13 “πήγαν” από εμβόλιο γρίπης στη Σεούλ – Ο 28χρονος ίσως δεν είχε κάνει το εμβόλιο της Οξφόρδης

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Νεότερες πληροφορίες από τη Βραζιλία -όχι όμως διασταυρωμένε επίσημα από την εταιρεία παρασκευής του εμβολιου- αναφέρουν ότι ο 28χρονος άνδρας που συμμετείχε στις πειραματικές χορηγήσεις του εμβολίου της Οξφόρδης πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού και μάλιστα αναφέρουν ότι δεν είχε κάνει το εμβόλιο, αλλά είχε πάρει το placebo.

Αν αυτές οι πληροφορίες (των βραζιλιάνικων ΜΜΕ) αληθεύουν, τότε ο θάνατος του 28χρονου Βραζιλιάνου γιατρού οφείλεται στο ότι νομίζοντας πως έχει πάρει το δραστικό εμβόλιο της Οξφόρδης (ούτε οι γιατροί ούτε οι εθελοντές ξέρουν ποιος παίρνει το εμβόλιο και ποιος την αδρανή ουσία), εξέθεσε ίσως τον εαυτό του περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Καθώς στο επάγγελμά του το ιικό φορτίο είναι βαρύ, παρά το νεαρό της ηλικίας του, υπέκυψε. Ίσως και με τη βεβαιότητα ότι ήταν εμβολιασμένος, πίστεψε ότι τα συμπτώματά του δεν οφείλονται σε κορονοϊό και δεν έλαβε εγκαίρως θεραπεία. Πάντως ως γιατρός είχε γνώσεις και ήξερε πως ακόμα κι αν είχε εμβολιασθεί, έπρεπε να προσέχει γιατί δεν είναι γνωστή η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Πολύ πιθανόν (αν στέκουν οι πληροφορίες) είναι ο γιατρός να ήταν απλώς άτυχος και να ανήκε στην μειοψηφία των νέων που έχουν μεγάλη ευπάθεια στον ιό παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Όμως ακόμα και οι εφημερίδες της Βραζιλίας κρατούν επιφυλάξεις, καθώς “ανώνυμη πηγή από τους ερευνητές δήλωσε πως ο εθελοντής πήρε plaebo” ενώ επισήμως η εταιρεία δεν έχει  βγάλει άχνα καλυπτόμενη από την σχετική νομοθεσία. Όμως υπάρχει και δεύτερο ερωτηματικό: κάποιοι εθελοντές (στην Αγγλία τουλάχιστον) αντί να πάρουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό έκαναν εμβόλιο μηνιγγίτιδας και όχι placebo. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο και στη Βραζιλία να έκαναν το ίδιο, και αντί για placebo να χορήγησαν ένα εμβόλιο προστατευτικό για άλλο νόσημα. Σε αυτή την περίπτωση ο 28χρονος δεν έλαβε αδρανή ουσία.

Crédito: Reprodução/ Facebook

Η σιωπή της εταιρείας

Δυστυχώς δεν έχουμε τρόπο να αντλήσουμε σαφή πληροφόρηση  αφού η φαρμακευτική εταιρεία δεν κάνει κανένα επίσημο σχόλιο και το υπουργείο Υγείας της χώρας δηλώνει (χωρίς να τεκμηριώνει) ότι “σύμφωνα με την εταιρεία δεν συντρέχει λόγος διακοπής της μελέτης για αυτό το ατυχές περιστατικό, καθώς οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν συσχετίζεται με το εμβόλιο”. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στη διάρκεια των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης σε χιλιάδες εθελοντές, δύο από αυτούς παρουσίασαν το τελευταίο τετράμηνο σπάνια νοσήματα και η χορήγηση σταμάτησε. Αυτή την εβδομάδα η χορήγηση θα ξανάρχιζε γιατί θεωρήθηκε ότι τα νοσήματα δεν ήταν απόρροια του εμβολιασμού.

Αρχικά είχε υποτεθεί ότι ο 28χρονος εθελοντής που πέθανε ήταν ένας από τους δύο που παρουσίασαν μυελίτιδα μετά τον εμβολιασμό -το σπάνιο νοσημα. Αυτό αναιρείται αν ευσταθεί ότι πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού και σίγουρα αθωώνεται το εμβόλιο για τον κορονοϊό αν διασταυρωθεί πως ο άτυχος γιατρός δεν το είχε κάνει και, απεναντίας, είχε λάβει placebo.

Στη Βραζιλία πάνω από 10.000 εθελοντές κάνουν ένα από τα εγκεκριμένα για τριτη φάση κλινικών δοκιμών εμβόλια. Περίπου  οι μισοί (από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα) έχουν πάρει την αδρανή ουσία και όχι την δραστική για να συγκρίνονται πολλές αναγκαίες παράμετροι. Για το θάνατο του γιατρού θα γίνει έρευνα -είπαν οι Βραζιλιάνοι.

Νότιος Κορέα και αντιγριπικό

Στην Κορέα 13 άτομα πέθαναν μετά τον αντιγριππικό εμβολιασμό τους. Το τοπίο και εκεί είναι θολό, καθώς πριν από ένα μήνα όλοι οι εμβολιασμοί σταμάτησαν, γιατί διαπιστώθηκε ότι μια παρτίδα εμβολίων (1.600 δόσεων έλεγαν) δεν είχε φυλαχτεί στο ψυγείο, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου. Όμως οι θάνατοι δεν μπορεί λογικά να οφείλονται σε αυτό, καθώς στη χειρότερη περίπτωση ένα εμβόλιο γρίπης σε θερμοκρασία δωματίου καθίσταται κυρίως αδρανές παρά θανατηφόρο.

Μεταξύ των νεκρών είναι πολλοί ηλικιωμένοι, που η πολιτεία εκεί θεωρεί το θάνατό τους συμπτωματικό -εν ολίγοις το υπουργείο υγείας λέει ότι “ήταν η ώρα τους” και απλά έτυχε να κάνουν το εμβόλιο. Όμως πέθανε μια μέρα με τον εμβολιασμό και ένας 17χρονος. Και κανείς από τη νέα “παρτίδα” θανάτων 9του τελευταίου τριήμερου) δεν είχε πάρει εμβόλιο από τα “χαλασμένα”, δηλαδή τα 1.600 που είχαν εντοπιστεί προ μηνός.

Το υπουργείο Υγείας λέει ότι έχουν εμβολιασθεί 18 εκατομμύρια άνθρωποι και ίσως αυτή τη φορά οι παρενέργειες να είναι περισσότερες, για΄τι τόσο μαζικός αντιγριπικός εμβολιασμός δεν έχει ξαναγίνει, όμως κρατά και μια επιφύλαξη και συζητεί με τις εταιρείες από τις οποίες έχει προμηθευτεί τα εμβόλια, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα “βαίνουν καλώς”. Ο θάνατος από αντιγριπικό εμβόλιο εξάλλου δεν νοείται ως απλή παρενέργεια και δεν ερμηνεύεται από την στατιστική, μπορεί όμως να ερμηνεύεται από βιαστική και κακή παρασκευή ή κακή συντήρηση των εμβολίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι