Παρατηρώντας τους πίνακες της Μαρίας Πετρούτσου

Νίκος Ζάππας
705
Βολτάρωντας στους πίνακες της Μαρία Πετρούτσου, Νίκος Ζάππας

Μπαίνοντας, η πρώτη αίσθηση είναι η εξής: Σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα, τα ζωγραφικά έργα της καλλιτέχνιδος σου τραβούν την προσοχή ακαριαία. Αντικρίζεις πίνακες ζωγραφικής υψηλού αισθητικού επιπέδου... είναι η έκθεση ζωγραφικής της Μαρία Πετρούτσου. Πριν λίγες μέρες, είχα -και εγώ- την τύχη να παρευρεθώ στα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης της Πετρούτσου στην γκαλερί 7, Σόλωνος 20, στο Κολωνάκι.

Έργα μεγάλα και δύσκολα στην κατασκευή. Η Πετρούτσου εντυπωσιάζει με τη δεξιοτεχνία της, η οποία είναι σε κάθε σπιθαμή του έργου της. Με άριστο τρόπο συνθέτει τοπία, προσδιορίζει μια θεματική γκάμα αποκλειστικά δική της, ενώ ταυτοχρόνως αποδεικνύει την ευκολία με την οποία κατέχει τη έννοια του κλασσικού.

Μελετώντας όλα τα έργα, δεν συνάντησα έστω ένα σημείο αισθητικής αστοχίας, ή υπερβολής. Η τόλμη της πρωτοεμφανιζόμενης ζωγράφου, φαίνεται ιδιαίτερα από τον τρόπο που “κλείνει το διάφραγμα του φακού”, και σε λεπτή γραμμή διαπραγματεύεται την πρόκληση της φωτιστικής ισορροπίας. Η Πετρούτσου, δεν είναι μόνο μια καλή ζωγράφος, αλλά και μια αφοσιωμένη τελειομανής.

Όλοι οι πίνακες της έκθεσης, μικροί και μεγάλοι, έχουν εύστοχο σε χρώμα και φόρμα πηχάκι - σκοτία γεγονός που ολοκληρώνει και τεκμηριώνει τον επαγγελματισμό της καλλιτέχνιδος. Σημειώνουμε εδώ ότι την επιμέλεια έκθεσης και τον πρόλογο καταλόγου ανέλαβε με επιδεξιότητα ο Ανδρέας Ιωαννίδης. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από την 1η Έκθεση της Μαρίας Πετρούτσου, και χάρηκα που είδα κάποια έργα να έχουν ήδη πουληθεί.

Οι συλλέκτες που αναζητούν το νέο, το οποίο μπορεί να σταθεί σε ένα ντεπό αξιώσεων, θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν από την έκθεση αυτή. Μπράβο στη διευθύντρια της γκαλερί 7, την κ. Μαρία Κανακάκη, για την εύστοχη αυτή επιλογή της Μαρίας Πετρούτσου! Υπόψιν όμως, η έκθεση των έργων της Πετρούτσου θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2019.

Η Μαρία Πετρούτσου σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη. Εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2013 όπου σπούδασε ζωγραφική. Παρακολούθησε επίσης το τμήμα κεραμικής καθώς και το τμήμα νωπογραφίας και τεχνικής των φορητών εικόνων. Αποφοίτησε με άριστα το 2018 από το Ζ’ εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητή τον Αριστοτέλη Τζάκο.

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.