Αμφισβητείται η ποιότητα της έρευνας που βρήκε αναποτελεσματική την υδροξυχλωροκίνη

Κόκκινη κάρτα από λοιμωξιολόγους για Πάσχα στο χωριό

Η ιδιαίτερα βαρύνουσα ιατρική επιθεώρηση Lancet (μια απο τις εγκυρότερες παγκοσμίως) δημοσίευσε κομψά τις ενστάσεις της για την έρευνα που οδήγησε σχεδόν όλες τις χώρες στη διακοπή παροχής υδροξυχλωροκίνης ως φάρμακο για τον κορωνοϊό.

Η έρευνα ουσιαστικά έδωσε τέλος στις κλινικές δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 και είχε δημοσιευθεί στις 22 Μαίου στην επιθεώρηση Lancet, όμως η ίδια η επιθεώρηση μετά απο αντιδράσεις επιστημόνων,  θέτει ερωτηματικά για το ποιόν της έρευνας

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε  αντικείμενο ελεγκτικής διαδικασίας με πρωτοβουλία των συντακτών της επιθεώρησης καθώς η Lancet σημείωσε χθες «expression of concern». Εν συνεχεία προέβη σε έλεγχο και αλλαγές, όπως για παράδειγμα στον αριθμό ασθενών σε δύο νοσοκομεία αλλά και στην  περιφέρεια στην οποια ανηκεί ένα απο αυτά τα νοσοκομεία καθώς και σε άλλα σημεία. Η επιθεώρηση αναφέρει τώρα ότι τα λάθη που βρήκε διασταυρώνοντας τα στοιχεία της έρευνας δεν αλλάζουν το “δια ταύτα”, δηλαδή το συμπέρασμα ότι το φάρμακο δεν βοήθησε. Επιστήμονες απο την Αυστραλία υποστηρίζουν πάντως ότι τα δημοσιευόμενα στην έρευνα δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχει το υπουργείο υγείας της Αυστραλίας.

Η έρευνα

Η έρευνα οδήγησε στη διακοπή των κλινικών δοκιμών της υδροξυχλωροκίνης και των παραγώγων της σε πάρα πολλές χώρες, αφού παρόμοια σύσταση εξέδωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με βάση τα συμπεράσματα των ερευνητών, το φάρμακο δεν έχει επωφελή αποτελέσματα στους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19, και είναι πιθανόν να έχει και επιβλαβείς παρενέργειες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου στην επιθεώρηση “The Lancet” και στηρίχθηκε στα δεδομένα 96.000 νοσηλευομένων σε 671 νοσοκομεία ασθενών στο διάστημα Δεκεμβρίου 2019 – Απριλίου 2020. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα ανάμεσα σε εκείνους που έλαβαν την συγκεκριμένη θεραπεία με τα αποτελέσματα όσων δεν την έλαβαν.

Μετά τη δημοσίευσή της, πολλοί ερευνητές αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία και την ακεραιότητα των δεδομένων της έρευνας. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από την Surgisphere, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων υγείας, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έρευνα δέχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο επίσης την σφοδρή επίθεση των υπερασπιστών της υδροξυχλωροκίνης, ενώ σε αυτές πρωτοστάτησε ο Γάλλος ερευνητής Ντιντιέ Ραούλ, που είχε χαρακτηρίσει εξαρχής «ανόητη» την έρευνα και τους ερευνητές «τεμπέληδες». Ο συγκεκριμένος γιατρός ήταν από τους πρώτους που δήλωσε ότι είχε διαπιστώσει θεαματική βελτίωση με τη χρήση της ουσίας αυτής. Από την πλευρά τους, οι συντάκτες της έρευνας, ο δρ Mandeep Mehra και οι συνάδελφοί του, υπερασπίζονται την μελέτη τους.

«Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλαμε στις εργασίες για την Covid-19 σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας», δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ένας από την ομάδα, ο Sapan Desai, επικεφαλής της Surgisphere.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι