Ζωγραφική με ηφαιστειακή άμμο

Σύνταξη SLpress.gr
27
Ζωγραφική με ηφαιστειακή άμμο

Με ρίζες που πιθανό να φτάνουν μέχρι το ιαπωνικό μπονσέκι, μια ιδιαίτερη τεχνική αιώνων, η Ξένια Σιμόνοβα παρουσιάζει την δική της ξεχωριστή ζωγραφική με ηφαιστειακή άμμο.

Σύνταξη SLpress.gr  -

Το 2009 η Ουκρανή Ξένια Σιμόνοβα άφησε άφωνους 13.000.000 τηλεθεατές, «αφηγούμενη» την ιστορία της πατρίδας της με μια νέα τέχνη που έμελλε να γίνει παγκόσμια γνωστή: sand animation, αλλιώς το σμίλεμα, η «εμψύχωση» της άμμου.

Τα οπτικοακουστικά αριστουργήματά της, μικρά έργα τέχνης που η Σιμόνοβα δημιουργεί επάνω στην άμμο με τα χέρια της υπό τη συνοδεία μουσικής μπροστά στα μάτια των θεατών, έρχονται τώρα στο Μέγαρο.

Η διάσημη καλλιτέχνης, που έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, θα μαγέψει το κοινό της Αίθουσας Banquet την Τετάρτη 7 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ. με τις υπέροχες δημιουργίες της, ενώ έχει ετοιμάσει για τους θεατές του Μεγάρου και ένα νέο έργο από άμμο το οποίο συνδέεται με την Ελλάδα. Μια βραδιά στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες (καλλιτεχνική επιμέλεια, προγραμματισμός:  Δημήτρης Μαραγκόπουλος).

Με σπουδές στην Ψυχοφυσιολογία και στις Καλές Τέχνες, η Ξένια Σιμόνοβα, ανακαλύπτει τον δρόμο της, όταν ο σύζυγός της πουλά τις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις του και αγοράζουν τρία κιλά μιας πανάκριβης ηφαιστειακής άμμου.

Με ρίζες στο ιαπωνικό μπονσέκι

Τις νύχτες, στο ημίφως μέσα σε μια μυστηριακή αύρα, θα εμβαθύνει σε αυτήν την τέχνη, οι ρίζες της οποίας ίσως βρίσκονται στο ιαπωνικό μπονσέκι του 7ου αιώνα μ.Χ., μια τεχνική σύμφωνα με την οποία η σκόνη του χαλαζία σμιλεύεται από τον ζωγράφο-γλύπτη πάνω σε μαύρο λακαρισμένο δίσκο σχηματίζοντας παράξενα τοπία-μινιατούρες.

Ο δυτικός κόσμος θα γνωρίσει αυτή τη μαγική τέχνη πολύ αργότερα, μέσα από τη δουλειά του Ούγγρου Ferenc Cakó (γενν. 1950) και της Καναδής Caroline Leaf που χρησιμοποιεί την άμμο σε κινηματογραφικά κινούμενα σκίτσα. Μια τέχνη που θα αναδειχθεί διεθνώς χάρη στη φαντασία και στην ποιητικότητα της Ξένιας Σιμόνοβα.

«Αν θεωρήσουμε ότι σκοπός της τέχνης είναι να φωτίζει με άλλο τρόπο τον κόσμο και να αλλάζει τη συνείδηση του θεατή, τότε το έργο της Σιμόνοβα έχει τεράστια επιτυχία», έγραψε για την Ουκρανή καλλιτέχνη ο Guardian.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Τετάρτη 7 Μαρτίου│20:30

Αίθουσα Banquet

Τιμές εισιτηρίων

Φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 7 €

Ζώνη Β: 10 € (Παιδικά, μαθητικά: 5 €)

Ζώνη Α: 15 €

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.