αιώνα προ Χριστού. Έχει “πρωταγωνιστήσει” ως τόπος γυρισμάτων για πολλές ταινίες, όπως η “Κλεοπάτρα” (1963) και ο “Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ” (1999).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι